İstanbul maratonunda birinci belli oldu !

İstanbul maratonunda birinci belli oldu !
Güncelleme:

Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo birinci oldu.

Organizasyonun en büyük koşusu olan 42 kilometre 195 metrelik maraton,  Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 250 metre gerisinden, Gençlik ve Spor  Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir  Topbaş'ın saat 09.00'da verdiği startla başladı. 
 
Start noktasında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Beşiktaş Kulübü  Başkanı Fikret Orman da yer aldı. 
 
Maraton, 15 ve 10 kilometre yarışları için 120 farklı ülkeden 30 bine  yakın sporcunun kayıt yaptırdığı açıklandı. 
 
Zafer kenyalı Chelimo'nun
 
37. Vodafone İstanbul Maratonu Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın start vermesiyle başladı. Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda erkeklerde Kenyalı atlet Elias Kemboi Chelimo birinci oldu.
 
Chelimo 42 kilometre 195 metrelik maratonu 2 saat 11 dakika 14 saniyelik derecesi ile elde etti. Parkur rekoru 2 saat 10 dakika 42 saniyeydi. Erkeklerde ikinci ve üçüncü sırayı yine kenyalı atletler aldı. Maratou, Evans Kiplagat ikinci, silah Limo üçüncü sırada tamamladı.
 
Kadınlarda Gobena birinci oldu
 
Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda kadınlarda  Etiyopyalı atlet Amane Gobena birinci oldu. 
 
Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan ve  Sultanahmet Meydanı'nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik maratonda geçen yılın  birincisi Etiyopyalı Gobena, üst üste ikinci kez ilk sırayı elde etti. 
 
Yarışta, Etiyopyalı Zerfie Limeneh Tadese ikinci, Etiyopya asıllı Türk  sporcu Meryem Erdoğan ise üçüncü sırayı aldı. 
 
15 km koşunusu Cheruiyot kazandı
 
15 km koşusunda ise ipi Kenyalı atlet Sang Benard Cheruiyot göğüsledi. Elde ettiği birincilik sonrası açıklamalarda bulunan Cheruiyot, "Asya ve Avrupa arasında koşmak güzel bir deneyimdi" dedi.
 
Parkur 
 
Boğaziçi Köprüsü'ndeki gişelerin yaklaşık 250 metre gerisinden  başlayan maratonda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından  ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inip, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e  ulaşacak. Galata Köprüsü'nden sonra Eyüp'e yönelecek maratoncular, Feshane'den  sonra dönüş yaparak Unkapanı üzerinden Yenikapı'ya inecek. 
 
Bakırköy'den yapılan dönüşle sahilden Gülhane Parkı'na kadar uzanan  parkur, parkın içinden geçerek Sultanahmet'e çıkacak. Sporcular, Roma, Bizans ve  Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan At Meydanı'nda,  Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Mısır Dikilitaşı'nın arasında yarışı tamamlayacak. 
 
Elit atletler de yarıştı
 
Maratonda Belarus, Eritre, Etiyopya, Güney Afrika, Kenya, Rusya ve  Ukrayna'dan 60 elit atlet yarıştı.
 
Erkeklerde aralarında geçmiş yıllarda İstanbul'da dereceye giren  isimlerin de olduğu Kenya'dan Elijah Kiplagat, Silah Limo, Michael Kiprop Tiony,  Elias Kemboi Chelimo, Hilary Kipkosgei Yego, Mark Kosgei Kiptoo, Evans Kiplagat,  Leonard Langat ve Etiyopya'dan Gebo Burka, Debebe Tolossa, Kasime Adillo Roba  gibi atletler Vodafone 37. İstanbul Maratonu'nda madalya için start aldı. 
 
Kadınlarda ise Etiyopya'dan Amane Gobena, Merima Mohammed, Fatuma  Sado, Türkiye'den Sultan Haydar, Rus Albina Mayorova ve Nina Podnebesnova,  Kenyalı Agnes Barsosio, Belarus'tan Volha Mazuronak ile Ukraynalı Olena Burkovska  yarışta madalya aradı.
 
"Kadına şiddete dur de" 
 
Vodafone 37. İstanbul Maratonu, bu yıl kadın şiddetine karşı  duyarlılık sağlamak için gerçekleştiriliyor. 
"Kadına şiddete dur de" temasıyla koşulan yarışla, kadına karşı  şiddete dikkat çekiliyor. 
 
Ödüller 
 
Organizasyon kapsamında 42 kilometre 195 metrelik maratonda 216 bin  dolar para ödülü dağıtılacak. Erkekler ve kadınlarda birincilere 50 bin, ikincilere 25 bin,  üçüncülere 15 bin, dördüncülere 10 bin, beşincilere de 8 bin lira verilecek. 
 
Ayrıca, Türk sporcular tasnifinde erkekler ve kadınlarda birinciler 20  bin, ikinciler 10 bin, üçüncüler de 5 bin dolarla ödüllendirilecek. 
 
15 ve 10 kilometre koşuları yapıldı
 
Organizasyon kapsamında 15 ve 10 kilometre koşular da başladı. Boğaziçi Köprüsü gişelerinin yaklaşık 300 metre gerisinden başlayan 15  kilometre koşuda atletler köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak  Barbaros Bulvarı'ndan Karaköy'e yönelecek. Unkapanı Köprüsü'nün altından devam  ederek Balat'ta bulunan Rum Kilisesi'nden sonra, Yusuf Şücaattin Anbari Camisi  önünden yapılacak dönüşün ardından bu koşuya katılan sporcular maraton  güzergahından ayrılacak.  Sahilden devam edecek yarış, Eminönü'ndeki İstanbul  Ticaret Üniversitesi önünde son bulacak. 
 
Maraton çıkışının yaklaşık 250 metre gerisinden başlayan 10 kilometre  koşu ise 15 kilometre koşu gibi Barbaros Bulvarı'nda devam edecek. Vodafone  Arena'nın önünden devam edecek koşuda atletler, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü  istikametini izleyerek İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde yarışı noktalayacak. 
 
Halk yürüyüşü 
 
Organizasyon kapsamında vatandaşlar da halk yürüyüşü ile Boğaziçi  Köprüsü'nden yürüyerek geçmenin keyfini yaşayacak. 
 
Katılımcı sayısının 100 binle sınırlandırıldığı koşunun geçen yıllarda  olduğu gibi renkli geçmesi bekleniyor. Halk yürüyüşü, Anadolu yakasında  Altunizade Köprüsü'nün altından saat 09.30'da başlayacak. Katılımcılar, 8  kilometrelik parkurun ardından yürüyüşü, Avrupa yakasında Dolmabahçe'de tamamlayacak. 
 
Yeniliklerle yarış keyifli geçecek 
 
Son yıllarda yenilikleriyle ve mesajlarıyla ilgi uyandıran maratonda,  bu yıl yine farklı uygulamalar katılımcılara sunulacak. 
 
Türkiye'nin en geniş katılımlı kitlesel etkinliği Vodafone İstanbul  Maratonu kapsamında, bu yıl zenginleştirilmiş içeriğiyle tamamen yenilenen  VMaraton mobil uygulaması, maraton web sitesi ve resmi Facebook etkinlik  sayfasının yanı sıra Vodafone'lulara ilk kez ücretsiz WiFi erişimi ve çipli  koşucuların maraton esnasında çekilen fotoğraflarına erişimini sağlayacak  Phototag uygulaması gibi yenilikler de kullanılacak. 
 
Vodafone 37. İstanbul Maratonu öncesinde başlayan bağış kampanyasının  ikinci ayağı da yarışlar sırasında gerçekleştiriliyor. İlk ayağında Maraton Spor  Fuarı'nda oluşturulan platformda ziyaretçiler kullanmadıkları ayakkabıları  bağışlarken,  start noktalarında oluşturulan alanlarda bu uygulama devam etti. 
 
Bu arada bu yıl kurulan "'Spor AŞ Timing Ekibi'' sayesinde,  organizasyonda chip kontrol ve zamanlama ölçümleri ilk kez Spor AŞ tarafından  yapılıyor.