Meme Kanseri Belirtileri

Meme Kanseri Belirtileri
Güncelleme:

Meme kanseri nasıl anlaşılır? Meme kanserinin belki de en karakteristik belirtisi meme dokusunda kitle veya yumru hissedilmesidir.

Birçok kadın bir yumru bulduktan sonra doktora giderken, çoğu hastada memede veya meme ucunda da pek çok değişiklik meydana gelmektedir.

Meme kanseri belirtileri meme kanserinin tipine bağlı olarak da değişebilmektedir.

Meme Kanseri Tipleri

Meme kanseri tipleri şunlardır:

Duktal karsinom: Meme kanserinin bu tipinde, kanserli hücreler süt kanalında başlamakta. Meme kanserinin en yaygın tipidir.

Lobüler karsinom: Bu durumda kanserli hücreler lobüllerde başlamaktadır.

İnvaziv meme kanseri, kanser hücrelerinin lobülün veya kanalların içinden çıkarak yakın dokuları istila etmesi ve vücudun diğer bölgelerine yayılma riskini artırmaktadır.

İnvaziv olmayan meme kanserinde ise kanser oluştuğu bölgede kalmaktadır ve kırılmamaktadır. Bununla birlikte, bu hücreler zaman içinde invaziv meme kanserine dönüşebilmektedir.

Meme kanseri de erkekleri etkileyebilmektedir, ancak erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülmektedir.

Ortak Meme Kanseri Belirtileri

Yumru

Pek çok kadında meme kanseri başlangıcının fark edilen ilk belirtisi memeye dokunulduğu zaman hissedilen yumrudur. Memede gelişen yumrular çoğu zaman iyi huyludur. Ancak, 10'da 1 oranında kanserli olma riski bulunmaktadır. Yumrunun kontrol edilmesi için hemen bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

Meme Boyutunun Değişmesi

Memenin normal boyutunda farklılıklar meydana gelebilmektedir. Meme normalden daha büyük olabilmektedir. Birçok sağlıklı kadın, adet döneminden önce göğüslerinde yumru ve yumuşaklık hissedebilmektedir.

Normal meme büyüklüğünüzün farkında olduğunuz takdirde, olası bir ekstra büyümede ya da şekil farklılığında bu durum kolayca dikkatinizi çekebilmektedir.

Meme Cildinde Değişiklikler

Meme kanseri, cilt hücrelerinde doku değişikliklerine neden olabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak da iltihaplanma meydana gelebilmektedir. Oluşabilecek doku değişikliklerinin örnekleri arasında şunlar bulunmaktadır:

·         Göğüs ucundaki ve göğüs halkasındaki (areola) cildin pul pul olması

·         Göğüs ucundaki ve göğüs halkasındaki (areola) cildin aşırı derecede kuru olması

·         Memenin herhangi bir yerinde cilt kalınlaşması

Meme cildinde meydana gelen bu değişiklikler nedeniyle kaşıntı da hissedilebilmektedir.

Doku değişiklikleri, dermatit ve egzama dahil, iyi huylu cilt durumlarının bir sonucu olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Meme Ucunda Akıntı

Meme ucunda akıntı meydana gelebilmektedir. Bu akıntı ince ya da kalın olabileceği gibi açık beyaz renkte, yeşil renkte ya da kırmızı renkte de olabilmektedir.

Emziren annelerde meme ucu akıntısı normal bir durumdur. Emzirme nedeniyle oluşan akıntı süt rengindedir.

Meme başı akıntısının çoğu kansersiz olmasına rağmen, bazı kişilerde meme kanserinin bir habercisi olabilmektedir.

Diğer meme akıntısı nedenleri ise şunlardır:

·         Meme enfeksiyonları

·         Doğum kontrol haplarının bir yan etkisi

·         Bazı ilaçları almanın bir yan etkisi

·         Vücut fizyolojisinde varyasyonlar

·         Tiroid hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar

Çukurlaşma

Meme cildinde çukurlar meydana gelebilmektedir. Bu bazen agresif meme kanseri türü olan inflamatuar meme kanseri belirtisi olabilmektedir. Kanser hücreleri, memede lenf sıvısının birikmesine ve cildin çukurlaşmasına yol açmaktadır. Meme cildinde çukurlar fark edildiğinde hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Lenf Bezlerinin Şişmesi

Lenf bezleri, sıvıyı filtreleyen ve potansiyel olarak zararlı hücreleri yakalayan küçük ve yuvarlak olan bağışıklık sistemi dokularıdır. Zararlı hücreler arasında bakteriler, virüsler ve kanser hücreleri bulunmaktadır. Meme kanseri yayılmaya başladığında genellikle ilk önce koltuk altında bulunan lenf bezlerine yönelmektedir. Bu nedenle, koltuk altlarında şişkinlikler meydana gelebilmektedir.

Ağrı

Meme kanseri, göğüs hücrelerinde ağrı, hassasiyet ve rahatsızlığa yol açabilmektedir. Meme kanseri genellikle ağrısızdır ancak buna rağmen, meme kanseri nedeniyle olabilecek herhangi bir belirti kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Bazı meme kanseri hastaları bu ağrıyı yanma şeklinde tanımlayabilmektedir.

Cilt Renginin Değişmesi

Meme kanseri nedeniyle, meme cildinin rengi değişebilmekte hatta adeta çürümüş gibi bir görüntü olabilmektedir. Cilt kırmızı, mor veya mavimsi bir renge dönüşebilmektedir. Eğer bu durumun nedeni herhangi bir göğüs darbesi ya da travması değilse, hemen bir uzmana danışılması gerekmektedir.

İltihaplanma

İnflamatuar meme kanseri olarak adlandırılan nadir bir tür meme kanseri, diğer tipte meme kanserlerinden çok daha farklı belirtilere yol açabilmektedir.

Bu durumda, meme kızarmakta, ağrımakta ve iltihaplı bir görüntü almaktadır. Meme derisi zorlanmaya başlamakta ve pul pul olmaktadır.

Acil Tıbbi Yardım Alınması Gereken Belirtiler

Göğüslerde meydana gelen değişiklikler her zaman bir panik nedeni olmamalıdır. Bunlar hormonal değişikliklerin, yaşlanmanın ya da diğer farklı faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte, sağlıklı olan ve herhangi bir nedeni sahip olmayan kişilerin belirtileri her zaman ciddiye alması gerekmektedir.

Yukarıda sıralanmış olan belirtilerin hepsi dikkat alınması gereken belirtilerdir. Altta yatan neden adet döngüsü, yaralanma ya da meme enfeksiyonu gibi bir hastalık değilse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan ve oldukça yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Nadir de olsa erkeklerde de görülen meme kanseri, kadınlarda kanser ölümleri arasında en başta gelmektedir. Bununla birlikte, erken teşhis ile birlikte tedavisi mümkün olabilmektedir.


Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri nasıl geçer? Meme kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise meme kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hormon tedavisi ve immünoterapiler ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Meme Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Meme kanseri tanısı ve tedavisini oluşturan uzmanlıklar içinde cerrahlar, tıbbi onkologları, plastik cerrahları ve radyasyon onkologları bulunmaktadır.




 

acil.net