Tüp bebekte başarıyı arttıran faktörler nelerdir?

Tüp bebekte başarıyı arttıran faktörler nelerdir?
Güncelleme:

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör vardır.

Bu tedaviye başlayan anne ve baba adaylarının çeşitli durumlarda fedakarlık yapması gerektiği unutulmamalıdır. Anne ve baba adayları beslenme alışkanlıklarından, seçtikleri kıyafete kadar, egzersizlerden, bulundukları ortama kadar her şeye dikkat etmek durumundadır. Sağlıklarının olumsuz etkilenebileceği sigara ve alkol gibi alışkanlıkları tedaviden en az 3 ay önce bırakmalıdır.

Başarıyı etkileyen önemli faktörlerin başında ise merkez tercihi ve doktor gelmektedir. Güvenilir bir merkez ve doktor tercih edildiğinde, çift güven duyacaktır. Bu sebeple de uygulanan aşamalar, doktor talimatları, kullanılan ilaçlar ve bu konularda duyulan şüpheler ekarte edilecektir.

Bkz: http://kadirsavan.com/tup-bebekte-basariyi-artiran-faktorler/

Başarıyı etkileyen önemli faktörler

Bu aşamada en önemli olan, çiftin kısırlık sorununun doğru tespitidir. Merkezin çift için uygun gördüğü tedavi yöntemi, eve canlı bebek götürme oranı, personelin tecrübesi, laboratuar imkanları, doktor ve ekibin ilgisi, teknolojik imkanlar oldukça önemlidir. Tüp bebek merkezi tercih edilirken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ise merkezin eve canlı bebek götürme oranıdır. Bu oran, merkezin gerçek başarı oranını göstermektedir.

  • Anne ve baba adayının muayene saatlerine dikkat etmesi oldukça önemlidir.
  • Tedavi başlamadan en az 3 gün önce cinsel perhiz başlamalıdır.
  • Hamam, sauna gibi sıcak ortamlar hem sperm hem yumurta sağlığını olumsuz etkiler.
  • Ağır egzersizler de tedaviden 3 ay öncesinden itibaren başlayarak kesilmelidir.
  • Anne adayının yetersiz bir beslenme programının olması da sakıncalıdır.

Tüp bebek başarı oranını etkileyen bir diğer faktör de biyokimyasal gebeliktir. Kanda gebelik testinin pozitif çıkması durumu olarak açıklanan biyokimyasal gebelik başarıyı yarı yarıya etkilemektedir. Ultrason ile görüntülenebilen gebeliklerin tüp bebek başarı oranı üzerindeki etkisi de %40 oranındadır.

Tüp bebek merkezlerinin başarı oranları

Tüp bebek merkezleri için en önemli kıstas, tüp bebek merkezinin eve canlı bebek götürme oranıdır. Hastanın özellikle dikkat etmesi gereken bu oranın yüksek olması, merkezin başarılı olduğunu göstermektedir.

Başarısız tüp bebek denemeleri

Tüp bebek tedavilerinde 3 defa üst üste başarısız olunması durumunda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları ortaya çıkmaktadır. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ek yöntemler denenmelidir. Örnek olarak; embriyo genetik açıdan araştırılmalı, kapsamlı kromozom testi yapılmalıdır. Laboratuar imkanlarının iyi olup olmadığı araştırılmalıdır. Sperm ve yumurta kalitesinin öğrenildiği yöntemlerin değiştirilmesi gerekmektedir.  Başarısız tüp bebek durumunda önerilebilecek diğer bir yöntem blastokist transferidir.

Başarısız tüp bebekte blastokist transferi

Blastokist transfer, beşinci gün embriyo transferi olarak da bilinmektedir. Anne adayına transfer edilen embriyo sayısının az olduğu durumlarda uygulanabilmektedir. Çoğul gebeliğin oluşmasına imkan vermeden, tek bir embriyo ile yani blastokist aşamasındaki embriyo ile transfer yapılır ve gebelik şansının artması beklenir.

Başarısız sonuçlanan tüp bebek tedavilerinde, diğer denemeye başlamadan önce hatanın nerde yapıldığı ya da atlanmış bir ayrıntı olup olmadığı detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Bu sayede diğer denemede, her aşama ve uygulama hatasız olarak gerçekleşebilir ve gebelik elde edilebilir.

Tüp bebek tedavisinin psikolojik açıdan zorlayabilen bir tedavi yöntemi olduğu unutulmamalıdır. Tüp bebek tedavisinin fiziksel olarak zorlayıcı ya da yorucu bir tarafı yoktur. Fakat, çiftin gebelik için sabırsızlanması, başarısız olma korkusu ve diğer faktör, psikolojik olarak çifti zorlayabilmektedir.  Bu durumda doğru merkez tercihinin önemi ortaya çıkmaktadır. Doğru merkez ve doktor tercihi yapıldığı zaman çift bunaldığında ya da merak ettikleri olduğunda sorular sorabilir ve alacakları yanıtlarla ve ekibin ilgisiyle motive olabilir.