Rahim ve meme kanserine dikkat !

Rahim ve meme kanserine dikkat !

Kadınların yüzde 91'i rahim ve meme kanserinden haberdar değil...

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin AB destekli "Üreme Sağlığı Projesi" kapsamında, ilçedeki yaklaşık 8 bin kadın ve 5 bin erkek, "üreme sağlığı ve aile planlaması ile cinsel yolla bulaşan hastalıklar" konusunda eğitim aldı.

Uluslararası Mavi Hilal Vakfı’nın da destekçileri arasında yer aldığı projenin kapanışı nedeniyle Topkapı Eresin Otel’de değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Erhan Erol, toplum sağlığı kalitesinin yükseltilmesi için maddi kaynak ayırmanın tek başına yeterli olamayacağını ifade etti. Maddi kaynağın yanı sıra eğitimin ve sağlık kalitesinin yükseltilmesinin önemine işaret eden Erol, bu amaçla hazırlanan "Üreme Sağlığı Projesi"nin 2003 yılından beri ilçelerinde başarılı bir şekilde uygulandığını kaydetti.

"Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden biri olan Gaziosmanpaşa’da üreme sağlığı konusunda eğitime ciddi bir ihtiyaç vardı" diyen Erol, projenin bu ihtiyacın giderilmesine önemli katkılar sağladığını bildirdi.

Proje Koordinatörü Nalan Üker de, özellikle gecekondularda yaşayan 15-49 yaş grubundaki kadın ve erkekleri hedef kitle olarak seçtiklerini kaydederek, proje kapsamında 4 dönem halinde 612 saatlik bir eğitim programı uyguladıklarını anlattı.

Üker, eğitim programıyla yaklaşık 8 bin kadın ve 5 bin erkeğe ulaştıklarını belirterek, 13 bin kişiye "üreme sağlığı, doğum kontrolü, aile planlaması ve cinsel yolla bulaşan HIV /AIDS gibi hastalıklardan korunma" konusunda eğitim verdiklerini dile getirdi.

ANKET ÇALIŞMASI

Proje kapsamında Gaziosmanpaşa’da bir anket çalışması da yaptıklarını belirten Nalan Üker, araştırmada, erkeklerin birden fazla eş ile yaşamalarına bağlı olarak hane halkı sayısının İstanbul ortalamasının üzerinde olduğunun, hane halkı sayısı 7 ve üzerinde olan 18 bin 47, 10 ve üzerinde olan 2 bin 631 aile tespit edildiğini kaydetti.

Üker, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden yoğun göç alan ilçede vatandaşların son derece lokal yaşadıkları ve geleneksel aile yapısı ile kırsal kesim davranışlarını sürdürdüklerinin gözlemlendiğini ifade ederek, çocukların ucuz iş gücü kaynağı olarak görülmesinin doğum oranını artırdığına işaret etti.

Eğitime katılanlar arasında erkeklerin korunma yöntemlerini kullanmada isteksiz davranmasının da dikkat çektiğini dile getiren Üker, eğitim ve danışmanlık hizmeti alan 8 bin kadından yüzde 91’inin "meme ve rahim ağzı kanserinden haberdar olmadığı", yüzde 9’unun ise bu konuda ciddi sağlık sorunları yaşamasından sonra yapılan teşhis ve tedavi süreciyle bilgi sahibi olduklarının tespit edildiğini bildirdi.

Nalan Üker, ilçede 16-39 yaş grubundaki erkeklerin sağlıksız koşullarda ve kontrolsüz cinsel ilişkiye girme sıklığının oldukça fazla olduğunun da belirlendiğini, buna bağlı olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Toplantıda daha sonra projeye katkıda bulunanlara birer teşekkür plaketi verildi.