Fransa’da Futbolcular Grev Kararı Aldı

Fransa’da Futbolcular Grev Kararı Aldı

Fransa’da, devletin futbolculardan yüzde 75'lik vergi alınacağını bildirmesinden sonra, futbolcularda grev kararı aldı.

– Fransa’da, devletin futbolculardan yüzde 75'lik vergi alınacağını bildirmesinden sonra, futbolcularda grev kararı aldı.

Fransa Lig’indeki Profesyonel Futbol Kulüpleri, Cumhurbaşkanı François Hollande'nin, 'Yüksek maaşlardan yüzde 75 vergi alma' konusunda geri adım atmaması üzerine futbolcular grev kararını aldıklarını açıkladı. Bu kararın açıklanmasının ardından 29 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında oynanacak olan Ligue 1’deki 15. ve Ligue 2’deki 16. hafta maçlarına çıkmayacak. Fransa futbolunda en son 1972 yılında grev yapılmıştı.

Dün gece Hollande ile bir araya gelen Kulüp başkanları, Cumhurbaşkanı'ndan söz konusu vergi kararının dışında tutulmaları talebinde bulundu. Ancak kulüp başkanları görüşmeden elleri boş ayrılmak zorunda kaldığı öğrenildi. Hollande'nin görüşmede, başkanlara, geliri 1 milyon Euro'nun üzerindeki gelirlere yönelik yüzde 75 vergi kararının, “ilgili tüm şirketlere” uygulanması gerektiğinde ısrar ettiği belirtildi.

Kulüp başkanları ise, önlerinde greve gitmekten başka seçenek kalmadığını ifade etti.

Fransa Profesyonel Ligi (LFP) Başkanı Frederic Thiriez, “Cumhurbaşkanı dikkatlice dinledi ancak bizi kesinlikle duymadı" ifadesini kullandı.

Hollande'nin en büyük seçim vaatlerinden biri olan zenginlerden yüzde 75 vergi kararının, gelecek yılki bütçeye önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. Euro bölgesinin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa'nın şişen bütçe açıklarını kapatmasına yardımcı olacak "varlık vergisi" parlamentodan henüz onay almadı.

Fransız Profesyonel Futbol Kulüpleri Birliği geçtiğimiz ay, hükümetin vergi planlarını protesto etmek için grev kararı almış ancak kesin karar Hollande ile yapılacak görüşme sonrasına bırakılmıştı.

Hollande'nin vergi planı yürürlüğe girerse şirketler ve şahıslar gelirlerinin 1 milyon Euro’yu aşan bölümü üzerinden ilk etapta 2014 ve 2015 yıllarında olmak üzere devlete yüzde 75 oranında gelir vergisi ödeyecek. Bu uygulama Birinci Lig kulüplerine toplam 44 milyon Euro’luk ek mali külfet getirecek.

Süper yıldız Zlatan İbrahimoviç'in de formasını giydiği ve Katarlı yatırımcıların satın aldığı Paris St. Germain kulübü varlık vergisinden dolayı en az 20 milyon Euro ödeyecek.

Vergi kararından oyuncularının yıllık geliri 1 milyon euronun altında olan 4 birinci lig kulübü etkilenmeyecek. İkinci ligdeki bütün kulüpler de ek vergi ödemeyecek. Yaklaşık 120 futbolcu milyonluk gelir sınırının altında kalıyor.

Vergi tartışmalarını alevlendiren bir diğer konu da Rus milyarder Dimitri Ribolovlev tarafından finanse edilen AS Monaco’nun Fransa’da vergi ödemek zorunda olmaması. Özel bir statüye sahip olan Monaco'nun vergi mükellefi olup olmadığı devam etmekte olan davayla açıklık kazanacak.

İHA