Şike kumpası operasyonu ! İşte tüm detaylar...

Şike kumpası operasyonu ! İşte tüm detaylar...

'Şikede kumpas' soruşturması kapsamında, aralarında gazeteci, avukat ve polislerin de bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL Polisi, 2011 yılında, kamuoyunda “Şike Kumpası” olarak bilinen operasyonu gerçekleştiren suç örgütüne yönelik operasyon düzenledi. Baskınlarda kumpası hararetli bir şekilde savunan FETÖ/PDY üyesigazeteciler ve avukatların da bulunduğu çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.  Şüpheliler arasında eski Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel ile eski polis müdürü Mutlu E. de bulunuyor.

Dev operasyonu İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne (2011) bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri gerçekleştirdi. Baskınlara dönüşen süreç, 2014 yılında Şike Kumpası mağduru Fenerbahçe (FB) Başkanı Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekill Fuzuli Aydoğdu’nun talimatı doğrultusunda harekete geçen Organize Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, 2 yıl boyunca, terör örgütü FETÖ/PDY’ye yönelik geniş çaplı bir soruşturma yürüttü. Büyük bir gizlilik içerisinde yapılan soruşturma dün gece, sonuçlandı.

ŞAFAK VAKTİ, BASKIN

Eldeki deliller ışığında, futbol kulüplerini ele geçirmek isteyen terör örgütü FETÖ/PDY üyesi isimler bir bir belirlendi. Buna göre kamuoyunda “Futbolda Şike” olarak bilinen kumpası aralarında 48 polis, 5 avukat ve 3 gazetecinin de bulunduğu 6′sı tutuklu 64 şüpheli organize etti. İşte bu isimlere yönelik, bugün “şafak vakti”, dev operasyon gerçekleşti. Özel Harekat, İstihbarat TEM Şube, Siber Suçlarla Mücadele, Spor Güvenliği ve Çevik Kuvvet desteğinde önceden belirlenen adreslere giren ekipler, şüphelileri gözaltına aldı. Şüpheliler, büyük bir güvenlik önlemi altında sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Hakkında gözaltına kararı çıkarılanlar arasında eski İstanbul Organize Suçlarla Şube Müdürü ve aynı şubeden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu E. ve Kanal D eski muhabiri Ekrem Açıkel de bulunuyor. Eski polis müdürü Mutlu E’nin şu ana kadar adresinde bulunamadığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; şüpheli listesinde dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Tufan E. ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Emniyet Amiri İbrahim E. de var.

NEYLE SUÇLANIYORLAR

Vatan Caddesi’ndeki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorguya alınacak olan FETÖ/PDY üyeleri, “Silahlı Terör Örgütü Kurmak ve Yönetmek”,  “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak”, “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal”, “Özel Hayatın Gizliliğini İhlal”, “Soruşturmanın Gizliliğini İhlal” ve “İftira” ile suçlanıyorlar. Gözaltı dalgalarının ifadeler doğrultusunda artması bekleniyor.

HSYK DA SORUŞTURMA AÇTI

Kumpasa yönelik bir önemli gelişme ise 6 gün önce gerçekleşti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Şike Davası’na bakan hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlattı. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ile savcılardan Mehmet Berk daha önce görevden uzaklaştırılmıştı. Paralel Yapı iddiaları kapsamında yapılacak incelemede, sözkonusu iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirildi. 2011 yılında düzenlenen operasyonla aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da olduğu 40 kişi gözaltına alınmıştı. Yıldırım yaklaşık 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. 2015 yılında sona eren davada tüm sanıkların beraatine karar verilmişti. Şike Davası’nın hakimi Mehmet Ekinci ve savcısı Mehmet Berk, Selam Tevhid soruşturmasında, Temmuz ayında görevden uzaklaştırılmışlardı. Davanın ilk savcısı ise yurtdışına kaçan dönemin “Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı” Zekeriya Öz’dü.

GÖZALTI LİSTESİNDE ŞU İSİMLERİN OLDUĞU İDDİA EDİLDİ:
 
- KPSS soruşturmasında da adı geçen Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan
 
-  Fethullah Gülen'in avukatı Orhan Erdemli
 
-  Ergenekon, Balyoz, Casusluk, Odatv ve Şike gibi operasyonları yöneten emniyet müdürleri Nazmi Ardıç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu ve Yurt Atayün gibi emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan avukat Cemalettin Mutlu (Şike Davası'nda Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener'in de avukatıydı)
 
- Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Karakuş (Aynı zamanda TFF eski Tahkim Kurulu üyesi)
 
- Mutlu Ekizoğlu (Şike operasyonunu gerçekleştiren eski Organize Suçlar Şubesi Müdürü)
 
- Ekizoğlu'nun o dönem yardımcılığını yapan şube müdür yardımcısı Ahmet Davulcu
 
- Eski Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri İbrahim Emre (Ergenekon soruşturmasında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün İzmir'de Zekeriya Öz ile birlikte tanık olarak ifadesini alan isim)


KULÜPLERE CEZA YAĞDI

UEFA, 10 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüpleri hakkında “Doğrudan veya dolaylı olarak maç sonucuna etki etmek” suçlamasıyla ,disiplin soruşturması başlattı. Kulüpler, ayrıca UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu’na sevk etti. Ayrıca FB’nin Başkanı Aziz Yıldırım, yöneticileri Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu, eski asbaşkanı Ali Yıldırım ve kulüp çalışanı Cemil Turhan ile Beşiktaş’ın (BJK) eski Asbaşkanı Serdal Adalı ve eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu “hak mahrumiyeti cezası” alma talebiyle aynı suçlamaya dayanarak, Disiplin Kurulu’na sevk etti.

CEZALAR ONANDI…

UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu, 25 Haziran 2013 tarihinde Fenerbahçe’yi katılım hakkı elde ettiği 3 sezon, Beşiktaş’ı katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men etti. Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüplerinden toplamda 7 kişi hak mahrumiyeti cezası alma talebiyle sevk edilmesine karşın kurul, bu kişiler hakkında karar vermedi ve disiplin müfettişinden ek rapor istedi. Kulüplerin yaptığı itiraz sonucunda dosya UEFA Temyiz Kurulu’na taşındı. UEFA Temyiz Kurulu, 15 Temmuz 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin cezasını 2 sezona düşürdü, Beşiktaş’ın 1 sezonluk cezasını onadı.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

UEFA soruşturması sonucunda Fenerbahçe katılım hakkı elde ettiği 2 sezon, Beşiktaş katılım hakkı elde ettiği 1 sezon UEFA turnuvalarından men edildi. İki kulüpte UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği bu cezalara karşı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvurdu. CAS, 18 Temmuz 2013 tarihinde UEFA’nın verdiği kararın yürütmesini durdurdu ve her iki takımın da CAS’taki yargılama bitene kadar turnuvalarda oynamasına karar verdi. CAS, 28 Ağustos 2013 tarihinde Fenerbahçe’nin, 30 Ağustos 2013 tarihinde de Beşiktaş’ın davalarını karara bağladı. CAS, her iki kulübün de itirazlarını reddetti ve UEFA Temyiz Kurulu’nun verdiği cezaları onadı. Bu doğrultuda Fenerbahçe ve Beşiktaş takımları katılım hakkı elde ettikleri 2013-14 UEFA Avrupa Ligi gruplarından ihraç edildiler.

Sözcü