Mucizenin adı Türkiye !

Mucizenin adı Türkiye !

‘Biz bitti demeden bitmez’ sözü gerçekleşti ve A Milli Futbol Takımımız tarihe adını altın harflerle bir kez daha yazdı.

Ay-yıldızlılar, EURO 2016 elemeleri son maçında İzlanda’yı devirirken, Kazakistan’ın da deplasmanda Letonya’yı yenmesiyle en iyi üçüncü olarak Fransa biletini kaptı

Daha önce de birçok kez gururumuz olan Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim ve öğrencileri bir kez daha tarih yazmayı başardı.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde ‘her şey bitti’ denildiği anda yeniden doğan ay-yıldızlılar önemli karşılaşmalardan galibiyetle ayrılırken, 10. ve son maçında İzlanda’yı 1-0 devirdi, Kazakistan’ın da deplasmanda Letonya’yı aynı skorla mağlup etmesiyle, en iyi 3. olarak Fransa’da düzenlenecek finallere doğrudan katılma hakkını elde etti.
FIFA dünya klasmanında ise Türkiye, rekor puan artışıyla 19 basamak yükselerek, 18. sıraya yerleşti. A Milli Takımımız, son 12 ay içinde 329 puan toplayarak “Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı” ödülünün de sahibi oldu. Milliler ayrıca 2018 FIFA Dünya Kupası Elemeleri kura çekimi sonunda I Grubu’nda Hırvatistan, İzlanda, Ukrayna ve Finlandiya ile eşleşti. 
Futboldaki başarılarımız milli takımla kalmadı. Şampiyonlar Ligi’nde Juventus ile Barcelona arasındaki final maçını yöneten hakem Cüneyt Çakır, UEFA kulüp organizasyonlarında finalde düdük çalan ilk Türk hakem unvanını aldı.
 
 Arda’dan dev imza! 
İspanya’nın dünyaca ünlü kulübü Barcelona, Arda Turan’ı transfer etti. Sezonu Şampiyonlar Ligi, La Liga ve Süper Kupa ile tamamlayan Barça, Atletico Madrid’e 41 milyon euro ödeyerek milli oyuncuyu renklerine bağladı. Ancak Barcelona’da sezon başından bu yana transfer yasağı sebebiyle forma giyemeyen Arda Turan, 6 Ocak Çarşamba günü Espanyol ile oynanacak mücadelede yeni takımıyla ilk maçına çıkacak.
 
Üç kupalı Aslan 
Galatasaray topladığı üç kupayla büyük bir başarıya imza attı. Spor Toto Süper Lig’de 33. hafta maçlarının tamamlanmasıyla son haftaya en yakın rakibi Fenerbahçe’nin 5 puan önünde giren sarı-kırmızılılar hem şampiyonluğunu ilan etti hem de dördüncü yıldızı takan ilk takım oldu. Cim-Bom, Ziraat Türkiye Kupası’nda ise finalde Bursaspor’u 3-2 yenerek mutlu sona ulaştı. TFF Süper Kupa’da da sarı-kırmızılılar, yeşil-beyazlıları 1-0 mağlup etti, kupayı kaldırdı.
 
FUTBOLDA 2015’E DAMGA VURAN DİĞER OLAYLAR
 İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 36 sanığın beraatine karar verdi.
 
 Avrupa Ligi’nde Beşiktaş-Liverpool maçında seyirci rekoru kırıldı. UEFA, Olimpiyat Stadı’nda oynanan karşılaşmayı, 63 bin 324 biletli seyircinin izlediğini, bu rakamın rekor olduğunu açıkladı.
 
 Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Seçimli Genel Kurulu’nda kullanılan 219 oyun, 214’ünü alan
Yıldırım Demirören yeniden başkanlığa seçildi. 
 
 Süper Lig’de oynanan Kasımpaşa-Çaykur Rize maçının ardından canlı yayında, karşılaşmada verdiği hatalı kararlar nedeniyle özür dileyen Deniz Çoban, hakemliği bıraktığını açıkladı.
 
BASKETBOL
Fener’den bir ilk

Sarı-lacivertliler, THY Avrupa Ligi’nde tarihinde ilk kez dörtlü finale yükseldi, organizasyonu 4. bitirdi. Sezonun MVP’si ise Fenerbahçe’den Nemanja Bjelica oldu
 
Fenerbahçe Ülker, Avrupa’da bir ilki başardı. Sarı-lacivertliler tarihinde ilk kez Dörtlü Final’e yükseldi.
Dev organizasyonda ev sahibi Real Madrid, Olympiakos’u 78-59 yenerek şampiyonluğa ulaşırken, Fenerbahçe Ülker ise üçüncülük maçında Rusya’nın CSKA Moskova takımına 86-80 yenilerek, dördüncülükte kaldı. THY Avrupa Ligi’nde sezonunun En Değerli Oyuncusu ise Fener’den Nemanja Bjelica oldu.
 
Ligde ise erkeklerde şampiyon olan Pınar Karşıyaka büyük bir başarıya imza atarken, kadınlarda ise Galatasaray Odeabank mutlu sona ulaştı. 2015’teki diğer olaylar ise şöyle: 
 
 Turgay Demirel’in FIBA Avrupa Başkanlığı’na seçilmesinin ardından TBF Başkanlığı’na Harun Erdenay getirildi. Olağanüstü Genel Kurulda ise Harun Erdenay koltuğu bırakmadı.
 
 FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda Rusya’yı 68-66 yenen A Milli Takımımız, turnuvayı 5. sırada tamamladı ve olimpiyat elemeleri oynamaya hak kazandı. 
 
 Milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, aktif sporculuk kariyerini noktaladı. 20 yıllık kariyerinin son 15 yılını NBA’de geçiren Türkoğlu, normal sezonda 997, play-offlarda ise 98 maça çıkarak, NBA’de en fazla maç oynayan Türk basketbolcu unvanını aldı. Hidayet bu kararının ardından TBF’de CEO olarak göreve başladı.
 
 Yüzmede tarihi yıl
Yüzmede 2015 yılı ilklerin senesi olarak tarihe geçti. Viktoria Zeynep Güneş, 5. Dünya Gençler Yüzme Şampiyonası’nda 50 metre kurbağalamada zirveye çıkarak Türkiye’ye ilk madalyasını kazandırdı. Başarılı yüzücü şampiyonayı 4 altınla tamamladı.
Güneş’in başarıları bununla bitmedi. FINA Dünya Kupası’nda yarışan milli sporcu 100 metre kurbağalamada bronz, 200 metre kurbağalamada altın kazandı. Genç sporcu Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda kadınlar 100 metre kurbağalamada bronz aldı.
Öte yandan Yaz Yüzme Şampiyonası’nda erkekler 200 metre karışıkta Demirkan Demir, Derya Büyükuncu’nun 25 yıllık, Yüzme Federasyonu’nun seçme yarışlarında ise erkeklerde 15-16 yaş kategorisinde 100 metre sırtüstünde İlya Atasaray ise 24 yıllık rekorunu geçti. Turkcell Açık Yaş Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda da Emre Sakçı,  50 metre kurbağalamada, 26.67’lik derecesiyle gençler dünya rekoru kırdı. 
 
GÜREŞ
ABD’de düzenlenen Dünya Güreş Şampiyonası’nda milli sporcularımız başarılı sonuçlar aldılar. Serbestte Taha Akgül altın, Selim Yaşar gümüş, Yakup Gör ise bronz kazanırken, kadınlarda ise Elif Jale Yeşilırmak ise kürsüyü tamamladı. Grekoromende Selçuk Çebi ile Rıza Kayaalp zirveye çıktı.
 
MOTORSPORLARI
Kenan Sofuoğlu yine gururumuz olmayı başardı. Yarıştığı dönemde 5 aylık oğlu Hamza’nın vefatıyla sarsılan Sofuoğlu pes etmedi ve Dünya Süpersport Şampiyonası’nda zirveye çıktı. Avrupa Superstock 600 Şampiyonası’nda ise Toprak Razgatlıoğlu kupayı kaldırdı.
 
MASA TENİSİ
Fenerbahçe Kadın Masa Tenisi Takımı, ETTU Şampiyonlar Ligi’nde, Avusturya temsilcisi Linz AG Froschberg ile yapılan final rövanşını 3-1 kazanarak kupayı kaldırdı. Sarı-lacivertli takım, tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı.
 
BOKS
Karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’da tedavi gören eski dünya kıtalararası ağır sıklet boks şampiyonu Sinan Şamil Sam, yaşamını yitirdi. Sam’ın cenazesi Ankara’da toprağa verildi.
 
KAYAK
Milli kayakçı Samet Kartal, Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından ABD’de düzenlenen Kayakla Atlama FIS Kupası’nda birinci olarak, Türkiye’ye bu alandaki ilk madalyasını kazandırdı.
 
TENİS
Milli raket Çağla Büyükakçay, wild card ile katıldığı Dubai Duty Free Tenis Turnuvası’ndaki puanlarıyla dünya sıralamasında 108.’liğe, Marsel İlhan ise 77’nciliğe çıkarak kariyerlerinin en iyi derecesine ulaştılar. Büyükakçay’ın başarıları bununla da kalmadı.
TEB BNP Paribas İstanbul Cup Uluslararası Kadınlar Tenis Turnuvası’nda çiftlerde Sırp partneri Jankovic ile 2. olan Büyükakçay, ITF tarafından düzenlenen Al Habtoor Challenge Turnuvası’nda hem tekler hem de çiftlerde zirveye çıkarak Türk tenis tarihinin en büyük şampiyonluğuna imza attı.
 
VOLEYBOL
Voleybolda Eczacıbaşı Vitra rüzgarı esti. Kadınlar Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final’inde, İtalyan Yamamay’ı 3-0 yenen Eczacı, Avrupa şampiyonu olurken, Kadınlar Dünya Kulüpler Voleybol Şampiyonası’nda da Rusya’nın Krasnodar takımını 3-1 mağlup ederek kupayı kaldırdı. Kadınlar Challenge Kupası’nın final rövanşında ise Rusya’nın Uralochka takımını altın sette yenerek mutlu sona ulaşan Bursa Büyükşehir Belediye tarihinde ilk kez bu sevinci yaşadı. Bayanlar Voleybol Birinci Ligi’nde Fenerbahçe Grundig, erkeklerde ise Arkas Spor sezonu şampiyon olarak tamamladı.
 
BİSİKLET
51. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nu (TUR 2015) Lampre-Merida’nın Hırvat sporcusu Kristijan Durasek kazandı. 
 
ATLETİZM
CAS, IAAF’ın 2012 Londra Olimpiyatları şampiyonu Aslı Çakır Alptekin ile ilgili başvurusunu haklı bularak, doping yaptığı gerekçesiyle milli atleti, 8 yıl müsabakalardan men etti. SGM ise Alptekin’e başarıları karşılığı verilen para ödülünü geri istedi. 
72. Juan Muguerza Kros Yarışları’nda, 2. olan Polat Kemboi Arıkan, bu dalda podyuma çıkan ilk Türk atlet oldu.
15. Dünya Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye adına yarışan Küba asıllı Yasmani Copello, 48.46 saniyelik derecesiyle Türkiye rerkoru kırarak, Dünya Şampiyonası’nda erkekler 400 metre engellide, Ramil Guliyev ise erkekler 200 metrede finale yükselen ilk Türk atlet olarak tarihe geçti.
 
KARATE
İstanbul’da yapılan 50. Avrupa Karate Şampiyonası’nda, Kadın Kata Milli Takımı finalde Almanya’yı yenerek bu kategoride ilk kez altın madalya kazandı.
 
AT YARIŞI
77. Cumhurbaşkanlığı Koşusu’nu jokey Ömer Kaya’nın bindiği Sanzatu isimli safkan, Cumhuriyet Koşusu’nu ise jokeyliğini Selim Kaya’nın yaptığı Cankardeşler isimli at kazandı.