Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir?
Güncelleme:

Vajinismus problemi hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı & Vajinismus Terapisti Op. Dr. Yasemin Yıldız, vajinismus tedavisini anlattı.

Vajinismus; ilişki sırasında pelvik kasların istemsiz ve ani kasılması durumudur. Bu kasılma vajinal açıklığı daraltarak ilişkinin ağrılı olmasına ya da imkânsız olmasına sebep olur. Bu istem dışı vajina refleksi, cinsel ilişki esnasında, tamponla, doktor muayenesi ve kendi parmağı ile bile olabilir. Evlenmeden önce jinekolojik muayeneye karşı aşırı bir korku duyan kadınlarda ilk gece vajinismusla karşılaşma olasılığı yüksektir.

Vajinismus Olduğumu Nasıl Anlarım?

Vajinismuslu kadınlar cinsel ilişki denemelerinde veya parmak ödevleri sırasında vajina girişini bir duvar gibi hissedebilirler. Bu nedenle “orada bir duvar var”, “penis sanki bir duvara çarpıyor gibi” ifadeleri sık kullanırlar. Ayrıca vajinismusu olan kadınlar, penis girişi ya da bekleyişini yaşadıklarında hissettikleri ağrı ve duyguları yırtılma, delinme, parçalanma, yanma ya da sızlama şeklinde tarif ederler.

Eğer vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, istediğiniz cinsel yaşamı sağlamak için en kısa sürede yardım almalısınız.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir?

Vajinismus farklı kombinasyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Vajinismus ile ilgili geniş çaplı araştırmamız bu karmaşık durumu oluşturabilecek faktörleri belirlememize olanak vermiştir. Bazıları kolayca gözlenebilen sebeplerken bazıları ise derinlere yerleşmiş ve gün yüzüne çıkarabilmek için detaylı bir çalışma yapılmasına ihtiyaç duymaktadır. Her kadının kendi vajinismusu için ona özel bir kombinasyonu vardır. Vajinismusa neden olan psikolojik etkenleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  • Bilinmeyenden korkma,
  • Ağrı ve acı korkusu,
  • Kızlık zarını yitirme korkusu,
  • Cinsel tabular, yanlış bilgiler ve inanışlar,
  • Baskıcı, sert ve otoriter aile,
  • Cinsel şiddet ve taciz,
  • İstemeden zorla evlendirilme,
  • Gebelik korkusu

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus kolay teşhis edilebilen ve %100 tedavi edilebilir bir durumdur. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi süresi hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi olmaya istekli ve motivasyonu yüksek olan hastalarda genellikle çok kısa sürede tedavi edilir.

Vajinismus tedavisi aynı zamanda sabır gerektiren bir süreçtir. Gayret ve çabası az olan, ilişkide çatışmalar yaşayan ya da motive olamayan veya yeterli eş desteğinin olmaması durumunda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi, vajinismusu yenmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir kavrayış cinsel hayatı yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır. Eğer vajinismus olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, ücretsiz ilk görüşme ve danışma randevunuzu alabilirsiniz. Vajinismus tedavisi Ankara merkezli kliniğimizde kesin tedavi ile sonuçlanmaktadır.

Seçiniz...

Etiketler vajinismus