Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Güncelleme:

Yumurtalık kanseri ''sessiz katil'' olarak da anılmaktadır. Bunun nedeni, yumurtalık kanserinin henüz erken aşamalardayken herhangi bir belirtiye yol açmamasıdır.

Kanser son aşamalara geçtiğinde ise karın şişmesi, yemek yerken hızlı dolgunluk hissi, pelvik ağrı ve idrar sıklığı gibi belirtilere neden olmaktadır, ancak bunlar da spesifik değildir ve belli belirsiz hissedilmektedir.

Oluşan belirtiler diğer sağlık sorunlarında yaşanan genel ve ortak belirtilere benzediği için çoğu hasta tarafından dikkate alınmamaktadır, buu nedenle de çoğu vakada yumurtalık kanseri maalesef ileri bir aşamadayken teşhis edilmektedir.

Yumurtalık kanseri nasıl anlaşılır? Yumurtalık kanseri belirtileri daha ayrıntılı olarak şöyle sıralanabilmektedir:

Yumurtalık Kanseri Başlangıcı Belirtileri

Yumurtalık kanseri şüphesiyle birlikte, hissedilen belirtiler daha dikkat edilebilir bir hal amaktadır. Çoğu kadın bir süre boyunca bu belirtilere maruz kaldığını fark etmektedir. Yumurtalık kanseri erken aşamadayken oluşabilecek ortak belirtiler ise şunlardır:

·         Abdominal Şişkinlik

Çoğu kadın özellikle büyük öğünler yedikten sonra ya da regl dönemi öncesinde karın şişkinliği yaşamaktadır. Ancak, karın şişkinliği sürekli olarak devam ettiğinde, yumurtalık kanseri belirtisi olarak değerlendirilebilmektedir. Karın şişkinliği hafif ya da şiddetli hissedilebilmektedir. Genellikle de, hafif başlayarak giderek kötüleşmektedir. Beraberin de hazımsızlık da yaşanabilmektedir.

·         Pelvik Ağrı

Yumurtalık kanserinin erken evrelerinde menstrüel kramplar şeklinde pelvik ağrı hissedilebilmektedir. Tıpkı karın şişkinliği gibi bu tip ağrılar da kadınlarda dönem dönem olabilmektedir ve normal karşılanmaktadır. Ancak, pelvik ağrı sürekli olarak devam ediyorsa ve beraberinde basınç da hissediliyorsa, yumurtalık kanseri için bir haberci olabilmektedir.

·         Hızlı Doluluk Hissi

Yumurtalık kanserinin erken aşama belirtilerinden biri de doluluk hissidir. Büyük öğünlerden sonra doluluk hissi normaldir, ancak ufak öğünlerden sonra bile hemen hissedilen dolgunluk hissi bir haberci olabilmektedir. Beraberinde gaz ve hazımsızlık gibi belirtiler de gelişebilmektedir.

·         Sık ve Acil İdrara Çıkma

Erken evre yumurtalık kanseri durumunda, hasta sık sık ve acil olarak idrara çıkabilmektedir. Bu durum, tümörün mesane üzerine baskı yapması sonucunda gelişmektedir. Diğer yandan, kanserle ilişkili olan hormonal değişikliklerden de kaynaklanabilmektedir.

İleri Aşama Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Yumurtalık kanseri genellikle yukarıda sıralanmış olan genel belirtiler dışında belirtilere de neden olmaktadır. Ancak bunların çoğu kanser ilerlediği zaman ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, bu belirtilerin kanser dışında diğer pek çok nedeni de olabilmektedir. Yumurtalık kanseri ciddi bir hastalık olduğu için bu belirtiler muhtemelen doktorunuz tarafından dikkatlice değerlendirilecektir.

·         Değişen Bağırsak Hareketleri

Dikkat edilmesi gereken belirtilerden biri değişen bağırsak hareketleridir. Hasta hem kabızlık hem de ishal gibi değişiklikler yaşayabilmektedir. Dışkılar normalde kalın ya da ince olabilmektedir. Bunun nedeni tümörün bağırsaklar üzerinde bir baskı oluşturmaya başlamasıdır. Kanser daha da ilerlediği zaman belirtiler kötüleşebilmekte ve beraberinde kramplı karın ağrısı ve kusma da gelişebilmektedir.

·         Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilmektedir. Disparoni olarak adlandırılan bu durum yumurtalık kanseri ile birlikte gelişebilmektedir. Menstrüel kramplara benzer ağrı da cinsel ilişkiyle başlayabilmekte ve ilişki sonrasında bir süre daha devam edebilmektedir.

·         Sırt Ağrısı

Sırtta ya da yan bölgedeki (vücudun kenarı, kaburga kafesi ve kalça arasında) ağrı hissedilebilmektedir. Genellikle adet ağrısı ya da ağır iş sonucunda hissedilen ağrılara benzemektedir. Ağır kaldırma gibi faaliyetlerle ilgili olmayan alt sırt ağrısı dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

·         İstenmeyen Kilo Kaybı

Hızlı dolgunluk hissi ve iştah kaybı gibi diğer belirtiler nedeniyle istenmeyen kilo kaybı yaşanabilmektedir. Bu durum ilerlediği takdirde, kas kütle kaybına, genel yorgunluğa ve güçsüzlüğe yol açabilmektedir.

·         Sıvı Birikimi

Yumurtalık kanserinin daha ileri aşamalarında karın şişkinliğinin nedeni sıvı birikimi olabilmektedir. Kanser karın boşluğunda bir bölgeye ya da karaciğerlere yayıldığında büyük miktarda sıvı birikimi gerçekleşebilmektedir. Sıvı akciğerlere baskı yaptığı takdirde, nefes darlığı da hissedilebilmektedir.

·         Yorgunluk

Pek çok kanser türünde en sık görülen belirtilerden biri de yorgunluktur. Pek çok fiziki belirtinin neticesinde hasta kendini oldukça yorgun hissedebilmektedir. Bu genellikle dinlendikten sonra geçen bir yorgunluk gibi değilde sürekli olarak devam eden bir yorgunluktur.

Germ Hücresi ve Stromal Hücre Tümörleri

Germ hücresi ve stromal hücre tümörleri genellikle genç kadınlarda bulunan yumurtalık kanseri tipleri arasında yer almaktadır ve yukarıda sıralanmış olan belirtilere neden olabilmektedir. Bununla birlikte, aşağıdakiler gibi ek belirtilere de yol açabilmektedir:

·         Maskülinizasyon (erkeksizleşme)

·         Vajinal akıntı veya Kanama

·         Erken ergenlik

·         Şiddetli pelvik ağrı

·         Pelvik kütlesi

Yumurtalık Kanseri Nedir?

Yumurtalık kanseri, kadın üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalıklarda gelişen bir kanser türüdür. Anormal doku büyümesi (malign tümör) sonucunda gelişmektedir. Kadınlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncüdür. Bununla birlikte, kadınlarda kanser ölümleri sıralamasında ise beşinci sırada gelmektedir.





Yumurtalık Kanseri Tedavisi

Yumurtalık kanseri nasıl geçer? Yumurtalık kanserinin tedavisi, kanserin tipine ve evresine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri arasında ise yumurtalık kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyasyon tedavisi ve palyatif tedavi ya da bunların bir kombinasyonu bulunmaktadır.

Yumurtalık Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yumurtalık kanseri tanısı ve tedavisi için kadın hastalıkları ve doğum, jinekoloji, genel cerrahi, tıbbi onkoloji ve radyoloji bölümlerine başvurulabilmektedir.




 

acil.net