İstanbul Maratonu'nun kazananı belli oldu !

Güncelleme:

İstanbul'da Anadolu yakasından başlayıp Avrupa yakasında biten Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nu Fransız atlet Abraham Kiprotich kazandı.

Anadolu yakasından start alan Avrupa yakasında son bulan ve dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton gerçekleştirildi. Erkeklerde kazanan 2 saat 11 dakikalık süresiyle ile Abraham Kiprotich kazandı. Kadınlarda ise Kenyalı atlet Ruth Chepngetich birinci oldu.

İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER VARDI

39. Avrasya Maratonunda halk koşusuna katılan vatandaşlar renkli görüntüler verdi. Bazı vatandaşlar köprü üzerine bağdaş kurarak kahvaltı yaptı. Öte yandan, bir sokak köpeği de maratona katılanlara eşlik edince ilginç görüntüler oluştu.

İŞTE MARATONDAN MÜTHİŞ KARELER - TIKLAYIN

KAHVALTI YAPTILAR

39. Avrasya Maratonunda halk koşusunun başlamasıyla birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ilginç görüntüler oluştu. Bazı vatandaşlar kahvaltılıklarıyla köprüye geldi.

İstanbul Maratonu'nun kazananı belli oldu ! - Resim : 1

Köprü ortasında peynir, zeytin, simit yemeye başlayan vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. Kahvaltı yapan vatandaşlar boğaz manzarasıyla çay içmenin keyfini yaşadı. Kahvaltı yapan vatandaşlar, "İlk kez katılıyoruz. Bir daha nasip olmaz diye kahvaltı yapıyoruz" dedi. Öte yandan, bazı vatandaşlar da bebek arabasındaki bebekleriyle koşuya katıldı. Kalabalığı gören bir sokak köpeği de vatandaşların peşine takıldı. Bu da ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. Daha önceki yıllarda köprünün sallanması nedeniyle panik yaşanmıştı. Ancak bu sene köprüde bir sallanma olmadığı görüldü.

125 BİN KİŞİ KOŞTU!

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'na katılan sporcu sayısının bu sene 100'den fazla ülkeden yaklaşık 125 bin insan olması bekleniyor. Yaklaşık 25 bin kişinin çipli koşularda yer alacağı organizasyonda, 100 bin civarında kişinin de halk koşusuna katılması bekleniyor.

86 ELİT ATLET YARIŞTI!

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda 86 elit atletin koşacağı bildirildi. Türkiye'nin yanı sıra Kenya, Etiyopya, Namibya, Ukrayna, Belarus, Azerbaycan, Fransa, Sırbistan ve Litvanya'dan gelecek elit atletler, maratonda ter döküyor.

Erkeklerde, en iyi derecesini 2 saat 6 dakika 10 saniye ile bu yıl nisan ayında yapan Kenyalı Paul Lonyangata favori isim olarak gösteriliyor. 2017 Paris Maratonu birincisi olan 1992 doğumlu Lonyangata'nın en yakın rakipleri, geçen senenin şampiyonu Azerbaycanlı Evans Kiplagat, Kenyalı atletler Jacob Kendagor ve Ezekiel Kemboi Omullo ile Etiyopyalı Bazu Worku olacak. Kişisel en iyi derecesine 2.09.22 ile 2011'de imza atan, geçen seneki İstanbul Maratonu'nu 2.13.30'luk zamanıyla ilk sırada bitiren Kiplagat, üst üste ikinci şampiyonluğunu arıyor.

İstanbul Maratonu'nun kazananı belli oldu ! - Resim : 2

1984 doğumlu Kendagor en iyi derecesi 2.07.33'ü bu yıl mart ayında Seul Maratonu'nda gerçekleştirdi. 2010 BerlinMaratonu'nda 2.05.25 ile kariyerinin en iyi derecesini elde eden 1990 doğumlu Worku, bu yıl Prag Maratonu'nu 2.08.48 ile tamamladı. 1987 doğumlu Omullo ise en iyi derecesini 2.08.55 ile 2016 Varşova Maratonu'nda kaydetti.

2000'li yılların başında 3 bin metre engelli branşındaki performansıyla dikkati çeken, 6 kez Altın Lig, 10 kez Elmas Lig galibiyetine imza atan ve 2004 Atina Olimpiyatları'nda bronz madalyayı elde eden Kenyalı Paul Koech, kariyerinin ikinci maratonuna İstanbul'da çıkacak. Geçen nisanda Rotterdam Maratonu'nu 2.12.02 ile tamamlayan 1981 doğumlu atlet, Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda kürsüye çıkmayı hedefliyor.

En iyi derecesini 2016 yılında 2.06.10 ile gerçekleştiren milli atlet Kaan Kigen Özbilen ile bu yıl Rotterdam'da 2.11.56 koşan milli sporcu Mert Girmalegesse de podyuma çıkmak için mücadele edecek isimler arasında yer alıyor.

İstanbul Maratonu'nun kazananı belli oldu ! - Resim : 3

Kadınlarda ise en iyi derecesini 2.20.59 ile bu yıl Paris Maratonu'nda ikinci sırayı alarak yapan Kenyalı atlet Agnes Jeruto Barsosio favori gösteriliyor. 1982 doğumlu atlet, geçen yıl İstanbul Maratonu'nu kazanmıştı. Barsosio'nun en yakın rakipleri ise Kenyalı atlet Visiline Jepkesho ile Etiyopyalı Letebrhan Haylay ve Meseret Mengistu.

1989 doğumlu Jepkesho, 2017 Paris Maratonu'nda 2.21.37 ile kariyerinin en hızlı derecesini gerçekleştirdi. 1990 doğumlu Haylay, en iyi derecesini 2.25.01 ile 2017 Dongying Maratonu'nda alırken, yaşıtı Mengistu da en iyi derecesini 2.23.26 ile 2015 Paris Maratonu'nda kaydetti.

ÇOCUKLAR İÇİN KOŞULDU

Son yıllarda farklı konulara dikkati çekmek için koşulan İstanbul Maratonu'nun bu seneki teması çocuklar oluyor. 2015'te "Kadına şiddete dur de", 2016'da ise "15 Temmuz şehitleri için koşuyoruz" temalarıyla gerçekleştirilen organizasyonun bu yılki sloganı, "Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz" olarak belirlendi.

Sloganla, çocuklarla ilgili farkındalık oluşması gereken konulara dikkati çekmek, çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırarak ve güzel şeylerle yönlendirmek amaçlanıyor. Ayrıca organizasyonun isim sponsoru Vodafone, halk koşusunun bitiş noktası olan Vodafone Park önünde kurulacak "Yarını Kodlayanlar" standına gelip kayıt yaptıran ilk bin çocuğa kodlama eğitimi verecek.

PARKURLAR

Organizasyon kapsamında düzenlenecek yarışların startı, Anadolu yakasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden verilecek. 42,195 kilometrelik maratonun startı saat 09.00'da verilecek. Köprüyü geçtikten sonra Beşiktaşsapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek sporcular, sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. GalataKöprüsü'nden sonra Sirkeci yönüne sapacak atletler, sahil yolunu takip ederek Havuzlu Kavşak'tan geldikleri istikamete dönecek.

Sahil yolundan Gülhane Parkı'na doğru devam ederek parkın içinden geçti

sporcular, Sultanahmet Meydanı'na çıkacak. Yarış, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının toplantı ve spor merkezi olan "At Meydanı"nda, Sultanahmet Camisi'nin giriş kapısı ile Dikilitaş'ın arasında sona erecek.

15 KİLOMETRE

Saat 09.00'da başlayan 15 kilometre koşusunda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve sahil yolunu izleyerek Karaköy'e ulaşacak. Galata Köprüsü'nden sonra Sirkeci yönüne sapacak sporcular, sahil yolunu takip ederek Yenikapı Miting Alanı karşı caddesinde yer alan alt geçit civarında bulunan bitiş noktasına varacak.

10 KİLOMETRE

10 kilometre koşusunda ise atletler yine köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve Vodafone Park, Fındıklı, Tophane, Galata Köprüsü istikametini izleyerek Eminönü'nde, İstanbul Ticaret Üniversitesi önündeki bitiş çizgisine ulaşmak için mücadele edecek.

Saat 09.45'te Altunizade Köprüsü altından başlayacak halk koşusunda da vatandaşlar 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek. Sekiz kilometrelik halk koşusu, Dolmabahçe'deki Vodafone Park önünde son bulacak.

Öte yandan 42 kilometrelik tekerlekli sandalye yarışının startı da saat 08.45'te verildi.

ÖDÜL 1 MİLYON DOLAR

Vodafone 39. İstanbul Maratonu'nda dereceye giren sporculara yaklaşık 1 milyon dolar ödül dağıtılacak. Maraton genel klasmanında toplamda 216 bin dolar ödül verilecek. Erkekler ve kadınlarda ilk 8'e giren sporcular, sırasıyla 50 bin, 25 bin, 15 bin, 7 bin, 5 bin, 3 bin, 2 bin ve bin dolar ödül alacak.

Bu kategoride Türk sporcu tasnifi için toplam 64 bin dolar ödül belirlenirken, ilk 5'e giren erkek ile kadın atletler, sırasıyla 12 bin, 8 bin, 5 bin, 4 bin ve 3 bin dolar ödül elde edecek. Maraton zaman bonusu ise 310 bin dolar olacak.

Etkinlikte 15 kilometrelik genel klasman için toplamda 18 bin dolar ödül dağıtılacak. Bu kategorinin Türk sporcu tasnifi için toplamda 6 bin dolar ödül verilecek. Tekerlekli sandalye kategorisinde verilecek toplam ödül 20 bin dolar olurken, Türk masterler kategorisinde 27 bin lira, en yaşlı sporcular için ise 2 bin lira toplam ödül belirlendi.

Seçiniz...