Lazer Epilasyon Yaz Ayında Yaptırılmalı

Lazer Epilasyon Yaz Ayında Yaptırılmalı

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, lazer epilasyonun yaz ayında yaptırılması gerektiğini söyledi.

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, lazer epilasyonun yaz ayında yaptırılması gerektiğini söyledi.

DR PLUS Klinikleri Ankara Şubesi Medikal Direktörü Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, istenmeyen tüylerden kurtulmanın pratik yolu lazer epilasyon hakkında bilgiler verdi. Günümüzde istenmeyen tüylerden kalıcı şekilde kurtulabilmeyi sağlayan en güvenli ve en iyi sonuç veren tedavi yönteminin lazer epilasyon olduğunu anlatan Terzioğlu, "Teknolojinin ilerlemesiyle beraber lazer epilasyon sistemleri de bugünkü gelişmiş yapılarına ulaşmışlardır. Epilasyonda kullanılan lazer sistemleri, farklı dalga boylarındaki yoğunlaştırılmış lazer ışık sistemlerinin koyu renkteki kıl kökleri tarafından tutulması ve böylece ısı enerjisinin açığa çıkması prensibine dayanır. Vücuttaki özellikle daha koyu renkte olan kıl köklerinde deriye de rengi veren melanin adını verdiğimiz maddeler çok yüksek oranlarda bulunmaktadır. Lazer enerjisi bu kıl köklerindeki pigmentler tarafından tutularak ısıya dönüşür ve kıl kökleri hasarlanarak işlevlerini kaybederler. Ciltte bulunan melanin pigmenti oranı kıl kökündekine kıyasla çok düşük olduğundan, doğru ayarlanmış bir lazer sistemiyle cilde hiç hasar vermeden sadece kılları hedefleyerek yok etmek mümkündür" dedi.

Lazer epilasyon için Alexandrite, Diode ve Nd:YAG lazer tiplerini kullandıklarını anlatan Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, "IPL yani Intense Pulsed Light olarak isimlendirilen sistem teknik olarak bakıldığında lazer değildir. Daha eski bir teknoloji olan IPL teknolojisinin artık lazer epilasyonda kullanımı gittikçe azalmıştır. Bunun önemli sebeplerinden biri de IPL sistemlerin sabit olmayan, değişen dalga boylarında ışık göndererek çalışmasıdır. Bu da diğer sistemlere göre istenmeyen yan etkileri arttırıcı bir faktördür. Lazer sistemleri arasındaki fark, lazer ışınlarının dalga boylarıdır. Bu dalga boylarına göre değişik cilt ve kıl yapılarına göre farklı sistemler kullanmaktayız. Genel bir yaklaşımdan bahsetmek gerekirse açık tenli ve koyu renkte kıllara sahip kişilerde lazer epilasyon tedavisi başarılı olmaktadır. Ancak artık sistemlerle ilgili teknolojinin ilerlemesi ile birlikte kıl kökü beyaz olmadığı sürece hemen her tip cilt yapısı ve kıl renginde lazer epilasyon sistemlerini başarı ile kullanabilmekteyiz" diye konuştu.

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, daha sonra şunları söyledi:

"Her mevsimde lazer epilasyon tedavisi uygulanabilmektedir ancak özellikle yaz aylarında kişi bronzlaşmadığı ve koruma faktörlü kremlerle uygulama bölgesini güneşten koruduğu sürece yaz mevsiminde de lazer epilasyon tedavisi yapılabilmektedir. Epilasyon tedavisi için kullanılan lazer sistemleri melanin yapılarının yoğun bulunduğu kıl köklerinde ısı artışına sebep olur. Bu spesifik hedefleme ise dalga boyu ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle farklı cilt ve kıl renkleri için farklı sistemler kullanılmaktadır. Lazer epilasyonla ilgili duyulan yanık gibi komplikasyonlar çoğunlukla yanlış merkez seçimi ve uzman olmayan kişilerce yapılan uygulamalar sonucu oluşabilmektedir. Doğru doz ayarlaması yapılmaması ve yanlış lazer sistemi seçimleri ile çeşitli olumsuzluklar yaşanabilmektedir."

LAZER EPİLASYON İSTENMEYEN TÜYLER İÇİN KALICI BİR ÇÖZÜM MÜDÜR?

Günümüzdeki teknolojinin ulaştığı noktada istenmeyen tüylerden kalıcı bir şekilde kurtulabilmenin en başarılı ve güvenilir yolunun lazer epilasyon olduğunu ifade eden Terzioğlu, "Lazer epilasyonun kalıcılığı birtakım faktörlere göre değişiklikler gösterebilmektedir. Örneğin kıl renginin koyu olması ve tenin açık renkte olması başarı şansını büyük oranda arttırır. Çok açık renkli kıl yapısı olan kişilerde ise bütün tüyleri tamamen yok etmek mümkün olmayabilmektedir. Beyaz renkli tüylerde lazer epilasyon etki göstermez. Bunun sebebi lazer ışınlarının renk verici melanin pigmentlerini hedef almasıdır. Bir başka önemli husus da kılların büyüme fazında olup olmamasıdır. Tek seans lazer epilasyonun yeterli olmamasının sebebi, bütün kılların aynı anda büyüme fazına girmemesinden kaynaklanır. Lazer epilasyon büyüme fazında olan kıl ve tüylere etki ederken pasif dönemdekilere etkisi azdır. Bu sebeple kesin bir seans sayısından bahsedememekteyiz, bölgeye göre kişiden kişiye seans sayısı değişebilmekle birlikte yaklaşık 6-8 seans kalıcı kıl yok etme tedavisinde kabul edilebilir sonucu vermektedir" dedi.

LAZER EPİLASYONLA İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kıl yok etme yöntemleri arasında lazer epilasyonun tedavi yöntemi olarak özellikle son yıllarda oldukça fazla yaygınlaşmasının beraberinde bu işlemin yasal ehliyeti olmayan birçok merkezde de yapılmasına sebep olduğunu kaydeden

Dermatolog Dr. Yelda Terzioğlu, "Şunu belirtmek gerekir ki lazer epilasyon tıbbi bir uygulamadır ve uzman olmayan kişilerce yanlış yapılan işlemler ciddi sağlık sonuçları doğurabilmektedir. Bu noktada bu tarz olumsuzluklara mahal vermemek adına yeterli altyapıya sahip, Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı ve doktor gözetiminde olan merkezlerin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca kullanılacak olan lazer sistemlerinin FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı olması da çok büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.