İşte derbiye damga vuran diyaloglar

İşte derbiye damga vuran diyaloglar

Mustafa Çulcu, Fırat Aydınus, Arkın Akgöl ve Aleks Taşçıoğlu ile gözlemci Yunus Yıldırım arasında geçen diyalogları yazdı.

MHK eski başkanı Mustafa Çulcu, Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde Piero ölçümlerine göre 18 cm ofsayt çıkan golü veren hakemler Fırat Aydınus, Arkın Akgöl ve Aleks Taşçıoğlu ile gözlemci Yunus Yıldırım arasında maç sonu yaşanan diyalogları yazdı.

UEFA eğitmenleri Jaap Uilenberg ve Gıovanni Stevenato geçen haftaki seminerde ofsayt kriterlerine eklenen ‘açıkça müdahale’’yi anlattı.

Beşiktaş-F.Bahçe derbisinde Kjaer’in kendi kalesine attığı Beşiktaş’ın ilk golünde Ersan rakibe ve oyuna müdahalede bulunuyor, kalecinin dikkatini çekiyor pozisyon ofsayt. Gol iptal edilmeliydi kararı çıkıyor. Hatalı bulunan yardımcı hakem B.Tuncay Akkın 1 ay oldu hala evde maç bekliyor.

33-001.jpg

MERSİN'DE TRABZON'UN GOLÜ İPTAL EDİLMİŞTİ
Mersin IY-Trabzon maçında durum 0-0 iken Medjani’nin golü ofsayt diye iptal edildi (üstte). Oysa son vuruşu yapan Medjani ofsayt değil. Ancak ona yakın durumdaki Salih’e kalecinin dikkatini çekti ve rakip oyuncuya teması var diye ofsayt bayrağı kalktı. Trabzon’un attığı gol iptal edildi. Karar MHK tarafından doğru bulunmuş olmalı ki yardımcı A.Yusuf Öz arka arkaya Süper Lig’de 2. maçına çıkıyor...

34.jpg

VAN PERSIE'NİN POZİSYONU NET OFSAYT AMA...
F.BAHÇE-Galatasaray derbisinde ise F.Bahçe’nin golünde Van Persie, UEFA’nın anlattığı tüm ofsayt kriterlerine göre gri değil net ofsayt... Ama yardımcı Arkın Akgöl ‘devam’ dedi ve gol geçerli sayıldı. Gözlemci Yunus Yıldırım bu kararından dolayı yardımcıyı çok başarılı bulmuş artı puanla desteklemiş.

GÖZLEMCİ MAÇTAN SONRA HAKEMLERE VAN PERSIE'Yİ SORDU
Gözlemci maç sonu hakemlere ‘’Sizce Van Persie kaleci Muslera veya Chedjou’ya açıkça müdahale de bulundu mu, etkiliyor veya dikkatini çekiyor mu ?‘’ diye soruyor. Hakemler ‘’Yok hocam bizce etmiyor’’ diyor. Gözlemci ‘’O zaman gol kararınızı destekliyorum’’ diyerek yardımcıya 8.5 hakeme 8.4 veriyor.

Bunu MHK de doğru bulmuş olmalı ki Yunus Yıldırım’a 5 gün sonra tekrar gözlemcilik veriyor. Şimdi kafalar karıştı! Biz yaptık oldu ile bu işler yürümüyor. Futbol ekonomisi bunu içine sindirmez. Çifte standartlarla futbolu ve hakemlik UEFA da rekabete edemez, marka değeri yükselmez!

PEKİ HANGİSİ DOĞRU?
ATROMITOS-F.Bahçe maçında derbideki pozisyona benzer şekilde kalecinin yumrukladığı topta ofsaytta olmayan Nani gol attı. Ancak hiç müdahale yapmayan arkadaki Sow’a kalkan ofsayt bayrağı ile gol iptal edildi. UEFA iptal kararını doğru bulmuş olmalı ki o maçtan sonra hakem Orsato ve yardımcısı Manganelli’yi arka arkaya Partizan-Az Alkmaar ve Karadağ-Avusturya maçlarını verdi.Eğer derbide Fenerbahçe’nin golünde Van Persie ofsayt değilse Atromitos maçında Nani’nin golünde Sow asla ofsayt değil...
Şimdi Uilenberg ve Stevenato ve de MHK Başkanı ’na soruyorum ‘’Bu kararların hangisi doğru?’’
UEFA, MHK ve hakemlerimiz artık bir karar vermeli. UEFA kriterleri mi yoksa günü kurtarma çabası içinde ‘Şark Kültürü’ ortaya yanar dönerli karışık meyve mi?

Hürriyet