Romanya'nın en iyi derecesi çeyrek final

Romanya'nın en iyi derecesi çeyrek final

Romanya Milli Takımı, Arnavutluk, Fransa ve İsviçre'nin bulunduğu A Grubu'nda mücadele edecek.

Anghel Iordanescu'nun, 1993-1998 ve 2002-2004 yıllarından sonra  2014'te 3. kez teknik direktörlüğe getirildiği Romanya, elemelerde Kuzey İrlanda,  Macaristan, Finlandiya, Faroe Adaları ve Yunanistan'ın bulunduğu F Grubu'nda yer  aldı.
 
Oynadığı 10 maçın 5'ini kazanan, 5'inden de beraberlikle ayrılan  Romanya, fileleri 11 kez havalandırdı ve kalesinde yalnızca 2 gol gördü. Grubu,  21 puan alan Kuzey İrlanda'nın bir puan gerisinde 2. bitiren Romanya, 5. kez  Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılma hakkını kazandı.
 
Romanya, Fransa 2016 biletini şu sonuçlarla aldı:
 
Yunanistan-Romanya: 0-1
Romanya-Macaristan: 1-1
Finlandiya-Romanya: 0-2
Romanya-Kuzey İrlanda: 2-0
Romanya-Faroe Adaları: 1-0
Kuzey İrlanda-Romanya: 0-0
Macaristan-Romanya: 0-0
Romanya-Yunanistan: 0-0
Romanya-Finlandiya: 1-1
Faroe Adaları-Romanya: 0-3
 
Öne çıkan oyuncuları
 
Daha önceki turnuvalarda Gheorghe Hagi ve Gheorghe Popescu gibi  Türkiye'deki futbolseverlerin de yakından tanıdığı futbolcuların forma giydiği  Romanya'nın kadrosundaki 23 oyuncunun 14'ü ülkeleri dışında top koşturuyor.
 
Takımda, kaleci Ciprian Tataruşanu (Fiorentina), defansta görev yapan  Vlad Chiricheş (Napoli) ve Razvan Rat (Rayo Vallecano) gibi kariyerine Avrupa'nın  büyük liglerinde devam eden isimlerin yanı sıra Spor Toto Süper Lig'de oynayan  Gabriel Torje (Osmanlıspor) ve Bogdan Stancu (Gençlerbirliği) da bulunuyor.
 
Avrupa Futbol Şampiyonası geçmişi
 
Avrupa Futbol Şampiyonası'na daha önce 4 kez katılan Romanya Milli  Takımı, en iyi derecesini, çeyrek final oynadığı 2000 yılında yaptı. Almanya,  İngiltere ve Portekiz ile A grubunda yer alan Romanya, zorlu grubu, Portekiz'in  arkasında 2. bitirerek son 8 takım arasına girdi. Galatasaraylı Hagi ve Popescu  ile Fenerbahçeli Viorel Moldovan'ın da yer aldığı kadro, çeyrek finalde İtalya'ya  2-0 yenilerek elendi.
 
Şampiyonada 13 maç yapan Romanya, bu karşılaşmalarda 1 galibiyet, 4  beraberlik ve 8 mağlubiyet aldı. Turnuvaya son olarak 2008'de katılan Romanya,  maçlarda 8 gol attı, kalesinde 17 gol gördü.
 
Romanya'nın Avrupa Futbol Şampiyonası geçmişi şöyle:
 

1984 - Grup aşaması
 
1996 - Grup aşaması
 
2000 - Çeyrek final
 
2008 - Grup aşaması
 
Kadro
 
Kaleciler: Ciprian Tataruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon  (Watford), Silviu Lung (Astra)
 
Savunma: Cristian Sapunaru (Pandurii Targu Jiu), Alexandru Matel  (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Valerica Gaman (Astra), Cosmin Mo?i  (Ludogorets), Dragoş Grigore (El-Sailiya), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano  Filip (Dinamo Bükreş)
 
Orta saha: Mihai Pintilii (Steaua Bükreş), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer  Sheva), Andrei Prepeli?a (Ludogorets), Adrian Popa (Steaua Bükreş), Gabriel Torje  (Osmanlıspor), Alexandru Chipciu (Steaua Bükreş), Nicolae Stanciu (Steaua  Bükreş), Lucian Sanmartean (El-İttihad Suudi)
 
Forvet: Claudiu Ke?eru (Ludogorets), Bogdan Stancu (Gençlerbirliği),  Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra)
 
Maç takvimi
 
10 Haziran (TSİ: 22.00): Fransa-Romanya (Stade de France - Paris)
15 Haziran (TSİ: 19.00): Romanya-İsviçre (Parc des Princes - Paris)
19 Haziran (TSİ: 22.00): Romanya-Arnavutluk (Lyon Stadı - Lyon)