Türkiye: 2 - Kosova: 0

Türkiye: 2 - Kosova: 0

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu maçında Millilerimiz Kosova'yı 2-0 yendi ve gruptaki ilk galibiyetini aldı.

2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu 4. hafta maçında Türkiye sahasında Kosova'yı 2-0 mağlup etti. Bu sonucun ardından grupta ilk galibiyetini alan A Milli Takımımız 5 puana yükseldi, Kosova ise 1 puanda kaldı.

Goller: Dk. 51 Burak Yılmaz, Dk. 55 Volkan Şen (Türkiye)

143 gün sonra geri döndüler

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda Kosova ile oynanan karşılaşmada, milli takımın ilk 11'inde uzun bir aradan sonra yeniden Arda Turan, Burak Yılmaz, Selçuk İnan ve Gökhan Gönül'e yer verdi. 2016 Avrupa Şampiyonası'ndan sonra 3'ü resmi, biri hazırlık olmak üzere 4 maçta aday kadroya alınmayan 4 futbolcu, 143 gün sonra kırmızı-beyazlı formayı yeniden giydi. Bu oyuncular, son olarak Türkiye'nin, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 21 Haziran'da Çek Cumhuriyeti ile oynadığı ve 2-0 kazandığı son grup maçında görev almıştı.

Kaptanlık ve 10 numaralı forma Arda Turan'ın

A Milli Futbol Takımı'nda, Kosova karşısında sahaya kaptan olarak Arda Turan çıktı. Ay-yıldızlı takımın son 4 maçında kadroya alınmayan Arda'nın yerine Mehmet Topal kaptanlık pazubandını takmıştı. Arda Turan, 10 numaralı formasını da Hakan Çalhanoğlu'dan geri aldı. Hakan ise sahaya 5 numaralı forma ile çıktı.

Arda Turan en çok milli olan 4. futbolcu

Fatih Terim tarafından 4 maç aradan sonra yeniden kadroya davet edilen Arda Turan, Kosova maçı ile ay-yıldızlı formayı 95. kez giydi ve Tugay Kerimoğlu'nu geride bıraktı. Arda, 120 kezle Rüştü Reçber'in ilk sırada bulunduğu ay-yıldızlı formayla en çok maça çıkan oyucular listesinde dördüncü sıraya yükseldi.

Fatih Terim'den 7 değişiklik

Fatih Terim, İzlanda'ya deplasmanda 2-0 mağlup oldukları karşılaşmanın ilk 11'inden 7 değişiklikle Kosova karşısında A Milli Takım'ı sahaya sürdü. Terim, aday kadroda bulunan Şener Özbayraklı ve Kaan Ayhan'a ilk 11'de yer vermedi. Cezalı Emre Mor, sakatlıkları bulunan Ömer Toprak, Ozan Tufan ve Caner Erkin ile kadroya çağrılmayan Yasin Öztekin de bu maçta görev alamadı. Bu futbolcuların yerine Kosova maçında Arda Turan, Selçuk İnan, Burak Yılmaz, Gökhan Gönül, Oğuzhan Özyakup, Hasan Ali Kaldırım ve Ahmet Çalık ilk 11'de sahaya çıktı. Karşılaşmada kaleyi Volkan Babacan'a emanet eden Terim, savunmayı Gökhan Gönül, Ahmet Çalık, Mehmet Topal ve Hasan Ali Kaldırım'dan oluşturdu. Savunmanın önünde Selçuk İnan ve Oğuzhan Özyakup'un forma giydiği milli takımda, sağ kanatta Volkan Şen, solda Arda Turan ve ortada da Hakan Çalhanoğlu görev yaptı. Ay-yıldızlı takımın forvetinde ise Burak Yılmaz görev aldı. A Milli Takım'ın yedek kulübesinde ise Şener Özbayraklı, İsmail Köybaşı, Yalçın Ayhan, Tolga Ciğerci, Cengiz Ünder, Yunus Mallı, Emre Çolak, Kaan Ayhan, Cenk Tosun, Mehmet Batdal ile kaleciler Muammer Yıldırım ve Harun Tekin bulundu.

Tribünler tamamen doldu

Antalya Stadı'nda oynanan ilk resmi maçta, satışa çıkarılan 33 bin bilet günler öncesinden tükenirken, tribünler tamamen doldu. Maç öncesi Türk taraftarların yer aldığı tüm koltuklara Türk bayrakları konuldu. Tribünlerde gerçekleştirilen koreografide, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde gece gerçekleştirilen bir etkinliğin fotoğrafı yer alırken, "Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez" yazısı bulundu. Saha kenarındaki reklam panolarında ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit düşenlerin isimleri tek tek geçti. Milli oyuncular ısınmaya çıktığı zaman taraftarlar, Arda Turan lehine tezahüratlarda bulundu. Kosovalı taraftarlar da kendileri için ayrılan 500 kişilik yeri büyük ölçüde doldurdu.

Kosova'da 3 değişiklik

Kosova Teknik Direktörü Albert Bunjaki de son oynadıkları Ukrayna maçına göre kadroda 3 değişiklik yaptı.  Konuk takımda, Leart Pagarada'nın yanı sıra Spor Toto Süper Lig takımlarından Atiker Konyaspor forması giyen Alban Meha yedekler arasında yer aldı. Cezalı Hekuran Kryeziu da bu maçta forma giyemedi. Teknik direktör Bunjaki, bu 3 oyuncunun yerine Zeneli, Kololli ve Alushi'ye ilk 11'de yer verdi. Süper Lig'de Gençlerbirliği kadrosunda yer alan Vedat Muric ile Kasımpaşa'da oynayan Herolind Shala ilk 11'de sahaya çıktı.

Antalya Stadı'nda ilk resmi maç

Türkiye-Kosova müsabakası, A Milli Takım'ın Antalya Stadı'ndaki ilk resmi maçı oldu. Antalya Stadı'nda daha önce 24 Mart'ta İsveç'i, 29 Mayıs'ta Karadağ'ı, 31 Ağustos'ta da Rusya'yı özel maçlarda ağırlayan Türk Milli Takımı, ilk kez resmi bir müsabakada rakip takımı konuk etti.

Resmi yemek düzenlendi

Karşılaşma öncesinde resmi maç yemeği düzenlendi. Yemeğe, Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı, yönetim kurulu üyesi Mustafa Çağlar, genel sekreter Kadir Kardaş, Kosova Futbol Federasyonu Başkanı Fadil Vokrri, başkan vekili Agim Ademi, yönetim kurulu üyeleri Flamur Bunjaku ve Agron Mustafa ile yetkililer katıldı. İki federasyon yetkililerinin birbirlerine şans dilediği resmi yemek, karşılıklı hediye takdimi ile son buldu. Karşılaşmayı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve bazı yönetim kurulu üyeleri de protokol tribününden takip etti.
 
Türkiye galibiyetle tanıştı

A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu dördüncü maçında Kosova'yı 2-0 mağlup ederek, gruptaki ilk galibiyetini aldı. Elemelerdeki ilk iki maçında Hırvatistan ve Ukrayna ile berabere kalan, üçüncü maçında İzlanda'ya mağlup olan ay-yıldızlı takım, evinde Kosova'yı mağlup etmeyi başardı. A Milli Takım, gruptaki puanını 5'e yükseltti. 2016 Avrupa Şampiyonası'nın ardından 3'ü resmi, biri hazırlık olmak üzere 4 maçtır galip gelemeyen ay-yıldızlılar, Kosova karşısında kazanarak galibiyet hasretine de son verdi.

Antalya Stadı'ndaki ilk resmi maçta ilk galibiyet

A Milli Futbol Takımı, Antalya Stadı'ndaki ilk resmi maçından galibiyetle ayrılmayı başardı. Antalya Stadı'nda daha önce 24 Mart 2016'da İsveç'i, 29 Mayıs 2016'da Karadağ'ı, 31 Ağustos 2016'da da Rusya'yı özel maçlarda ağırlayan Türk Milli Takımı, ilk kez resmi bir müsabakada bu statta Kosova karşısında sahaya çıktı ve galip geldi.

Burak Yılmaz, Tuncay Şanlı'yı yakaladı

Türk Milli Takımı'nda, Kosova maçı öncesinde 21 golü bulunan Burak Yılmaz, bu müsabakada fileleri havalandırarak 22 gole ulaştı ve Lefter Küçükandonyadis'i geride bıraktı. A Milli Takım'ın, Kosova karşısındaki ilk golünü atan Burak, ay-yıldızlı ekipte en çok gol atan futbolcular listesinde ikinci sırada yer alan Tuncay Şanlı'yı yakaladı.

Volkan Şen milli takımdaki ilk golünü attı

Kosova karşısında ilk 11'de sahaya çıkarak A Milli Takım formasını 24. kez giyen Volkan Şen, milli takım kariyerindeki ilk golünü attı. Volkan, mücadelenin 55. dakikasında Türkiye'yi 2-0 öne geçiren golü kaydetti.

Cengiz Ünder'in ilk milli heyecanı

Spor Toto Süper Lig'de lider durumda bulunan Medipol Başakşehir'de ortaya koyduğu performansla adından söz ettiren 19 yaşındaki Cengiz Ünder, Kosova maçının ikinci yarısında oyuna girerek, kariyerinde ilk kez A Milli Takım formasını giydi. Cengiz, karşılaşmanın 76. dakikasında Volkan Şen'in yerine oyuna dahil oldu ve kalan dakikalarda mücadele etti.

Türkiye, Kosova ile oynadığı ilk resmi maçı kazandı

Türkiye ile Kosova milli takımları ilk kez resmi bir maçta karşı karşıya geldi. Ay-yıldızlılar, bu ilk resmi maçı kazanmayı başardı. Türkiye'nin, 21 Mayıs 2014 tarihinde FIFA'nın özel izniyle deplasmanda yaptığı ve 6-1 kazandığı özel maç, söz konusu tarihte Kosova'nın UEFA ve FIFA üyesi olmaması nedeniyle kayıtlara geçmemişti.

12 Kasım'da ilk galibiyet

A Milli Futbol Takımı, 12 Kasım tarihinde oynadığı bir maçtan ilk kez galip ayrıldı. Daha önce bu tarihte oynadığı 4 maçı kazanamayan Türkiye, Kosova galibiyetiyle bir ilki yaşadı. Milliler, 1961'de Dünya Kupası Elemeleri'nde evinde SSCB'ye 2-1, 2005'te Dünya Kupası Elemeleri play-off maçında deplasmanda İsviçre'ye 2-0, 2014'te evinde özel maçta Brezilya'ya 4-0 yenildi. 1986'da Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde sahasında Kuzey İrlanda ile golsüz berabere kaldı.

TÜRKİYE: 2 - KOSOVA: 0

Stat: Antalya
Hakemler: Tamas Bognar, Balazs Buzas, Zsolt Varga (Macaristan)

Türkiye: Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Ahmet Çalık, Mehmet Topal, Hasan Ali Kaldırım, Volkan Şen (Dk. 76 Cengiz Ünder), Oğuzhan Özyakup (Dk. 46 Yunus Mallı), Selçuk İnan, Hakan Çalhanoğlu, Arda Turan, Burak Yılmaz (Dk. 87 Cenk Tosun)
Teknik Direktör: Fatih Terim

Kosova: Ujkani, Perdedaj, Rrahmani, Pnishi, Kololli, Alushi, Rashica, Shala, Berisha, Zeneli, Muric
Teknik Direktör: Albert Bunjaki

Goller: Dk. 51 Burak Yılmaz, Dk. 55 Volkan Şen (Türkiye)
Sarı Kartlar: Dk. 44 Burak Yılmaz (Türkiye); Dk. 21 Amir Rrahmani, Dk. 37 Enis Alushi (Kosova)

İŞTE MÜTHİŞ MAÇIN ÖZETİ
Diğer sayfada...

[PAGE]

 

90'Hakem Tamas Bognar maçın bittiğini işaret ediyor. Milli takımımız bu sonuçla puanını 5'e yükseltiyor ve ilk galibiyetini almış oluyor.

90'Maçın sonuna en az 3 dakika ilave ediliyor.

87'Takımımızdaki son oyuncu değişikliği gerçekleşiyor. Burak Yılmaz'ın yerine Cenk Tosun oyuna dahil oluyor.

83'Hafif sol çaprazdan kazanılan serbest vuruşta Hakan Çalhanoğlu doğrudan kaleyi düşünüyor ancak top farklı şekilde auta gidiyor.

80'Arber Zeneli'nin pasıyla ceza sahasında topla buluşan Valon Berisha için bayrak havaya kalkıyor.

76'Milli takımımızda ikinci oyuncu değişikliği gerçekleşiyor. Cengiz Ünder ilk defa milli formayla sahadaki yerini alırken Volkan Şen saha kenarına geliyor.

73'Ceza sahası dışından Vedat Muriqi'nin şutunda savunmadan seken top kornere çıkıyor.
72'Maçın dörtte üçlük kısmı geride kalırken topla oynama oranlarında skorda olduğu gibi millilerimizin üstünlüğü göze çarpıyor.

67'Sağ taç çizgisi üzerinde topu kontrol eden Volkan Şen pasını bindiren Gökhan Gönül'ün önüne atıyor. Ceza sahası içindeki Gökhan Gönül yerden içeri çeviriyor, Yunus Mallı'nın vuruşunda top kaleci Samir Ujkani'de kalıyor.

63'Arda Turan'ın arapasında Burak Yılmaz ofsayta düşüyor.

61'Kosova takımı sol kanattan köşe vuruşu kullanıyor. Valon Berisha'nın ortasında altıpas çizgisi üzerinde Amir Rrahmani kafayı vuruyor fakat Volkan Babacan topa iki hamlede sahip oluyor.

58'Fanol Perdedaj'ın arapasında Milot Rashica için ofsayt bayrağı kalkıyor.

55'GOOOOOLLLLL!!! Volkan Şen, farkı ikiye çıkarıyor. Ceza yayı içinden Arda Turan'ın ceza sahasına havalandırdığı topta Burak Yılmaz kalecinin üzerinden aşırıyor ancak top üst direkten geri geliyor. Pozisyonu iyi takip eden Volkan Şen sol ayağıyla topu boş kaleye gönderiyor ve takımımızı rahatlatıyor.

51'Oyuna ikinci yarı başında giren Yunus Mallı asistin altına imza atıyor.

51'GOOOOOLLLLL!!! Ay-yıldızlılar Burak Yılmaz ile 1-0 öne geçiyor. Sağ kanatta topla buluşan Yunus Mallı rakiplerinden sıyrılıp ceza sahasına giriyor. Yerden pasıyla topu Burak Yılmaz'la buluşturuyor. Topu kontrol eden Burak Yılmaz sol ayağıyla direk dibine yaptığı vuruşta fileleri havalandırıyor ve takımımızı öne geçiriyor.

46'Maçtaki ilk hamle Fatih Terim'den geliyor. Yunus Mallı oyuna girerken Oğuzhan Özyakup oyundan alınıyor.

46'Hakem Tamas Bognar düdüğünü çalıyor ve ikinci yarı Kosovalı oyuncuların vuruşuyla başlıyor.

45'Hakem Tamas Bognar ilk yarının son düdüğünü çalıyor.


45'İlk yarının sonuna en az 1 dakika ilave ediliyor.

45'Volkan Şen'in sol ayağıyla yaptığı ortada Burak Yılmaz kafayı vuruyor ancak top yandan auta gidiyor.

44'Burak Yılmaz, hakeme gösterdiği tepki nedeniyle sarı kart görüyor.

39'Sol kanattan Hasan Ali Kaldırım'ın kestiği ortaya ceza sahası içinde bomboş pozisyonda kafayı vuran Volkan Şen'in kafa vuruşunda yerden de seken top kaleci Samir Ujkani'den geri geliyor.

36'Enis Alushi, Gökhan Gönül'e yaptığı sert faul nedeniyle sarı kart görüyor.

33'Hakan Çalhanoğlu'nun kafa pasıyla buluşan Volkan Şen ofsaytta kalan oyuncu oluyor.

30'Sol çaprazdan kazanılan serbest vuruşta topun başına Leverkusen'de forma giyen Hakan Çalhanoğlu geçiyor. Hakan Çalhanoğlu'nun sert şutunda kaleci Samir Ujkani uzak direğe giden topu kornere çeliyor.

27'Rakibi Enis Alushi'den topu kurtaran Hakan Çalhanoğlu ceza sahasına girmeden sert vuruyor ancak kaleci Samir Ujkani topu çelmeyi başarıyor.

26'Kısa paslarla oyunu rakip yarı alana yıkan takımımızda Volkan Şen'in ortasında Hakan Çalhanoğlu kafayı vuruyor ama top auta gidiyor.

25'Ceza alanı içi sol çaprazda topla buluşan Volkan Şen topu soluna alıp şutunu çekiyor ancak kaleci Samir Ujkani topu parmaklarının ucuyla kornere çeliyor.

24'Vedat Muriqi, Gökhan Gönül'den kaptığı top sonrasında ceza yayı gerisinden şutunu çekiyor fakat top farklı şekilde auta gidiyor.

21'Amir Rrahmani, Burak Yılmaz'a arkadan yaptığı müdahale sonrasında sarı kartla cezalandırılıyor.

18'Hakan Çalhanoğlu'nun sağ kanattan kullandığı serbest vuruşta arka direkte müsait pozisyonda kafayı vuran Mehmet Topal, direği geçemiyor ve millilerimiz mutlak bir gol pozisyonundan yararlanamıyor.

17'Gökhan Gönül'ün sağ kanattan gönderdiği uzun pası göğsüyle indiren Burak Yılmaz ofsaytta kalıyor.

15'Sağ kanattan gelişen atağımızda Hakan Çalhanoğlu ile girdiği verkaç sonrasında topla buluşan Volkan Şen sol ayağıyla vuruşunu yapıyor fakat top savunmadan geri geliyor.

14'Savunmamızın arkasına atıla topa hareketlenen Vedat Muriqi için ofsayt bayrağı havada.

12'Sol kanattan Arber Zeneli'nin kullandığı kornerde savunmada Ahmet Yılmaz Çalık topa kafayı vuruyor. Ceza sahası dışından Herolind Shala'nın vuruşunda top auta gidiyor.

9'Ahmet Yılmaz Çalık ile girdiği hava topu mücadelesinde yerde kalan Valon Berisha'nın tedavisi için oyun duruyor.

7'Ani gelişen Kosova atağında sağ kanattan atağı sürükleyen Milot Rashica pasını Valon Berisha'ya aktarıyor. Valon Berisha yaklaşık 30 metreden vuruyor fakat top çerçeveyi bulmuyor.

6'Maçtaki ilk köşe vuruşunu milli takımımız kazanıyor. Hakan Çalhanoğlu'nun ortasını savunma karşılıyor.

4'Sol kanattan kazanılan serbest vuruşta topun başına Hakan Çalhanoğlu geçiyor. Hakan Çalhanoğlu'nun penaltı noktasına ortasını savunmada Alban Pnishi kafayla karşılamayı başarıyor.

1'Macar hakem Tamas Bognar'ın işaretiyle mücadele başlıyor. Karşılaşma millilerimizin santrasyla başlıyor.

-İki ekip daha önce hiçbir resmi müsabakada karşı karşıya gelmedi. 21.05.2014 tarihinde oynanan özel maçta ise ay-yıldızlılar rakibini 6-1'le geçmeyi başardı.

-Rakip takım Kosova ise 3 maçta aldığı 1 puan ile son sırada bulunuyor.

-Millilerimiz grupta oynadığı 3 maç sonunda hiç galibiyet alamazken 2 beraberlik 1 mağlubiyet ile sahadan ayrıldı ve grupta 4. sırada yer alıyor.

-Saat 20:00'deki mücadelede Macaristan Futbol Federasyonu'ndan hakem Tamas Bognar düdük çalacak.

-2018 Dünya Kupası Elemeleri I Grubu maçında Türkiye ile Kosova Antalya Stadyumu'nda karşı karşıya gelecek.