"Mide Kelepçesi Ameliyatları Durma Noktasına Geldi"

"Mide Kelepçesi Ameliyatları Durma Noktasına Geldi"

Prof. Dr. Öğünç:- "Türkiye'de en sık yapılan ameliyat çeşidi 'mide kelepçesi'dir. Ancak her önüne gelen, uzman olmayan kişiler bu işi yapmaya başladığı için özellikle de son yıllarda birtakım önemli sorunlar yaşanmaya başlandı"- "Yaşanan problemler nedeni

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, "Son yıllarda uzman olmayan kişilerce yapılan başarısız mide kelepçesi ameliyatları sonrasında yaşanan sorunlar nedeniyle, ameliyatlar durma noktasına geldi." dedi.
Öğünç, Antalya Kent Konseyi tarafından düzenlenen, "Kent Konferansları"nda yaptığı konuşmada, aşırı şişmanlığın en sık neden olduğu iki hastalıktan birinin diyabet, diğerinin ise hipertansiyon olduğunu belirterek, kişi normal kiloya indiğinde şeker hastalığı ve tansiyon probleminin çok yüksek oranda düzeldiğini ifade etti.
Aşırı kilolu kişilerde meme, pankreas, böbrek, bağırsak, safra kesesi, prostat, mide ve rahim kanseri riskinin büyük oranda arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Öğünç, "Aşırı şişmanlıkta sık görülen uyku apnesi de zayıflamakla düzelir. Şişmanlık doğurganlık yaşındaki kadınlarda kısırlığın, adet düzensizliklerinin ve aşırı kıllanmanın da en önemli nedenidir. Aşırı kilolu kişilerde kansere yakalanma riski normal kilolu bir kişilere göre 7-8 kat daha fazladır." diye konuştu.
- "Her şişman kişiye obezite ameliyatı önermiyoruz"
Prof. Dr. Öğünç, aşırı şişmanlığın eklemlerde tahribata neden olduğunu, ağrıların kişinin günlük hareketlerini ciddi bir şekilde kısıtladığı ve ileri aşamada işlerine gidemez hale geldiklerini vurgulayarak, "Aşırı şişmanlık, tedavisi gereken ciddi bir hastalık." dedi.
Kişi 5 yıldan daha uzun süredir aşırı şişman ise ameliyat dışı yöntemler defalarca denenmiş sonuç alınamamışsa ve uluslararası ameliyat kriterlerinin hepsini eksiksiz taşıyorsa, obezite ameliyatı adayı olduğunu anlatan Prof. Dr. Öğünç, "Her şişman kişiye obezite ameliyatı önermiyoruz. Kurul detaylıca inceleyip öyle karar veriyor." ifadesini kullandı.
- Ameliyatlar durma noktasına geldi
Obezite ameliyatlarının bu konuda eğitim almış tecrübeli kişiler ve cerrahların oluşturduğu ekipler tarafından tam donanımlı hastanelerde yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öğünç, şunları kaydetti:"Ameliyat sonrası takibinde dikkatle yapılması gerekir. Bu şartlarda yapılan obezite ameliyatlarının riski, safra kesesi ameliyatının ki kadardır. Ancak gelen her obeziteye de ameliyatı önermiyoruz. Örneğin, beslenme davranış bozukluğu olan kişiler var. Önce bunun tedavi edilmesi lazım. Türkiye'de en sık yapılan ameliyat çeşidi 'mide kelepçesi'dir. Ancak her önüne gelen, uzman olmayan kişiler bu işi yapmaya başladığı için özellikle de son yıllarda birtakım önemli sorunlar yaşanmaya başlandı. Yaşanan problemler nedeniyle bu ameliyatlar neredeyse durma noktasına geldi. Bu nedenle insanlarımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin, mideye takılan bir kelepçenin fiyatı 500 liradan başlıyor, 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Kullanılan kalitesiz malzemeler, ameliyat sonrası ciddi problemlere neden olabiliyor."