Elif Elmas ne zaman Fenerbahçe forması giyecek ?

Elif Elmas ne zaman Fenerbahçe forması giyecek ?
Güncelleme:

Fenerbahçe, yeni transfer Elif Elmas'ın 18 yaşından küçük olması nedeniyle FIFA ile yaşanan sıkıntının giderilmesi için yoğun çaba harcıyor.

Fenerbahçe’nin İstanbul’a getirdiği Eljif Elmas’ın yaşının küçüklüğü nedeniyle transferi tartışma konusu oldu.

FIFA kurallarına göre 18 yaşından küçük oyuncular uluslararası transfer yapamazlar.

Ancak FIFA bu madde için birkaç istisna koymuş. 19 numaralı maddeye göre oyuncunun ailesinin futboldan kaynaklanmayan nedenlerden dolayı adı geçen ülkede ikamet etmeye başlaması gerekiyor.

FIFA bu maddenin daha önce istismar edilmesi nedeniyle süreci çok sıkı denetliyor.

ÇALIŞMA İZNİ GEREKİYOR

Eljif Elmas’ın babasının Türkiye’de çalışma izni alması ve futbol dışında bir iş kurması ya da işte çalışması gerekiyor. Türkiye’de usule uygun çalışma izni başvuruları belgelerin tam olması kaydıyla bakanlıkça en geç 30 günde sonuçlanıyor. FIFA’nın bunu kabul edeceğine dair de kesin konuşmak mümkün değil.

REAL MADRİD ÖRNEĞİ

Nitekim Real Madrid’in geçtiğimiz günlerde 45 milyon euro’ya transfer ettiği Vinicius Junior örnek gösterilebilir. Real Madrid bu oyuncunun 18 yaşını doldurduktan sonra ancak 2018 yılı yaz transfer döneminde takıma katılabileceğini açıkladı.

HEERENVEEN’LE ÖN SÖZLEŞMESİ VAR AMA…

Bir başka durum da Eljif Elmas’ın Hollanda ekibi Heerenveen’le 1 Ekim 2015 tarihinde imzaladığı ön sözleşme. Heerenenveen oyuncuyu yaşı küçük olduğundan oynatamayacağı için 18 yaşına girene kadar Rabotnicki’ye kiralamıştı.

Ancak FIFA nezdinde bu tür ön sözleşmelerin geçerliliği yok. Fenerbahçe büyük ihtimalle oyuncuya 18 yaşına girdiği gün amatör sözleşme, 1 Ocak 2018 tarihinde de profesyonel sözleşme imzalatarak oyuncuyu kadrosuna katacak. Ancak oyuncunun forma giyebileceği tarihih 1 Ocak 2018’den önce olması zor. Bu tarihten önce U21 takımında da oynatılması da mümkün değil. Ancak takımla birlikte antrenmanlara çıkabilir, hazırlık kamplarına katılabilir. FIFA’nın bu konuda transfere erken izin vermesi gibi bir durum da söz konusu deği.

DEV KULÜPLER CEZA ALMIŞTI

FIFA’nın 18 yaş oyuncuları korumaya yönelik bu uygulamasını ihlal ettikleri gerekçesiyle Chelsea, Barcelona, Atletico Madrid gibi kulüpler daha önce ceza almıştı.

Öte yandan FIFA, Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Birliği üyeleri arasında 16 ile 18 yaş arasındaki oyuncuların transferine birçok kısıtlama kriteri dahilinde izin veriyor. Ancak Türkiye her iki kuruluşun da üyesi olmadığı için bu durumdan faydalanamıyor.