Türk Toraks Derneğinden Tütün Uyarısı

Türk Toraks Derneğinden Tütün Uyarısı

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Dağlı:- "2008 yılından bu yana uygulanan tütün kontrol politikalarının tütün endüstrisi satış ve gelirlerinde bir azalmaya yol açmadığı sanayi odaları kayıtlarından anlaşılmaktadır"- "İstanbu

ANTALYA (AA) - Türk Toraks Derneği Tütün Kontrol Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, sigara kullanımının artmaya başladığını ifade ederek "2008 yılından bu yana uygulanan tütün kontrol politikalarının tütün endüstrisi satış ve gelirlerinde bir azalmaya yol açmadığı sanayi odaları kayıtlarından anlaşılmaktadır" dedi.

Türk Toraks Derneğinin 19. Yıllık Kongresi'nde, Türkiye'de tütün kontrolü ve sigara kullanımına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de tütün kontrolünün sağlanması amacıyla çok önemli çalışmalara imza atıldığını ve birkaç yıl içinde olumlu sonuçlar elde edilmeye başlandığını belirtti. Zamanla tütün kontrolünün sağlanmasına yönelik yaptırımlara uyumun azalmaya başladığını savunan Dağlı, "sigara tüketiminde 2008 yılına geri dönüldüğünü" öne sürdü. Dağlı, 2015 yılı itibarıyla kaçak sigara ve yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ürünleri dahil yurt içinde tüketilen sigara miktarının 125 milyar adedi bulduğunu iddia eden Dağlı, "2008 yılından bu yana uygulanan tütün kontrol politikalarının tütün endüstrisi satış ve gelirlerinde bir azalmaya yol açmadığı sanayi odaları kayıtlarından anlaşılmaktadır" diye konuştu.

Dağlı, "Küresel Gençlik Tütün Araştırması"nın 2003-2012 yılları sonuçları karşılaştırıldığında, 13-15 yaş okul öğrencilerinde sigara kullanımının yüzde 51, diğer tütün ürünü kullanımının yüzde 88 arttığının ortaya çıktığını söyledi.

Geçen yıl yapılan araştırmada, sigara içmeye başlayabileceğini söyleyen gençlerde yüzde 96 artış olduğunu dile getiren Dağlı, "İstanbul'da çalışan çocuklar üzerinde yapılan çalışmada 2008 yılında yüzde 42 olan sigara içme oranı 2013 yılında yüzde 43 olarak saptandı. TÜİK tarafından yapılan Türkiye Sağlık Araştırmasına göre 2010 yılında her gün sigara içenlerin oranı yüzde 25 iken, 2014 yılında yüzde 27'ye çıktı" diye konuştu.

Dağlı, kadın ve erkeklerde sigara içme oranına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Erkeklerde sigara içme oranı yüzde 39'dan yüzde 42'ye ulaştı. Kadınlarda da 2010 yılında yüzde 12 olan sigara içme oranı 2014 yılında yüzde 13 oldu. Tütün bağımlılığı tedavisinin geri ödemesi yapılmamaktadır. Kısa dönemler için dağıtılmış olan iki ilaç kısıtlı sayıda hastaya ulaşmıştır.

Hastaya verilecek olan ilaçlar hekim tarafından değil, kurulmuş bilgisayar sistemi tarafından seçilmiştir. Bazı hastalara sistem ilaç vermemiştir. Tedavi seçenekleri arasında tedavide kullanılan nikotini yerine koyma tedavisi bulunmamıştır. Tütün bağımlılığı tedavisi, hekimin aktif olarak rol aldığı geri ödeme programı dahilinde olmalıdır."

- "Yasalar hiçbir taviz verilmeden uygulanmalı"

Prof. Dr. Dağlı, tütün kontrol politikalarının doğru ve etkin uygulanmadığı eleştirisinde bulunarak buna bağlı olarak gençlerde ve erişkinlerde tütün kullanımının arttığını ileri sürdü. Bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini dile getiren Dağlı, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Tütün ürünü arzını azaltacak, tütün endüstrisini denetleyecek, bilime dayalı politikaların uygulanmasını, zararı azaltılmış iddiası ile karşımıza çıkacak elektronik sigara ve diğer yeni ürünlerin ticaret, pazarlanma ve satışına izin verilmemesini, nargilelik tütün ürünlerinin üretim, ticaret, pazarlama ve satışına izin verilmemesini, tütün ürünlerinin satışı, dağıtımı, fiyatlandırılması iradesinin kamuya ait olmasını, kapalı alanda tütün ürünü tüketimini yasaklayan yasaların hiçbir taviz verilmeden uygulanmasını istiyoruz."

Biçimi, rengi değiştirilmiş tütün ürünleri arasında hiçbir fark olmadığına dikkati çeken Dağlı, son günlerde kullanım sıklığı artan ince sigaraların da ciddi bir tehdit olduğunu söyledi. Bu tür sigaralarda, vücudun istediği nikotin miktarının temin edilebilmesi için gün içinde çok daha fazla sayıda sigara içildiğini ifade eden Dağlı, "bunun bir kandırmaca olduğu" değerlendirmesinde bulundu.