KUZENİNİ YENİNCE KEŞFEDİLDİ... -İL BİRİNCİLİĞİNDE 2. OLAN KUZENİNİ YENİNCE DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKEN VE BÖYLECE PROFESYONEL ANLAMDA SATRANCA BAŞLAYAN MİLLİ SPORCU ALİ MARANDİ'NİN, İKİ AVRUPA, İKİ DE DÜNYA OKULLAR ŞAMPİ

KUZENİNİ YENİNCE KEŞFEDİLDİ...  -İL BİRİNCİLİĞİNDE 2. OLAN KUZENİNİ YENİNCE DİKKATLERİ ÜZERİNE   ÇEKEN VE BÖYLECE PROFESYONEL ANLAMDA SATRANCA BAŞLAYAN MİLLİ   SPORCU ALİ MARANDİ'NİN, İKİ AVRUPA, İKİ DE DÜNYA OKULLAR   ŞAMPİ

Milli satranç oyuncusu Cemil Can Ali Marandi'nin satranca başlama hikayesi bir hayli ilginç.

Milli satranç oyuncusu Cemil Can Ali Marandi'nin satranca başlama hikayesi bir hayli ilginç.

Satrancı kreşte öğrenen Ali Marandi, 7 yaşındayken evlerine gelen ve il birinciliğinde gümüş madalyası bulunan kuzenini yenince tüm dikkatleri üzerine çekmiş. Kendisinden 4 yaş büyük kuzenini yenerek tüm aileyi şaşkına çeviren Ali Marandi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kariyerinin tohumlarının o gün atıldığını söyledi.

Kariyerinde biri 10, diğeri 12 yaş altı olmak üzere iki Avrupa şampiyonluğu ve biri 9, diğeri 13 yaş altı olmak üzere iki de Dünya Okullar Şampiyonluğu bulunan FM (FIDE Ustası) unvanlı Cemil Can Ali Marandi, ayrıca geçen ay yapılan Angora Satranç Turnuvası'nda 10 maçta 6,5 puan ve 2 bin 488 performans ile ikinci IM (uluslararası usta) normunu almayı başardı.

İlk IM normunu geçen yıl alan Ali Marandi'nin, IM unvanı için bir norma ve 2 bin 400 elo puanına ihtiyacı kaldı.

"TAŞLARA BÜYÜK İLGİ DUYDUĞUMU HATIRLIYORUM"

13 yaşındaki başarılı sporcu, kreşte taşların hareketleri öğretilirken bu sporun çok ilgisini çektiğini belirterek, "Taşlara büyük ilgi duyduğumu hatırlıyorum. O günden sonra artık eve gelen herkesle satranç oynamaya başladım. Kuzenimi yenince ailem hemen bu konunun üstüne eğildi ve gerisi geldi" dedi.

Pakistan Büyükelçiliği Okulu'na gittiğini, ayrıca piyano çaldığını, basketbol ve kriket oynadığını da anlatan Ali Marandi, "Satrancın yeri ayrı. Çok stratejik bir oyun ve ileriyi görmemi sağlıyor. Bu, özel hayatta da çok işe yarıyor. Derslerimde ise matematikte satrancın çok faydasını görüyorum" diye konuştu.

Milli takım antrenörlerinden Mikhail Gurevich ve Adrian Mikhalcishin ile çalıştığını anlatan Ali Marandi, şöyle devam etti:

"Çok çalışmak gerekiyor. Çoğu zaman günde 4 saat antrenman yapıyoruz ama mümkün olduğu kadar sosyal yaşantıma da zaman ayırıyorum. Arkadaşlarımla vakit geçirmeyi seviyorum. Hedefim 15 yaşında süper GM (süper büyük usta) olmak."

"HAREKETLİ MÜZİKLER MAÇTA AKLIMA TAKILIYOR"

Müsabakalardan önce konsantre olabilmek için dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durduğunu ifade eden Ali Marandi, "Çok hareketli müzikler dinlemiyorum yoksa maçta aklıma takılıyor. Daha sakinleştirici müzikler tercih ediyorum" dedi.

IM olabilmek bir norm daha alması gerektiğini kaydeden Cemil Can Ali Marandi, ileride mühendis olmak istediğini, ancak satrancı bırakmayı asla düşünmediğini sözlerine ekledi.