Vajina Mantarı Nedenleri

Vajina Mantarı Nedenleri
Güncelleme:

Vajina, kendi içinde pek çok mikroorganizmayı barındıran ve bu dengeyi koruyan bir organdır.

Bu dengede herhangi bir bozulma meydana geldiğinde ise mantar enfeksiyonları meydana gelebilmektedir. Örneğin, Candida albicans kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başladığında, vajinal mantarı oluşmaktadır.

Vajina mantarı neden olur? Aşağıda sıralanmış olan nedenler vajinada yaşayan mikroorganizmaların doğal dengesini bozabilmekte ve mantar enfeksiyonunun oluşmasına yol açabilmektedir:

Antibiyotikler

Antibiyotikler bakteri yok eden oldukça güçlü ilaçlardır. Ancak, bunu yaparken diğer yandan vajinayı koruyan bakterileri de öldürebilmektedir. Böylece, mevcut bakteri dengesinde bir bozulma meydana gelmektedir. Bu nedenle, enfeksiyonel olan herhangi bir hastalığı tedavi etmek için reçete edilen antibiyotiklerin kullanımı sonrasında vajina mantarı yaşanması muhtemeldir.

Diyabet

Diyabet yani şeker hastalığı, bazı vajinal hücrelerde bulunan glikojen deposunu azaltabilmektedir. Aynı zamanda, diyabet hastalığının vajinadaki şeker içeriğini (ve pH'ını) arttırma riski de bulunmaktadır. Bu da, vajinal bir mantar enfeksiyonun oluşmasına yol açabilmektedir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi

Zayıflamış olan bir bağışıklık sisteminin bakteriler, virüsler ve mantarlarla mücadele etme yeteneği de azalabilmektedir. Bu nedenle, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kadınların vajina mantarına daha yatkın olduğunu söylemek mümkün olabilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatan bazı faktörler arasında ise HIV / AIDS, steroid kullanımı, hamilelik, kanser kemoterapisi veya bağışıklık sistemini zayıflatan diğer ilaçlar bulunmaktadır.

Hormonal Değişiklikler

Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler de vajinanın mikroorganizma dengesini etkileyebilmektedir. Hormonal değişikliklere yol açan bazı durumlar ise şunlardır:

·         Ovülasyon (yumurtlama dönemi)

·         Menopoz

·         Hamilelik

·         Doğum kontrol hapları

·         Hormon tedavisi

Pedler ve Tamponların Sık Değiştirilmemesi

Mantar enfeksiyonları nemli ortamlarda kolayca üreyebilmektedir. Bu nedenle, düzenli olarak değiştirilmeyen pedler ve tamponlar aşırı mantar büyümesine yol açabilmektedir. Pedleri ve tamponları sık sık (her dört saatte bir) değiştirmek en doğrusu olacaktır.

Riskli Cinsel İlişki

Mantar enfeksiyonları bulaşıcıdır. Bu nedenle, mantar enfeksiyonu (ağız mantarı veya penisin mantar enfeksiyonu) bulunan bir kişiden diğerine cinsel yolla geçebilmektedir. Çok fazla cinsel ilişkiye girmek de vajinanın pH'ını değiştirerek mantar enfeksiyonunun gelişmesine yol açabilmektedir. Cinsel ilişkiden sonra idrara çıkma riski azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Sıkı Çamaşırlar Giymek

Sıkı çamaşırlar giymek, vajina bölgesinin hava almasını engellemekte ve o bölgenin nemli kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de, mantarlar kolayca üreyebilmektedir. Mümkün olduğunca vücuda tam oturan ve nefes alan pamuklu kumaşlardan yapılan çamaşırlar tercih edilmelidir.

Hijyen Ürünleri

Piyasada pek çok kokulu spreyler, mendiller, kokulu sabunlar ve duj jelleri bulunmaktadır. Tüm bu ürünler vajinanın doğal asidik yapısını etkileyebilmektedir. Bu da, mantar enfeksiyonlarının üremesine yol açabilmektedir.

Vajina Mantarı Nedir?

Pek çok kadın hayatları boyunca bir kez ya da daha fazla vajina mantarı problemi yaşamaktadır. Genellikle yanma, kaşıntı ve beyaz akıntı gibi rahatsız edici belirtilerle sonuçlanan vajinal mantar enfeksiyonu vajinayı, vulvayı ve çevresindeki alanı etkilemektedir.

Vajina Mantarı Tedavisi

Vajina mantarı nasıl geçer? Vajina mantarını tedavi etmenin ilk ve en etkili yöntemi antifungal ilaç tedavisidir. Bu antifungal ilaçlar krem, tablet, merhem veya fitil formunda olabilmektedir.

Vajina Mantarı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vajina mantarı tanısı ve tedavisi için jinekoloji (kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı) bölümüne başvurulabilmektedir.

acil.net