2.5 dakikada 2.5 milyon TL

2.5 dakikada 2.5 milyon TL
Güncelleme:

89. Gazi Koşusu bugün Veliefendi Hipodromu'nda koşulacak, 22 safkan start alacak.

2015 yılının şampiyon tayını belirleyecek 2 bin 400 metrelik koşu 17.15’te başlayacak. Yaklaşık 2 dakika 30 saniyede tamamlanacak yarışta birinci olan safkan sahibine 2 milyon 473 bin lira kazandıracak. Sahibi aynı zamanda yetiştiricisi ise bu para 337 bin lira daha artacak.

Neriman’la başladı hikaye... 1927 yılından beri tam 88 yıldır aralıksız devam etti. Cumhurbaşkanları bile kazandıklarında büyük sevinç yaşadı. Karayel’ler, Vidar’lar, Cihangir Harmony’ler, Nadas’lar, Akkor’lar, Toroman’lar Seren’ler, Cartegena’lar, Bold Pilot’lar, Grand Ekinos’lar ve daha niceleri geldi geçti. Şimdi ise 89. kez aynı heyecan yaşanacak.

Evet... Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk adına düzenlenen Türk yarışçılığının derbisi Gazi Koşusu bugün saat 17.15’te Veliefendi Hipodromu’nda koşulacak.

2400 metre mesafede ve çim pistte yapılacak koşuda 18’i erkek, 4’ü dişi olmak üzere 22 safkan üç yaşlı İngiliz tayı start alacak.

2015 yılının şampiyon tayını belirleyecek koşuda, birincilik ikramiyesi 1 milyon 350 bin, ikincilik 540 bin, üçüncülük 270 bin, dördüncülük ikramiyesi de 135 bin lira olacak. Gazi Koşusu’nda bu yıl, yarış ikramiyesi, yetiştiricilik primi ve kaydiye ücretleriyle birlikte toplam 3 milyon 479 bin 500 lira ikramiye ödenecek. Şampiyon safkan, sahibine, yarış ikramiyesi ve kaydiye ücretleriyle birlikte 2 milyon 473 bin lira kazandıracak. Kazanan safkanın sahibi aynı zamanda da yetiştiricisi ise, yarış ikramiyesi ve kaydiye ücretlerinin yanı sıra 337 bin 500 TL’nin daha sahibi olacak.

Yarışseverler için bir çok aktivitenin yapılacağı Veliefendi Hipodromu’nda bugün aralarında Uluslararası Ali Rıza Bey, Zübeyda Hanım, İstiklal Savaşı ve Nene Hatun Koşuları’nın da bulunduğu 8 yarış koşulacak.

Şampiyonlar Veliefendi’de

Gazi Koşusu’nda iki yabancı jokey de yer alacak. G1 Prix de l’Arc de Triomphe (4 kez), G1 Epsom Derby, G1 Japan Cup, G1 BC Mile gibi bir çok önemli Grup 1 galibiyeti bulunan ve dünyanın bir çok ülkesinde koşu kazanmayı başaran dünyaca ünlü jokey Olivier Peslier de bu önemli koşuda Doğan Ekürisi’ne ait Seddifi’ye binecek. Ayrıca ABD’de bu yıl 634 koşuda 147 galibiyeti bulunan, toplamda ise 3712 koşuda 637 kez potoyu bindiği safkanlarla önde geçmeyi başaran jokey Antonio A. Gallardo da, Türk Yarışçılığı’nın derbisinde Kurtel Ekürisi’ne ait Lucky Moment’la şans arayacak.

Mümin Çılgın’a rakip Halis Karataş

Jokeyler arasında Gazi Koşusu’nu kazanmanın mutluluğunu en çok Mümin Çılgın yaşadı. Uzun bir süre önce pistlere veda eden şampiyon jokey tam 9 kez zafere uzandı. Bugün at binecek jokeyler arasında ise Gazi’yi en çok kazanan isim Halis Karataş... Karataş, ilk kez Bold Pilot ile elde ettiği Gazi Koşusu zaferlerini Populer Demand, Hızel Beyi, Anatoly, Matador Yaşar ve Blaze To Win ile sürdürdü.

‘Ata’mıza saygı’

TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, yarışa katılan tüm safkanlara başarı diledi. Ekinci, “Türkiye’de doğan binlerce safkan ingiliz atından sadece 22 tanesi; Gazi Koşusu’nda koşacaklar. İçlerinden sadece bir tanesi bu Şerefe sahip olabilecek. Türk yarışçılık tarihine adını altın harflerle yazdıracak. 2015 yılının şampiyonunu alkışlayacağız” dedi. Başkan Ekinci, “Gazi Koşusu, Bizim Ata’mıza saygı duruşumuzdur. Türkiye Jokey Kulübü olarak, müthiş bir geleneği sürdürmenin haklı gururunu yaşamak demektir” diye konuştu.

Rekor 19 yıldır Bold Pilot’ta

Gazi Koşusu’nda en iyi derece, Özdemir Atman’ın sahibi olduğu Bold Pilot isimli safkana ait... 1996 yılının Gazi Şampiyonu Bold Pilot, finişi birinci sırada geçerken 2.26.22’lik bir derece elde etti. Şampiyon safkanın bu rekoru tam 19 yıldır kırılamıyor.

Taksim’e heykel

Gazi Koşusu öncesi Taksim Meydanı’na at üstünde Atatürk heykeli konuldu. Heykelin bulunduğu cam fanus üzerine yazılan tarihçesi ve heykele, yerli ve yabancı turist yoğun ilgi gösterdi. Heykelin fotoğrafını çeken vatandaşlar, Gazi Koşusu’nun da tarihçesini okudu.

10-051.jpeg

Milliyet