Meme Kanseri Nedenleri

Meme Kanseri Nedenleri
Güncelleme:

Meme kanseri neden olur? Meme kanseri meme hücrelerinde meydana gelen anormal büyümeler sonucunda meydana gelmektedir.

Değişime uğramış olan bu hücreler diğer sağlıklı hücrelere oranla çok daha hızlı bir şekilde bölünmekte ve çoğalmaktadır. Bu nedenle de zamanla birikmeye başlayarak bir kitle ya yumruyu oluşturmaktadır. Diğer yandan, meme hücrelerinde başlayan bu durum lenf bezlerine ve vücudun diğer bölgelerine de yayılabilmektedir.

Meme kanseri genellikle süt üreten kanallar olarak bilinen meme hücrelerinde başlamaktadır. Bununla birlikte, lobüller ve meme içindeki diğer hücreler ya da dokularda da başlama ihtimali bulunmaktadır.

Meme kanseri pek çok risk faktörünün bir sonucu olarak tetiklenebilmektedir. Tetikleyiciler arasında ise hormonsal faktörler, yaşam tarzı faktörleri ve çevresel faktörler bulunmaktadır. Diğer yandan, herhangi bir risk faktörüne sahip olmadığı takdirde bile meme kanseri geliştirmiş olan hastalar da bulunmaktadır. Ortak bir fikir ise genetik yapı ve genetik yatkınlığın diğer risk faktörleriyle bir araya geldiğinde meme kanseri riskini artırabileceğidir.

Kalıtsal Faktörler

Bazı kalıtsal genetik mutasyonlara sahip olmak meme kanseri riskini artırabilmektedir. BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonlar en yaygın kalıtsal nedenlerdir. Diğer nadir mutasyonlar da bazı kadınları meme kanserine karşı daha eğilimli bir hale getirebilmektedir.

Gen testi, özellikle meme kanseri öyküsü olan ailelerde, potansiyel genetik problemlerin varlığını ortaya koyabilmektedir.

Aile Öyküsü

Ailede meme kanseri öyküsü olması, özellikle de meme kanseri geçmişi bulunan bir anne ya da kız kardeşe sahip olmak meme kanserine yakalanma riskini iki katına kadar artırabilmektedir.

Yaş

Yaş da meme kanseri için bir risk faktörü oluşturabilmektedir. Meme kanseri tanısı konan hastalar genellikle 60 yaş üstü kadınlardır. Meme kanseri vakalarının yaklaşık olarak yüzden 10 - 15'i 45 yaşın altındaki kadınlarda görülmektedir. Bununla birlikte, bu durum etnik kökenlere bağlı olarak da değişebilmektedir.

Cinsiyet

Meme kanseri sadece kadınlara has bir kanser türü değildir, erkeklerde de ortaya çıkabilmektedir. Ancak, kadınlarda ortaya çıkma riski 100 kat daha fazladır.

Obezite

Menopozdan sonra artan yağ dokusu östrojen seviyelerinin artmasına yol açabilmektedir. Yüksek östrojen seviyeleri meme kanseri riskini artırabilen ciddi bir risk faktörüdür. Yetişkinlik döneminde kilo alma ve aşırı yağın bel çevresinde toplanması sonucu da vücuttaki östrojen seviyesi artabilmektedir.

Çocuk Doğurmamak

Hiç çocuğu olmayan veya 35 yaş üstünde daha geç bir yaşta hamilelik geçiren kadınlarda meme kanseri riski daha da artabilmektedir. Bebek emzirmenin meme kanseri geliştirme riskini azaltabileceği düşünülmektedir.

Meme Yoğunluğu

Daha az yağlı dokuya, glandülere ve fibroz dokuya sahip olan kadınların meme yoğunluğu daha fazla olan kadınlara oranla meme kanserine yakalanma riski daha az olabilmektedir.

Meme Değişimleri

İyi huylu yani kanserli olmayan bazı meme problemleri kötü huylu meme kanseri gelişimi riskini artırabilmektedir.

Menstrüasyon Geçmişi

12 yaşından önce erken menstrüasyonu başlayan ya da 55 yaşında sonrasında geç menopoza giren kadınlarda meme kanseri riski daha fazla olabilmektedir. Riskin artmasına yol açan bu koşullar, vücudun uzun süre boyunca östrojen ve progesteron hormonlarına maruz kalmasıyla ilişkili olabilmektedir.

Egzersiz Yapmamak

Düzenli fiziksel aktivite içinde olmayan kadınlarda meme kanseri riski daha fazladır. Haftada toplam dört ile yedi saat arasında düzenli egzersiz fiziksel aktivite, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Alkol

Alkolün kötüye kullanımı ya da ağır alkol tüketimi meme kanseri riskini artırabilen bir faktördür. Tüketilen alkol miktarı ne kadar artarsa kanser riski de o kadar artmaktadır.

Doğum Kontrol Hapları

10 yıl ya da daha uzun bir süre boyunca doğum kontrol hapları kullanmış olmak meme kanseri riskini artırabilmektedir. Doğum kontrol haplarını almayı bırakmak kanser riskini zamanla azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Hormon Tedavisi

Menopozdan sonra kombine hormon tedavisi almış olmak meme kanseri riskini artırabilmektedir. Menopozda hormon tedavisi almak, meme kanserinin sadece daha ileri bir seviyeye geldiğinde teşhis edilmesi de neden olabilmektedir.

Dietilstilbestrol Kullanımı

Özellikle 1940 ve 1971 yılları arasında düşük riskini önlemek için hamile kadınlara verilen bir ilaç olan DES'in daha önceki kullanımı, meme kanserine yakalanma riskini az da olsa artırabilmektedir.

Radyasyona Maruz Kalmak

Çocuk veya genç yetişkinlik yaşlarında, kanser tedavisinin bir parçası olarak göğüs bölgesine yönlendirilmiş olan radyasyon tedavisi gören kadınların gelecekte meme kanserine yakalanma riski önemli ölçüde artabilmektedir.

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan ve oldukça yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Nadir de olsa erkeklerde de görülen meme kanseri, kadınlarda kanser ölümleri arasında en başta gelmektedir. Bununla birlikte, erken teşhis ile birlikte tedavisi mümkün olabilmektedir.

 

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri nasıl geçer? Meme kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise meme kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyasyon tedavisi, hormon tedavisi ve immünoterapiler ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Meme Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Meme kanseri tanısı ve tedavisini oluşturan uzmanlıklar içinde cerrahlar, tıbbi onkologları, plastik cerrahları ve radyasyon onkologları bulunmaktadır.




 

acil.net