Yeni yıla 5 kala bir kötü haber daha: İlaca yeni zam geliyor !

Yeni yıla 5 kala bir kötü haber daha: İlaca yeni zam geliyor !
Güncelleme:

İlaç fiyatlarına 2 ayda ikinci kez zam geliyor. 19 Aralık’ta 915 ilacın fiyatı yüzde 16’dan fazla zamlanacak...

Satın alma bedelindeki yükselişten dolayı 19 Aralık itibarıyla ilaçlara gelecek yüzde 16’lık zamla birlikte kur seviyesi nedeniyle şubat ayında yapılacak ikinci zam da halkın sırtına yüklenecek. Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, üretici firmaların zararının giderilmesi adına gelecek zamlardan dolayı yurttaşların sıkıntı çekeceğini belirterek, “Sosyal güvenliği olmayan azınlık kısım var.Vatandaşın cebine giren maaşta bir artış olmadığında ciddi anlamda bir kayıp olacak” dedi.

Cumhuriyet gazetesinden Şeyma Paşayiğit'in haberine göre Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun yayımladığı listelere göre; 19 Aralık’ta bin 877 kalem ilacın fiyatı değişecek. Bunlardan 962 ilacın fiyatı yüzde 14 oranında düşürülürken, 915 ilacın da fiyatı yüzde 16’dan fazla zamlanacak. Satın alma bedelindeki yükselişten dolayı yapılan bu zamların ardından gelecek şubatta kur seviyesine göre yeniden zam gelecek. Son yıllarda tavan yapan ilaç fiyatlarında iki ay içinde iki kez zam yapılmış olacak.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, kur üzerinden hesaplandığında üretici firmaların zarar ettiğini anlatarak, bu zararın giderilmesi adına zam yapıldığını, bu durumdan da yurttaşların sıkıntı çekeceğini belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ilaç alan yurttaşların cebine zammın daha az yansıyacağını aktaran Güneş, “Yurttaşın cebine giren maaşta artış olmadığında ciddi anlamda kayıp olacak” dedi. 

Denetim şart

Yeni zamlarla ilaçların hastalardan saklanıp zamlar gelince yeni fiyatlarla tezgâh üstüne çıkarma yani stokçuluk tartışmaları başladı. Süleyman Güneş, eczacıların elinde fazla ilaç bulundurmasının hastaya vermemesi anlamını taşımadığını söyledi. “Sağlık Bakanlığı, sahip olduğu İlaç Takip Sistemi ile piyasada bulunan ya da bulunmayan ilaçları biliyor. Nerede olduğuna da rahatlıkla erişebilir. O zaman doğrudan doğruya denetim yapsın” diyen Güneş, Sağlık Bakanlığı’nın üretici firma, ecza deposu ve eczanelerde denetimin rahatlıkla yapabileceğini belirtti.
 

Seçiniz...