Vajina Mantarı Belirtileri

Vajina Mantarı Belirtileri
Güncelleme:

Çoğu kadın yaşamlarında en az bir kez vajina mantarı enfeksiyonu geçirmektedir. Diğer yandan, mantar enfeksiyonuna birden çok kez de maruz kalınabilmektedir.

Genelde komplikasyonlara yol açmayan ve ciddi bir sağlık problemi olmamasına rağmen, oldukça rahatsız edici belirtilere neden olduğu için hayatı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Vajina mantarı nasıl anlaşılır? Ortak vajina mantarı belirtileri şöyle sıralanmaktadır:

Akıntı

Vajina mantarı başlangıcında ilk fark edilen ortak belirti genellikle kesilmiş peynire benzeyen kalın, kokusu ve beyaz renkteki vajinal akıntısıdır. Sulu ya da yoğun olabilen bu akıntı, vajina bölgesinde olağan dışı bir durumun geliştiğini işaret etmektedir. Bazı kadınlar diğerlerine oranla daha fazla vajinal sıvı salgılayabilmektedir. Bu durumda da, sıvıda aniden meydana gelen renk, miktar ve koku değişimleri bir belirti olarak değerlendirilmektedir.

Kaşıntı

Bir diğer ortak vajina mantarı belirtisi ise kaşıntıdır. Mantar enfeksiyonu geçirilmesi durumunda, kaşıntı kaçınılmaz bir problem haline gelmektedir. Karşı koymanın oldukça zor olduğu bu şiddetli kaşıntı isteğine engel olmakta fayda vardır. Oldukça hassas olan vajina bölgesinde meydana gelen çizikler durumu daha da kötü bir hale getirebilmektedir.

Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında vajina bölgesinde yoğun bir ağrı hissetmek daha büyük bir problemi işaret edebilmektedir. Cinsel ilişki nedeniyle yanma hissetmek çoğu zaman bir mantar enfeksiyonu belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, herhangi bir bakteriyel enfeksiyondan da kaynaklanabileceği için bir doktora başvurmakta fayda vardır.

İdrar Sırasında Ağrı

Vajina mantarı geliştiği için idrar yaparken ağrı ya da yanma hissedilebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ya da yanma hissetme aynı zamanda, idrar yolu enfeksiyonlarının ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların da bir belirtisi olabilmektedir. Bu durumda da, en doğrusu zaman geçirmeden bir doktora başvurmaktır.

Şişlik ve Kızarıklık

Mantar enfeksiyonu nedeniyle vajina bölgesi şişebilmekte ve kızarabilmektedir. Gözle görülür bir şişlik ve kızarıklık varsa, aynı zamanda, mantar enfeksiyonu dışında belirtileriniz yoksa, bu durum muhtemelen vajina mantarından kaynaklanmaktadır.

Karın Ağrısı

Pelvis veya alt karın bölgesinde meydana gelen ağrı, mantar enfeksiyonunun başka bir belirtisidir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan ağrı genellikle istirahat ile daha iyi bir hale gelmemekte ve giderek kötüleşmektedir.

Karmaşık Mantar Enfeksiyonu Koşulları

Bazen mantar enfeksiyonu daha karmaşık bir hal alabilmektedir. Aşırı kızarıklık, şişlik ve kaşıntı, çatlaklar veya yaralara yol açan ciddi belirtileriniz meydana gelebilmektedir. Eğer ortak vajina mantarı enfeksiyonu belirtilerden daha başka belirtilere maruz kalıyorsanız ya da enfeksiyonun iyileşmesi zaman alıyorsa, nedeni aşağıda sıralanmış olan koşullara sahip olmanız olabilmektedir:

·         Bir yılda dört veya daha fazla mantar enfeksiyonu geliştirebilirsiniz.

·         Enfeksiyonuna Candida albicans dışındaki bir tür candida neden olabilmektedir.

·         Hamileyken vajina mantarı yaşayabilirsiniz.

·         Kontrolsüz diyabetiniz söz konusu ise daha karmaşık mantar enfeksiyonlarına maruz kalabilirsiniz.

·         Bağışıklık sisteminiz, HIV enfeksiyonu, bazı ilaçlar veya durumlar nedeniyle zayıflamışsa, mantar enfeksiyonu daha karmaşık bir hale gelebilmektedir.

Hamilelikte Vajina Mantarı

Hamilelik sırasında gelişen vajina mantarı aşağıda sıralanmış olan belirtilere neden olabilmektedir:

·         Genellikle beyaz ya da ten rengi olan, kesilmiş peynirine benzeyen ve maya gibi kokan akıntı

·         Yeşilimsi veya sarımsı renkte olan, kesilmiş peynire benzeyen ve maya gibi kokan akıntı

·         Akıntıda meydana gelen artış

·         Kızarıklık, kaşıntı veya vajina dudaklarında tahriş

·         İdrar yaparken veya cinsel ilişki sırasında yanma hissi

Hamilelikte Vajina Mantarı Yaşamak Normal Midir?

Hamilelik sırasında kadın vücudunda pek çok değişiklik meydana gelmektedir. Bu durum, vajina kimyasallarının dengesini de bozabilmektedir. Sonuç olarak da, hamilelik sırasında vajina mantarı gelişmesi pek çok kadında görülebilen bir sorun haline gelmektedir.

Doktora Başvurulması Gereken Belirtiler

Aşağıda sıralanmış olan belirtilerin yaşanması durumunda, enfeksiyonun hemen kontrol altına alınmasını sağlamak için bir doktora başvurulması gerekmektedir:

·         İlk defa vajina mantarı enfeksiyonu yaşıyorsanız

·         Belirtilerinizin bir mantar enfeksiyonu nedeniyle gelişip gelişmediğine emin olamıyorsanız

·         Reçetesiz satılan antifungal vajinal kremler veya fitiller ile tedavi edildikten sonra belirtileriniz devam ediyorsa

·         Ortak belirtiler dışında belirtilere maruz kalıyorsanız

Vajina Mantarı Nedir?

Pek çok kadın hayatları boyunca bir kez ya da daha fazla vajina mantarı problemi yaşamaktadır. Genellikle yanma, kaşıntı ve beyaz akıntı gibi rahatsız edici belirtilerle sonuçlanan vajinal mantar enfeksiyonu vajinayı, vulvayı ve çevresindeki alanı etkilemektedir.

Vajina Mantarı Tedavisi

Vajina mantarı nasıl geçer? Vajina mantarını tedavi etmenin ilk ve en etkili yöntemi antifungal ilaç tedavisidir. Bu antifungal ilaçlar krem, tablet, merhem veya fitil formunda olabilmektedir.

Vajina Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vajina mantarı tanısı ve tedavisi için jinekoloji (kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı) bölümüne başvurulabilmektedir.

 

acil.net