2022 Dünya Kupası'nda sahne VAR'ın olacak

2022 Dünya Kupası'nda sahne VAR'ın olacak
Güncelleme:

Öğr. Gör. Av. Dilay Unan, spor müsabakalarındaki Video Assistant Referee ( VAR ) adlı video yardımcı hakem sisteminin kullanımı küresel futbol dünyasında olağan hale geldiğini söyledi.

Diriliş Postası gazetesinden Kaya Temel'in haberine göre VAR sisteminin Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nda da önemli bir rol oynayacağını belirten Öğr. Gör. Av. Dilay Unan "VAR kullanımı koşullara bağlı olarak, bir hakemin açık ve bariz bir hata sonucunda bu hatayı düzeltmesine (veya doğru bir kararın verildiğini teyit etmesine) izin vermektedir. VAR ilk olarak, İngiltere Premier Ligi gibi büyük futbol liglerinde ve 2018 Dünya Kupası ile başlayan uluslararası turnuvalarda ve yarışmalarda kullanılmış olup, Katar'da yapılacak 2022 Dünya Kupası'nda da önemli bir rol oynayacak.” diye konuştu.

VAR’a karşı gelmişlerdi

Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Birliği Futbol Konfederasyonu (“CONCACAF”) 2 Eylül 2021'de başlayan 2022 Dünya Kupası eleme final maçlarının başlangıcından itibaren VAR'ı kullanmama kararı almıştı diyen Unan, “CONCACAF; maçların yapılması planlanan stadların tümünde VAR'ı kullanmak için gerekli teknolojinin bulunmadığını belirtildi. CONCACAF Dünya Kupası Elemelerine katılan ülkelerden sadece üçünde ( ABD, Meksika ve Kanada) VAR uyumlu stadyumlar vardır. Bu nedenle CONCACAF , Dünya Kupası Elemeleri maçlarının herhangi biri için VAR teknolojisinin kullanımından vazgeçme kararı almıştı.” dedi.

CONCACAF VAR’ı kabullendi

Dilay Unan, “CONCACAF bilindiği üzere 19 Ocak’da, 2022 Dünya Kupası eleme maçlarının kalanlarının tamamında VAR'ı kullanma kararı aldığını duyurdu. CONCACAF, COVID-19 dahil olmak üzere 2022 Dünya Kupası eleme maçları için VAR'ı uygulamadaki gecikmelerinin ve VAR kullanımında hakem eğitiminin eksikliğinin çok sayıda nedenini vurguladı. CONCACAF, VAR'ı kullanmalarını sağlamak için daha önce VAR donanımından yoksun olan stadyumlarda hangi değişikliklerin yapıldığını ve bu değişikliklerin maliyetini kimin üstlendiğini açıklamadı.” İfadelerini kullandı.

Etkisi nasıl olacak?

Unan, “CONCACAF'ın VAR kullanımına ilişkin seçimini değiştirme kararı, CONCACAF'ın 2022 Dünya Kupası eleme maçlarının sonucu için çok önemli olabilir. Bu kararın eleme maçları üzerinde zaten kalıcı etkileri oldu ve hangi ülkelerin Katar'daki 2022 Dünya Kupası'na katılacağına dair nihai karar verici olacaktır. Oyuncuların ve takımların hak kazanmadıkları takdirde kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri potansiyel prim alacaklarından bahsetmeye bile gerek yok. Ayrıca CONCACAF'ın nihayetinde teknolojiyi uygulamaya koymadan önce, sıralamalarda VAR'ın kullanılıp kullanılmaması konusundaki tereddütleri, küresel futbol ekosisteminde teknoloji kullanımının gerekliliği konusunda giderek artan bir fikir birliğinin altını çizmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

(Kaynak)