Türkiye'nin ilk Geronteknoloji Merkezi açıldı

Türkiye'nin ilk Geronteknoloji Merkezi açıldı
Güncelleme:

İstanbul Üniversiteis Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk Geronteknoloji Merkezi açıldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından yürütülen "Yaşlılık ve İnovasyon: İstanbul Geronteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi" projesi kapsamında kurulan Türkiye'nin ilk Geronteknoloji Merkezi açıldı.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesi'ndeki merkezin açılışında, İÜ'nün bilgi üretiminde ve topluma hizmette öncü vizyonla hareket ettiğini belirtti.

Ak, yaşlılarla ilgili üniversite olarak her alanda çalıştıklarını dile getirerek, "Üniversite bünyesindeki 2 tıp fakültemiz bünyesinde, geriatri bölümleriyle ciddi katkı sağlıyoruz. Yaşlı demek her zaman hasta demek değil. Ülkemiz yüksek bir kalkınma hamlesi içerisinde, içeriden, dışarıdan her türlü olumsuzluğa rağmen büyük bir disiplinle yüksek hedefe doğru ilerliyor. Yüzde 11,1'lik kalkınma diğer ülkelerin hayal edemeyeceği kalkınma hızıdır. Sürekliliği olan bir kalkınma hamlesi içeresinde nüfusumuzun sosyal refahının arttığını görmenin keyfini yaşıyoruz. Şu an 65 üstü yaklaşık 10 milyon nüfusumuz var, nüfusumuzun yüzde 10'u bu kısımda. Yaş ortalaması 78." diye konuştu.

Projenin önemini vurgulayan Ak, projeye İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da destek verdiğini dile getirdi.

Ak, ayrıca öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerinde yer alması gerektiğini anlatarak. şunları kaydetti:

"Bilginin toplumla hemen buluşturulması gerektiğini biliyoruz. Öğrencilere staj zorunluluğuyla sosyal sorumluluk kazandırmayı hedefliyoruz. Toplumla buluşmayı tabana yaymak istiyoruz. Bir sosyal sorumluluk projesi içinde yer almayan öğrencimiz, diplomasını alamayacak. Sosyal sorumluluğu, diplomanın ön şartı haline getireceğiz. Darülaceze, huzurevleri, belediyelerin yaşlı bakım evleri, bizim paydaşlarımız olacak. Üniversite olarak sağlık alanında etkin ve kapsamlı hizmet sürdürüyoruz. 5 hastanemizde yılda 2,5 milyon poliklinik hizmeti veriyoruz. Belli aralıklarla Sağlıkta Kalite Standartları Denetimleri yapılıyor. Bu denetim sonucu, bu yıl için yeni açıklandı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, yüz üzerinden 83,7 puan aldı. İstanbul Tıp Fakültesi de 89,4, Onkoloji Enstitüsü de 92,6 puan aldı."

"İlk mezunlarımızı gelecek sene vereceğiz"

İÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül de yaşlılık ve inovasyonun Türkiye ve dünya için çok önemli olduğunu ifade ederek, yaş ortalamasının 80'e kadar çıktığını söyledi.

Akgül, dünya nüfusunun yüzde 8,7'sinin yaşlı nüfus olduğunu aktararak, "Yaşlılıkla ilgilenen bilim dalı gerontolojidir. Gerontoloji bilim dalı, Türkiye'de ilk defa İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. İlk mezunlarımızı gelecek sene vereceğiz. Yaşlıların aslında uzak durdukları ve torunlarından öğrendikleri hayatı kolaylaştıran cihazlardan kendilerini izole hissettikleri bölüme el atmaya karar verdik ve proje hazırladık. Geronteknoloji projesiyle amacımız; yaşlıların hayatını teknolojiye entegre etmek, gençlerle buluşturmak, yaşam standartlarını yükseltmek. Geronteknoloji de dünyada çok yeni. Geronteknoloji merkezi Türkiye'de ilktir. Yaşam süresinin bile uzaması sağlığa yapılan yatırımların ve tıpta ilerleyişin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz ise sağlık altyapısının geliştirilmesi, bu alanda insan kaynağının yetiştirilmesi, sağlık ekipmanlarının kalitesinin arttırılması, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik projeleri, özellikle desteklediklerini ifade ederek, "Yaşlılık ve İnovasyon: İstanbul Geronteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi" projesine yüzde 89 destek verdiklerini dile getirdi.

AA