İşte Lucescu döneminin rakamları

İşte Lucescu döneminin rakamları
Güncelleme:

Milli Takım ile Fatih Terim'in yollarının ayrılmasının ardından takımın başına getirilen Rumen teknik adam kısa süre içinde tartışılan isim oldu.

Milli Takımda görev almadan önce neredeyse her Türk takımı için kurtarıcı gözü ile bakılan Mircea Lucescu, Milli takım başında geçirdiği kısa sürede -hem saha içi hem saha dışı performansıyla- söz konusu algıya gölge düşürdü.

Özellikle demeçleriyle Türk futbolseverlerin aklını ‘karıştıran’ Rumen hocanın görevi başındayken yaptığı açıklamaların hafta hafta, hatta gün gün değişebildiği ve söylediklerinin birbiri ile çeliştiği görüldü. Spor kamuoyu Lucescu’nun fikirlerinin değişme hızına yetişmekte zorluk çekti.

İşte A Milli Takım patronu Lucescu’nun göreve geldiği günden itibaren yaptığı açıklama ve uygulamalarından bazıları…

25 Ağustos 2017

Türkiye A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Mircea Lucescu, Emre Belözoğlu’nu 3 yıl sonra aday kadroya çağırdı. Ozan Tufan ve Selçuk İnan’ı kadroya çağıran Mircea Lucescu, Oğuzhan Özyakup’u ise kadroya dahil etmedi. Lucescu’nun kararları eleştirildi.

29 Ağustos 2017

Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Lucescu, Oğuzhan Özyakup konusunda fikrinin 3. hafta sonrasında değiştiğini “Sadece aptallar fikrini değiştirmez” ifadesiyle açıkladı.

Lucescu, gündeme dair merak edilen soruları yanıtlarken toplantı Oğuzhan Özyakup konusu ile başladı.

Lucescu, “İlk olarak bu benimle Oğuzhan’ın arasında olan bir durum. Kendisine telefon ettim. Sadece aptallar fikirlerini değiştirmez. Bizim ikinci maçımızda hakemler değişti. Pazar gününden önce futbolcu listesi verdik. Gördüğüm 3 maçta Beşiktaş kaptanı olarak çok formda görmedim. En son maçını izleyince daha farklı düşüncelere sahip oldum. Türk oyuncuları son gördüğünüz maçta, son haftakilerden önce düşündükten sonra ona telefon ettim ve durumu izah ettim. Bu saatten sonra sana bağlı, ben seni buradaki ekipte görmek istiyorum dedi. Aramızda hiçbir sorun yok. Profesyonel bir durum. Önemli olan hayatta hata yaptığınız zaman hatayı tekrar etmemek ve hatanın oluşmaması için gereken önlemi almak” açıklamasında bulundu.

YABANCI KISITLAMASI TARTIŞMASI

Yabancı kısıtlaması hakkında da konuşan Lucescu, “Bu konuda tartışıp uzun uzun konuşmak lazım. Her ekipte oynayan Türk ve yabancı sayısına baktığınız zaman, en fazla 4 oyuncu oynuyor. Tabi bazılarının zorluk derecesi oluyor ve seçmekte zorlanıyorsunuz. Tabi ki en iyileri Avrupa'da… Avrupa'da da böyle. Oyun organizasyonunu yapmak, rakip için bilgi vermek ve aynı zamanda karşı takımı domine etmek için çalışmalar yapmak lazım.”

2 Eylül 2017

Ukrayna 2-0 Türkiye

3 Eylül 2017

Rumen hoca Ukrayna mağlubiyetinin ardından açıklamalarda bulundu. Mağlubiyeti hakem hatalarına ve yabancı sayısının fazla olmasına bağladı.

“9 tane yabancı oyuncu, 2 tane Türk oyuncu ile oynayan takımlardan Milli Takım çıkartmak kolay değil. Türkiye'nin çok iyi sonuçlar aldığı dönemlere bakarsak çekirdek bir kadrosu olduğunu görürsünüz. 7-8 senedir Shakhtar'da beraber oynayan futbolcular, cesaretli bir oyun sergilediler. Biz ise daha durağandık.”

5 Eylül 2017

Türkiye 1-0 Hırvatistan

6 Eylül 2017

Hırvatistan zaferinin ardından Milli Takım’ın teknik direktörü Mircea Lucescu yabancı sınırı ile ilgili bir yorum yapmayıp aynı oyuncu grubu ile alınan galibiyeti şöyle anlatmıştı: “Oyuncularımı çok iyi hazırladım; gerektiğinde tartıştık Hırvatistan’ı ve bugün sahada söylediğim her şeyi yaptılar. Çok iyi bir takım karşısında çok büyük bir zafer kazandık. Çok iyi organize olarak oynadık. Bugün mükemmellerdi. Oyuncularımı kutlamak istiyorum”.

6 Ekim 2017

Türkiye’nin İzlanda ile oynayacağı kritik maç öncesi iki futbolcu kadro dışı kaldı. Teknik Direktör Mircea Lucescu, Serdar Aziz ve Cengiz Ünder’i kadroya dahil etmedi.

6 Ekim 2017

Türkiye 0-3 İzlanda

7 Ekim 2017

Formda Ömer Toprak yerine stoperde Mehmet Topal'a görev verildi. Cengiz Ünder'i kadroya almayıp Barcelona'da bu sezon şans bulamayan Arda Turan'ı sahaya sürdü. Galatasaray’da sürekli forma giyen Serdar Aziz ise kadroya giremedi.

8 Ekim 2017

Kulübünde oynayan Serdar Aziz ve Ömer Toprak gibi isimleri sahaya sürmeyen Lucescu, yine yenilginin nedeni olarak yabancı sayısını öne sürdü, teknik adamları yerli oyuncu oynatmaya davet etti: “Oynamayan veya az oynayan oyunculardan bir ekip kurmak kolay değil. Amacım ve hedefim; Milli Takım'da oynaması gereken oyuncuları kendi takımlarında daha fazla oynamaya zorlamaktır… …İki gün veya üç günümüz var Milli Takım'la hazırlanmak için dolayısıyla bu oyuncuların takımlarında daha fazla oynaması lazım. İki üç kulüpte oynayan oyunculardan bir Milli Takım da yaratamıyoruz.”

19 Ekim 2017

Serdar Aziz’i kadro dışı bırakan Lucescu, Galatasaray’ın Atiker Konyaspor maçına 11 yabancı ile başlamasına, Serdar gibi yerlileri oynatmamasına tepki gösterdi.

Galatasaray'ın sahaya 11 yabancı ile çıktığını görünce gözlerine inanamadığını söyleyen Mircea Lucescu “11 yabancı birden oynatmanın manasını anlamadım. Teknik adamlar, en hazır oyuncularını sahaya sürüp başarı istiyor ama Türk Milli Takımı’nı da düşünmeliler” dedi.

26 Ekim 2017

Mircea Lucescu'nun ‘yabancı sorunu' ile ilgili fikri değişti!

Yabancı sorunuyla ile sözleriyle eleştiri alan Lucescu bu kez söylem değiştirdi: “Yabancı kuralının değişmesine gerek yok. Kulüpler çok para harcadı. Başka bir çözüm bulunabilir. Türk oyunculara yer bulabilmek adına başka bir şeyler yapılabilir”.

Lucescu, “14 yabancıya hiçbir şekilde karşı değilim. 14 yabancı varsa, 14 de Türk var. Antrenörlerden rica ediyorum. Genç oyuncuların oynatılması, onlara fırsat verilmesi için bir şeyler yapalım. Onlara güvensinler. Her sene çok para harcayıp yabancı getirip, de aşağıdan gençlere imkan vermezsek, bu oyuncular erken gitmek zorunda kalacak. Yabancı oyuncu alacağız fakat Altınordu gibi altyapıdaki futbolculara yön verilmesi lazım.”

4 Kasım 2017

Tam Saha dergisine röportaj veren Lucescu, “Ben dış kaynaklardan oyuncu yanlısı birisi değilim. Türkiye'deki kaynağı yetiştirme yanlısıyım. Bahsettiğiniz ülkelerdeki oyuncularla buradaki oyuncular arasındaki fark, yetenek değil. İki taraftaki oyuncular da eşdeğer yetenekte” derken aynı söyleşinin devamında devşirme futbolcularla ilgili görüşlerini aktardı: “Mehmet Aurelio örneği neden olmasın. O da olabilir ama esas unsur bu değildir. Bu tip oyuncular tamamlayıcı olabilir. Eğer bir futbolcu uzun yıllar oynadığı ülkenin milli formasını giymek istiyorsa neden olmasın. Dışarıdan gelen ama yeni geldiği ülkede oynamak isteyen oyuncular dünyanın her yerinde var.”

6 Kasım 2017

A Milli Takım Teknik Direktörü Mircea Lucescu, İtalyan La Gazzetta dello Sport’a önemli açıklamalarda bulundu. Romen teknik adam yabancı sayısına limit geleceğini açıkladı.

“Beraber oynamaya ve kazanmaya alışmış futbolcu grubu elimde yok. Türkiye'de para var, siz İtalyanlar'ın hayal ettiği yeni stadyumlar var ama İtalya'daki gibi futbolcular yok. Federasyonla yabancı sayısına limit koyacağız. Doğu ülkelerinde bunu yapmadan olmaz”

8 Kasım 2017

Mircea Lucescu, Romanya ile oynanacak hazırlık maçı öncesinde basın toplantısı düzenledi. Lucescu ‘yabancı sorunu’yla ilgili, “Türkiye Ligi'nin yaş ortalaması 29-30 arası. Avrupa seviyesinin üzerinde bir ortalama. İkinci olarak Türkiye, Avrupa'nın 31 ligi içinde gençlere en az şans veren ülke konumunda. Avrupa futbolunda Türkiye'de olduğu kadar başka hiçbir yerde bu kadar yabancı oynamıyor. Mücadeleci bir Türkiye takımını bu şartlarda nasıl yapabilirim?” diyen Luce, “14 Türk, 14 yabancı olacak dedik. Ama sahada oynayan ekibe baktığımızda %80 yabancı, %20 Türk görüyoruz. %50-50 görmüyoruz. Kenara baktığımızda görebiliriz. Antrenörler, 21 yaşındaki yetenekli Türk futbolcu yerine tecrübeli yabancı futbolcuları oynatıyor. Ben yabancı futbolculara karşı değilim. Olduğu gibi kalmasından yanayım” sözleriyle yine kafa karıştırdı.

9 Kasım 2017

Türkiye Romanya ile deplasmanda oynanan hazırlık maçını 2-0 kaybetti. Milli takımın kaleyi bulan şut atamadığı ilk yarıyla ilgili Lucescu, “İlk yarı gayet iyi oynadık. Biz de pozisyonlar bulduk. Hazırlık maçıydı” diye konuştu.