"Türkök Projesi İle Hastalara Verici Bulma İhtimali Arttı"

"Türkök Projesi İle Hastalara Verici Bulma İhtimali Arttı"

Medical Park Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşilipek:"TÜRKÖK Projesi ile hastalara verici bulma ihtimali arttı. Bu projedeki gönüllü sayısı 300 bini bulursa işimiz daha da kolaylaşacak. Sanıyorum 5 yılda Türkiye'deki hastal

ANTALYA (AA) - Medical Park Antalya Hastanesi Pediatrik Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, Sağlık Bakanlığınca uygulanan Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi ile ilik nakli bekleyen hastalara verici bulma ihtimalinin arttığını bildirdi.

Medical Park Antalya Hastanesinde ilik nakli olarak sağlıklarına kavuşan lösemili çocuklar, doktorlar ve hastane çalışanlarıyla bahar partisinde bir araya geldi.

Hastane doktorlarının enstrümanlarla çaldığı müzikler eşliğinde oyun oynayan çocuklar, partiye gelen Harley Davidson Antalya Grubu üyeleriyle motosiklete binip, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Hastanenin Pediatrik Kemik İliği Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşilipek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kemik iliği naklinin birçok hastalıkta kesin tedavi edici yöntem olduğunu söyledi.

Bu tür etkinliklerin hastaların moral motivasyonu açısından ve kemik iliği naklinin kolaylıkla yapılabildiğini, başarılı olduğunu göstermek adına önemli olduğuna dikkati çeken Akif Yeşilipek, nakil olan çocukların 6 aylık yoğun tedavi gerektiren sürecin ardından normal hayatlarına döndüklerini ifade etti.

Lösemili çocukların yüzde 30'una aileden tam uyumlu verici bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Yeşilipek, şöyle konuştu:

"Geri kalan çocuklara yurt içi ya da yurt dışındaki kemik iliği bankalarından verici bulup nakil yapıyoruz. Bir kısmı bu kadar şanslı olamıyor. O çocuklara da tam uyumlu olmasa da anneden nakil yapma yoluna gidiyoruz. Sağlık Bakanlığının TÜRKÖK Projesi bu anlamda bizi rahatlattı. TÜRKÖK Projesi ile hastalara verici bulma ihtimali arttı. Bu projedeki gönüllü sayısı 300 bini bulursa işimiz daha da kolaylaşacak. Sanıyorum 5 yılda Türkiye'deki hastalar için yeterli sayıya ulaşılacaktır."