Shakhtar Donetsk'i tanıyalım

Shakhtar Donetsk'i tanıyalım

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turundaki rakibi Shakhtar Donetsk'i yakından tanıyalım...

Fenerbahçe'nin UEFA Şampiyonlar Ligi  3. ön eleme turundaki rakibi olan Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk, son yıllarda  Avrupa'da gösterdiği performansla dikkati çekiyor.
UEFA'nın Nyon'daki merkezinde çekilen kura çekimi sonucunda  sarı-lacivertlilerin rakibi olan Shakhtar Donetsk, 2009 yılında Avrupa'da adından  en çok söz ettiren takımlardan biri oldu.
 
Ukrayna ekibi, 2008-2009 sezonunda Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu  Stadı'nda "UEFA Kupası" ismiyle oynanan son kupanın sahibi olmayı başardı.
 
Shakhtar Donetsk, finalde Almanya'nın Werder Bremen'i uzatmalarda  bulduğu golle 2-1 yenerek Avrupa'da kupa kaldırma sevinci yaşadı. Bir sonraki  sezonun başında ise Ukrayna ekibi UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Barcelona'ya  1-0 yenildi ve UEFA Süper Kupası'nı kazanamadı.
 
Shakhtar Donetsk'in UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2010-2011 sezonunda ise  çeyrek final oynadı. Ukrayna ekibi son 5 sezondur ise UEFA Şampiyonlar Ligi'nde  mücadele etme hakkı kazandı.
 
Ukrayna ekibi, geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Atletic Bilbao,  Porto ve Bate Borisov'un bulunduğu gruptan 2. sırada tamamladı ve adını son 16  takım arasına yazdırdı.
 
"Devler Ligi"nde 2. turda Alman ekibi Bayern Münih'le eşleşen Shakhtar  Donetsk, ilk maçta sahasında rakibiyle golsüz berabere kaldı. Rövanş ise Ukrayna  temsilcisi için tam bir kabus oldu ve turuncu-siyahlı ekip sahada 7-0'lık skorla  mağlup ayrılarak Avrupa'ya havlu attı.
 
Ukrayna'nın köklü kulübü Shakhtar Donetsk, liginde ise 9 kez şampiyon  olma sevinci yaşadı. İlk şampiyonluğunu 2001 yılında alan Shakhtar Donetsk, son  15 yılda 9 kez mutlu sona ulaştı. Turuncu-siyahlı renklere sahip 1936 yılında  kurulan Shakhtar Donetsk, 13 kez de Ukrayna Kupası'nı kazanmayı başardı.
 
Avrupa şampiyonluğu Kadıköy'de geldi 
 
Shakhtar Donetsk, Avrupa'daki en büyük başarısına 2009 yılında  sarı-lacivertlilerin maçlarını oynadığı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda  ulaştı.
 
Son oynanan UEFA Kupası'nın (yeni ismi UEFA Avrupa Ligi) finalinde  Shakhtar Donetsk, şu anda Fenerbahçe'de forma giyen Diego Ribas'ın ekibi Werder  Bremen'i 2-1 yenerek Kadıköy'de Avrupa kupası kaldırdı.
 
Teknik direktörü tanıdık isim 
 
Shakhtar Donetsk'in teknik direktörlüğünü Türk futbolseverlerin  yakından tanıdığı bir isim yapıyor.
 
Galatasaray ve Beşiktaş'ta şampiyonluklar yaşatan Rumen teknik adam  Mircea Lucescu, Ukrayna ekibiyle 11. sezonunu yaşayacak.
 
Türkiye'de Galatasaray'ı 2001-2002, Beşiktaş'ı ise 2002-2003  sezonlarında şampiyonluğa ulaştıran Lucescu, sarı-kırmızılılar Avrupa'da da  önemli başarılar yakaladı.
 
Lucescu'nun göreve geldiği ilk sezonda (2000-2001) UEFA Süper  Kupası'nı kazanan Galatasaray, aynı yıl UEFA Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final  oynama başarısı göstermişti.
 
70 yaşındaki tecrübeli teknik adam, Beşiktaş'tan ayrıldıktan sonra,  2004 yılında Shakhtar Donetsk'in başına geçti. İlk tam sezonunu 2004-2005'te  geçiren Lucescu, 1 UEFA Kupası'nın yanı sıra 8 Ukrayna şampiyonluğu yaşadı.  Lucescu, ayrıca 4 Ukrayna Kupası, 6 Ukrayna Süper Kupası kazandı. Lucescu, Ukrayna ekibiyle toplam 19 kupayı havaya kaldırdı.
 
Sivasspor'u eledi 
 
Lucescu'nun öğrencileri, 2009-2010 sezonu UEFA Avrupa Ligi play-off  turunda Türk ekibi Sivasspor'la karşılaştı. Shakhtar Donetsk, ilk maçı Sivas'ta 3-0 rövanşı ise Ukrayna'da 2-0  kazanarak tur atlamıştı.
 
Pereira, Shakhtar Donetsk'i iki kez yendi 
 
Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Vitor Pereira, daha önce Shakhtar  Donetsk'le oynadığı iki karşılaşmayı da kazandı.
 
Portekizli teknik adam, ülkesinde Porto'yu çalıştırırken 2011-2012  sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında Ukrayna ekibiyle karşılaştı.  Portekiz'deki maçı 2-1 kazanan Pereira'nın takımı, deplasmanda da 2-0 galip  gelmeyi başarmıştı.
 
5 yıllık seriyi Dynamo Kiev bitirdi 
 
Shakhtar Donetsk'in Ukrayna'daki 5 yıllık şampiyonluk serisine geçen  sezon en büyük rakibi Dynamo Kiev son verdi. Lucescu'yla 2009-2014 yılları arasında üst üste 5 şampiyonluk yaşayan  Shakhtar Donetsk, geçen sezon ise kötü bir performans gösterdi.
 
Turuncu-siyahlılar, 2014-2015 sezonunda Dynamo Kiev'in 10 puan  gerisinde 2. sırada tamamladı.
 
Sezonu kupayla açtı 
 
Shakhtar Donetsk, 2015-2016 sezonunda ilk resmi maçını 14 Temmuz'da  oynadı. Ukrayna Süper Kupas'ında Dynamo Kiev'le karşılaşan Shakhtar Donetsk,  sahadan 2-0 ayrılarak sezonu kupayla açmış oldu.
 
Ukrayna Birinci Futbol Ligi ise 18-19 Temmuz'da oynanacak ilk hafta  maçlarıyla başlayacak.
 
Önemli oyuncularını kaybetti 
 
Shakhtar Donetsk, yeni sezon öncesi önemli oyuncuları olan Fernando,  Luiz Adriano ve Douglas Costa'yı sattı. Önemli bir bonservis ücretiyle takımın en önemli oyuncusu Douglas  Costa'yo 30 milyon avroya Bayern Münih'e göndererek Ukrayna ekibi, golcüsü Luiz  Adriano'yu ise 8 milyon avroya Milan'a sattı. Shakhtar Donetsk, Fernando'yu da 8  milyon avroya Sampdoria'ya gönderdi.
 
Shakhtar Donetsk, şu ana kadar ise sadece tek transfer yaptı. Ukrayna  ekibi eski golcüsü Hırvat futbolcusu Eduardo'yu tekrar renklerine bağladı.
 
Turuncu siyahlıların kadrosuna Ukraynalı futbolcuların yanı sıra 9  Brezilyalı, 2 Hırvat ve birer Arjantinli ile Gürcü oyuncu bulunuyor. Ukrayna ekibinde en dikkati çeken isimler ise Hırvat futbolcu Darijo  Srna, Brezilyalı Alex Teixeria, Ukraynalı Olexandr Gladkiy olarak göze çarpıyor.  Bir dönem Beşiktaş'ta kiralık olarak forma giyen Brezilyalı oyuncu Dentiho'da  Shakhtar Donetsk'te forma giyiyor.
 
Shakhtar Donetsk'in UEFA'da yer alan 34 kişilik kadrosu şöyle:
Kaleciler: Rustam Khudzhamov, Bohdan Sarnavskiy, Andriy Pyatov, Anton  Kanibolotskiy (Ukrayna)
Savunma: Taras Kacharaba, Ilya Glushytskiy, Olexandr Volovyk, Olexandr  Kucher, Vyacheslav Shevchuk, Ivan Ordets, Serhiy Kryvtsov, Yaroslav Rakitskiy,  Eduard Sobol (Ukrayna), Ismaily, Marcio Azevedo (Brezilya), Darijo Srna  (Hırvatistan).
Orta saha: Vitaliy Vitsenets, Olexiy Polyanskiy, Taras Stepanenko,  Sergiy Gryn, Valeriy Gryshyn, Serhiy Bolbat, Viktor Kovalenko (Ukrayna), Fred,  Bernard, Marlos (Brezilya), David Targamadze (Gürcistan)
Forvet: Dentinho, Alex Teixeira, Wellington Nem, Taison (Brezilya),  Facundo Ferreyra (Arjantin), Olexandr Gladkiy (Ukrayna), Eduardo (Hırvatistan)
 
Stat belirsizliği 
 
Shakhtar Donetsk, Ukrayna'nın doğusundaki iç karışıklık nedeniyle  geçen sezon maçlarını Donetsk'te oynayamamıştı. Geride kalan sezon lig maçlarını Kiev'de oynamayı tercih eden Shakhtar  Donetsk, Avrupa maçlarına ise Lviv şehrinde oynadı.
 
Ukrayna ekibi maçlarını Lviv şehrinde oynarsa Fenerbahçe'yi 35 bin  kapasiteli Arena Lviv'de ağırlayacak.