Orta Kulak İltihabı Nedenleri

Orta Kulak İltihabı Nedenleri
Güncelleme:

Orta kulak iltihabı neden olur? Orta kulak iltihabı bakteri ya da virüs nedeniyle kulakta oluşan enfeksiyon nedeniyle gelişmektedir.

Ortaya çıkan bu enfeksiyon çoğu zaman burun, boğaz ve östaki tüplerinin tıkanmasına ve şişmesine neden olan soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir sağlık sorunundan kaynaklanmaktadır.

Östaki Tüplerinin Rolü

Orta kulaklardan boğazın arka tarafına ve burun geçitlerinin arkasına kadar uzanan östaki tüplerinin işlevleri şunlardır:

·         Orta kulaktaki hava basıncını düzenlemek

·         Kulaktaki havayı yenilemek

·         Orta kulaktan normal salgıların boşaltılmasını sağlamak

Herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da alerjisi nedeniyle östaki tüplerinde şişme ve iltihaplanma meydana gelebilmektedir. Oluşan mukus ise tıkanıklığa yol açarak orta kulakta birikmeye başlamaktadır. Mukusun içeriğinde bulunan bakteriler veya virüsler ise orta kulakta da enfeksiyonun oluşmasına neden olmaktadır.

Kulak enfeksiyonları çocuklarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni çocuklardaki östaki tüplerinin yetişkinlere oranla daha dar olmasıdır. Bu da tıkanıklığa karşı daha eğilimli olduğu anlamına gelmektedir.

Geniz Etinin Rolü

Adenoidler yani geniz eti, bağışıklık sisteminin işlevlerinde önemli bir oynamaktadır. Bunlar burun arkasında bulunan yüksek iki adet doku pedleridir. Bununla birlikte, enfeksiyon, iltihap ve şişme gibi durumlar söz konusu olduğunda işlevsiz kalabilmektedir.

Östaki tüplerine yakın olan adenoidler enfeksiyon nedeniyle tıkanabilmektedir. Bu da orta kulak iltihabına zemin hazırlamaktadır. Çocuklarda bu durum yetişkinlere oranla daha fazla yaşanmaktadır. Bunun nedeni çocuklarda nispeten daha büyük adenoidlerin bulunmasıdır.

Diğer Koşullar

Orta kulaklarda meydana gelen diğer problemler ya da koşullar da orta kulak iltihabına yol açabilmektedir. Bazıları şöyle sıralanmaktadır:

Efüzyonlu otitis media: Efüzyonlu otitis media, orta kulakta iltihabın ve sıvının birikmesi durumudur. Bakteriyel ya da viral kaynaklı olmayan bu durumda sıvı birikmesi devam ettiği takdirde, orta kulak iltihabı oluşabilmektedir.

Efüzyonlu kronik otitis media: Efüzyonlu kronik otitis media ise bakteriyel ya da viral enfeksiyon olmaksızın oluşan orta kulaktaki sıvı birikiminin tekrar tekrar meydana gelmesidir. Çocuklarda daha sık görülen bu durum, işitmeyi etkileyebilmektedir.  

Kronik süpüratif otitis media: Ciddi ve kalıcı bir orta kulak enfeksiyonu olan bu durum, kulak zarının yırtılmasına ya da delinmesine yol açabilmektedir.

Orta Kulak İltihabı Risk Faktörleri

Orta kulak iltihabı geliştirme ihtimalini artıran bazı risk faktörleri şöyle sıralanmaktadır:

Yaş: Daha önce de belirtildiği üzere çocuklar orta kulak iltihabı geçirmeye daha yatkındır. Özellikle, 6 aylık ile 2 yaş arasındaki çocuklar daha sık görülmesinin nedeni ise bu yaş grubundaki çocuklarda östaki tüplerinin büyüklüğü, şekli ve zayıflığıdır.

Kabalık ortamlar: Kreş, yuva ya da anaokulu gibi çocukların bir araya geldiği ortamlardaki çocuklar orta kulak iltihabı yaşamaya daha yatkındır. Bunun nedeni soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların bu ortamlarda çocuktan çocuğa daha kolay geçmesidir.

Beslenme alışkanlığı: Özellikle de uzanarak biberondan süt içen bebekler, emzirilen bebeklere oranla orta kulak iltihabı geliştirmeye daha açık olabilmektedir.

Mevsimler: Orta kulak iltihabı, soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle gelişebildiği için özellikle sonbahar ve kış aylarında daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte, mevsimler alerjileri bulunan kişiler de alerji mevsimlerinde orta kulak iltihabı yaşayabilmektedir.

Hava kirliliği: Aşırı tütün dumanına maruz kalmak ya da yüksek oranda hava kirliliği bulunan ortamlarda bulunmak orta kulak iltihabı geliştirme riskini artırabilmektedir.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Tıbbi ismiyle otitis media yani orta kulak iltihabı, adında da anlaşılacağı üzere orta kulak bölümde meydana gelen enfeksiyon durumudur. Hemen hemen herkesi etkileyebilen bir sağlık problemi olsa da özellikle çocuklar daha fazla maruz kalmaktadır.

Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Orta kulak iltihabı nasıl geçer? Orta kulak iltihabı vakalarının çoğunda enfeksiyon 3-5 gün içinde temizlenmektedir ve özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ağrıyı ve ateşi azaltmak için ağrı kesicilerden faydalanılabilmektedir. Diğer yandan, sıklıkla tercih edilmese de çok şiddetli olan iltihaplanmalarda antibiyotik tedavisi reçete edilebilmektedir.

Orta Kulak İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Orta kulak iltihabı tanısı ve tedavisi için kulak, burun, boğaz (KBB) bölümüne başvurulmaktadır.

acil.net