Branş sporlarına niyet, BAL’a kısmet !

Branş sporlarına niyet, BAL’a kısmet !

Profesyonel olmadıkları için oturma izni verilmeyen sporculara federasyonlar üzerinden oturma izni sağlandığı ortaya çıktı.

Federasyonlar üzerinden bir yıl oturma izniyle getirilen yabancı sporcular, Bölgesel Amatör Lig'de (BAL) futbol oynuyor.

Branş sporları için getirilen yabancı sporcular, yasa gereği bir yıl oturma iznine tabi oluyorlar. Kulüplerin anlaştıkları federasyonlar ile getirdiği sporculara Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) müracaat ederek futbol lisansı çıkardığı ve BAL’da futbol oynattırdığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü, TFF, Valilikler ve Dışişleri Bakanlığı’na 07.04.2015 tarihinde birer yazı göndererek, getirilen tüm sporcuların tespit edilerek lisanslarının ve oturma izinlerinin iptalini istediği öğrenildi.

14 SPORCU BELİRLENDİ

Spor Bakanlığının ilk tespitlerine göre bu yolla çeşitli branşlara getirilen ve futbola kaydırılan isimlerin bazıları belli oldu. Bakanlık; Karate 2, Muay Thai 2, Boks 2, Bilardo 3, Bisiklet 2 ve Masa tenisinde 3 toplamda ise 14 sporcuyu belirledi. Soruşturmanın sona ermesi sonunda gerçek sayı ve isimler açıklanacak.

İDDİA’YA GÖRE BU SAHTECİLİK 2000 YILINDA BERİ YAPILIYORDU

Adının açıklanmasını istemeyen eski bir federasyon yöneticisi, ‘Geçmişte bu işleri para ile yapanlar oldu. Genel sekreterler imza atmadıkları zaman tehdit edilenler oluyordu. Belli dönemlerde örnek vermem gerekirse, Boks, Karate, Bilardo ve daha birçok federasyon üzerinden getirilen yabancı sporcular, branşlarını değil Bölgesel Amatör Lig’de (BAL) lisans çıkarılıp oynatılıyorlardı’ dedi.

YAZI GÖNDERİLDİ “ARAŞTIRIN” DENİLDİ

Bakanlık ilk olarak tespit ettiği federasyonlar üzerinden getirilen sporcuların oturma izinlerinin iptalini istedi. Yapılan ilk araştırmada, Masa Tenisi, Boks, Bisiklet, Karate, Muay Thai, Bilardo ve daha birçok federasyon üzerinden yapıldığını ortaya çıkardı ve gerekli önlemleri aldı. İlk tespitlerde adı geçen federasyonların 14 sporcu getirdikleri ortaya çıktı ancak bu sayının daha da artması bekleniyor. Geçmişte neler yaşandığını da araştıran Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu, Dışişleri Bakanlığı ve İl Valiliklerine gönderdiği yazılarda olayın araştırılması ve tespit edilenlerin oturma izinlerinin iptalini istedi. Spor Bakanlığı’nın çok titiz bir şekilde üzerine gittiği sahtecilikte, geçmiş de araştırılarak adı geçenler hakkında yasal işlem yapacağı öğrenildi.