Uzmanlardan okul çantası uyarısı !

Uzmanlardan okul çantası uyarısı !

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakkı Özdemir, okul çantalarıyla ilgili velileri uyardı.

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakkı Özdemir, ağır okul çantalarının çocukların omurgasında duruş bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, eğitim-öğretime yeni başlayacak öğrencilere ağır çanta taşımamaları konusunda uyarıda bulundu.

Özellikle gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olan uzun süreli bilgisayarkullanımı ve ağır çanta taşımanın duruş bozulmasına davetiye çıkardığını anlatan Dr. Özdemir, "Omurgada oluşan deformasyon sonucu ortaya çıkan kifoz artışı, skolyoz en çok bel ve sırt bölgesinde görülüyor. Sırt ve belde ortaya çıkan bu eğrilik zamanilerledikçe yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor. Skolyoz ve kifoz artışı gelişen kişilerde sırtta kamburluk, bir kürek kemiğinin diğerine göre daha yukarıda olması, omuz ve kalçaların asimetrik olması, bel ve sırtta eğrilik gibi belirtiler görülür. Ayrıca bu kişilerde yorgunluk, bel ve sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar" dedi.

Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Hakkı Özdemir, ailelerin okul çantası seçerken dikkat edilmesi gereken özellikleri şu şekilde sıraladı:

"Çanta asla ağır olmamalı, maksimum dört kilogram ağırlığında olmalı, çanta asla tek elle veya tek omuzda taşınmamalı. Dar ve askısının çok sıkı olmaması gerekiyor, yumuşak ve geniş askılar tercih edilmeli. Birden fazla boş bölme daha iyi bir düzen sağlamakla beraber ağırlığın eşit bir şekilde dağılmasını da sağlar. Tekerlekli sırt ve bilgisayar çantaları okullarda oldukça yaygın kullanılmaya başladı. Bazen öğrenciler için iyi bir seçenektir; ama aynı zamanda çok ağır olup merdiven çıkmakta zorluk ve koridorlarda düşme tehlikesi yaratabilir."

DHA

Etiketler okul Çocuk çanta veli