Omurga tümörü tedavisi

Omurga tümörü tedavisi
Güncelleme:

İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılan bu tümörler omurganın yapısını oluşturan elemanların üzerine yerleşir ve buradan gelişmeye devam ederler.

 

Omurga tümörlerinin %80 ini metastaslar (vücudun başka bir yerinde olan kanserin omurgaya atlaması) oluşturur. Bedenimizi taşımamıza yardımcı olan omurga kemiği, vücuttaki en güçlü, aynı zamanda en hassas kemiklerden biri olduğu için  Beyin, Sinir ve Omurga  Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Canbay zamanında konulan teşhislerin bu hastalıkta önemli olduğunu vurguluyor.

Omurga tümörü belirtileri

Omurga tümörü, diğer hastalıklara göre kendini daha çok fark ettiren belirtilere sahiptir. Spesifik belirtilere sahip olan bu hastalıkta erken teşhis oldukça önem taşır. Hayati elemanlara sıçrayan tümör, zor bir tedavinin yanı sıra riskli bir tedavi de gerektirebilir. Hastanın şansını artırmak için mutlaka belirtilerini iyi bilmek gerekir.

En önemlisi gece ortaya çıkan sırt ağrısıdır. Hasta ağrı nedeni ile uykudan uyanabilir. Gündüz ağrısı olmaz. Bu başlangıç belirtisidir ve bu önemsenirse erken tanı konulabilir. Daha sonra tümörün yerleşim yerine göre bacaklarda ve kollarda uyuşukluk, güçsüzlük olmaya başlar. Bunu yanında yürümede zorluk, idrar tutamama olabilir.  Eğer bu ve buna benzer belirtileri taşıyorsanız dikkat etmelisiniz.

Omurga tümörü tedavisi

Tedavinin üç ana başlığı vardır: Cerrahi, radyoterapi, kemoterapi. Ayrıca tümörün cinsine ve yerleşim yerine göre tercih edilen minimal invaziv yöntemler vardır: vertebroplasti, kifoplasti, RFablasyon

Cerrahi tedavide amaç tümörü tamamen çıkarmak, ağrıyı gidermek ve hastanın defisitsiz kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak. Özellikle primer omurga tümörlerinde tümörün tamamının çıkarılması hedeflenir. Burada hastanın muayene bulguları, tümörün yerleşim yeri ve hastanın bize erken gelip gelmediği de oldukça önemlidir. Cerrahi tedavide tümörlü omurga çıkarıldıktan sonra omurga bütünlüğünü sağlamak, stabilizasyonu oluşturmak için genellikle omurgaya enstruman (platin) yerleştirilir. Patoloji sonucuna göre tümör radioterapiye duyarlı ise ameliyat sonrası radioterapi verilebilir. Aynı şekilde kemoterapiye duyarlı ise kemoterapi verilebilir. Genellikle cerrahi, radioterapi ve kemoterapi tedavileri kombine edilir.

Minimal invaziv yöntemlerde tümörün cinsine, hastanın genel durumuna ve yerleşim yerine göre tercih edilen cerrahi yöntemlerdir. Genellikle ağrıyı gidermek ve omurgaya destek vermek için yapılır. Sıklıkla genel durumu kötü, düşkün hastalara uygulanır. Genel anestezi vermeden cildi uyuşturarak ya da spinal anestezi ile yapılabilir.