Rio'da tarih yazdık ! Türkiye'nin gururu Taha Akgül...

Rio'da tarih yazdık ! Türkiye'nin gururu Taha Akgül...
Güncelleme:

Son iki yılın dünya şampiyonu Milli güreşçimiz, Rio’da da rakip tanımadı, birinciliği kaptı.

Taha Akgül, Türkiye’nin özlemle beklediği altın madalyayı muhteşem bir performansla kazandı. Serbest stil 125 kiloda birbirinden başarılı maçlar çıkaran 25 yaşındaki sporcumuz, ilk kez katıldığı olimpiyatlarda şampiyonluğu aldı, adını tarihe yazdırdı.

Rio 2016 Olimpiyatları’nda milli güreşçimiz Taha Akgül, altın madalya kazanıp, şampiyon oldu. İlk defa olimpiyat oyunlarına katılan son 2 yılın dünya şampiyonu Taha, tarihi bir başarı gösterdi. Milli gururumuz Türkiye’ye Rio’da ilk şampiyonluğu kazandırdı.
 
Erkekler serbest stil 125 kiloda mücadele eden Taha Akgül, finalde İran’lı Nemat Ghasemi’yi 3-1 yendi, birincilik elde etti. 
 
Atak başlayan milli güreşçimiz, rakibinin dengesini bozdu, rakiplerine uyarılar aldırdı. İlk raunt Akgül’ün 1-0’lık üstünlüğüyle bitti.
 
Atak başladı
 
2. rauntta da atak olan Taha, rakibinin yine uyarı yemesini sağladı. İranlının ihtarlarıyla bir anda 2-0 yaptık. Ataklarını artıran milli güreşçimiz, rakibini minder dışına itip, 3-0’ı buldu. Uyarılar bu sefer bize çalınınca 3-1 oldu, ancak sonuç değişmedi. 
 
Finale gelene kadar rakiplerine sadece 1 sayı veren Taha Akgül, fırtına gibi esti. İlk turu maç yapmadan geçen Taha, ikinci turda Moğol Chuluunbat Jargalsaikhan, çeyrek finalde de Belaruslu İbrahim Saidau karşısında sayı üstünlüğüyle galip geldi.
 
Başarılı sporcumuz, yarı finalde de Ermeni Levan Beriani dze’yi 3-1 devirdi.
 
Cumhurbaşkanı’ndan kutlama
 
Tarihi bir şampiyonluk kazanan Taha Akgül’ü ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kutladı. Madalya töreninden hemen sonra Spor ve Gençlik Bakanı Akif Çağatay Kılıç aracılığıyla Akgül’ü arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel olarak güreşçimizi tebrik etti.
 
Ayrıca, Başbakan Binali Yıldırım ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de telefonla arayarak kutladı.
 
Bakan Kılıç göz yaşlarını tutamadı
Bu arada, kazanılan altın madalya sonrası bayrağımızın göndere çekilip İstiklal marşımızın okunduğu sırada Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın göz yaşlarını tutamadığı gözlendi.
 
Halisdemir unutulmadı
Milli güreşçimiz Taha Akgül, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşen Astsubay Ömer Halisdemir’in posteri önünde poz verdi. Akgül, asker selamında durdu.
 
İlk kez İstiklal Marşı
Tarihi bir başarı kazanan Taha Akgül, Rio’da ilk defa İstiklal Marşı’mızı okuttu. Bayrağımızın en tepede dalgalanmasını sağlayan Taha, büyük bir gurur yaşattı.
 
Bayrak Kılıç’tan

Büyük zafer sonrası Taha Akgül’e Türk bayrağını Spor ve Gençlik Bakanı Akif Çağatay Kılıç teslim etti. Bakan Kılıç, Akgül’ü özel olarak tebrik edip, boynuna sarıldı.

8

Türkiye, Rio 2016’da madalya sayısını 8’e yükseltti. Taha Akgül ile ilk kez altın madalya alan ay-yıldızlılar, 3 gümüş, 4 de bronz aldı.

'Ülkemizin ihtiyacı vardı' 

Rio 2016’da tek altın madalyamımız kazanan milli güreşçi Taha Akgül, bu başarıyı Türkiye’ye armağan ettiğini söyledi. Taha Akgül, “Önce 15 Temmuz, daha sonra Elazığ, Van, Bitlis ve son olarak Gaziantep’te yaşanan PKK olaylarından sonra çok üzücü günler yaşadık. Ülkemizin ihtiyacı vardı. Ülkemize ve şehitlerimize armağan ediyorum” dedi.
 
Akgül, “Allah’a çok şükür gururlu bir şekilde buradan çıktım. Ülkemizin altın madalya umudu olarak ben kalmıştım. Bayrağımızı göndere çektirdik. Marşımızı okuttuk” diye konuştu.
 
Annesine koştu
 
Milli gururumuz Taha Akgül’ün annesi Gülbahar Akgül de tribündeki yerini aldı. Oğlunu yakından izleyen ve dualarla destek veren Gülbahar Akgül, galibiyet sonrası büyük sevinç yaşadı.
 
Şampiyonluğu annesiyle kutlayan Taha Akgül, herkes tarafından ayakta alkışlandı.
 
SELİM YAŞAR'DAN GÜMÜŞ MADALYA!

 
2016 Rio Olimpiyat Oyunları güreş branşında, erkekler serbest stil 86 kiloda milli sporcuSelim Yaşar gümüş madalya kazandı.
 
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentindeki Carioca Arena'da düzenlenen serbest stil 86 kilo final müsabakasında, dünya ikinciliği ve üçüncülüğü bulunan milli sporcu Selim Yaşar ile son iki yılın dünya şampiyonu Rus Abdulrashid Sadulaev karşılaştı.
 
Final müsabakasında Sadulaev, Selim Yaşar'ı 3-0 yenerek altın madalyayı boynuna taktı. Gümüş madalya alan milli sporcu Yaşar, Türkiye'ye güreşte 4, toplamda ise 7'nci madalyasını kazandırdı.
 
Bu kategoride bronz madalyalar,  Azerbaycanlı Şerif Şerifov ile ABD'li J'den Michael Tbory Cox'un oldu.