MHK'dan Aziz Yıldırım'a cevap

MHK'dan Aziz Yıldırım'a cevap

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Lig TV'de katıldığı Maraton programında önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Lig TV'de katıldığı Maraton programında önemli açıklamalarda bulundu. Kuddusi Müftüoğlu, son günlerin tartışılan konularına açıklık getirirken, hakem Deniz Çoban ve Halis Özkahya hakkında da konuştu.

Kuddusi Müftüoğlu'nun başlıca açıklamaları şöyle:

"Bu kurulu kendim oluşturdum. Bir müdahele yapılmadı.  Biz geldiğimizde lig 10 tane hakemin üzerindeydi. Ben bu hakem arkadaşlarımızın performanslarını zaten biliyorum. Yeni yüzlerin bu kategoride görev almasını istedim. Yeni yüzlere ısrarla görev vermeye başladım. Baktığınız zaman bu kadar yeni yüzü göremezsinzi Süper Lig'de. 38'den 20'ye inecek hakem sayısı. Çok değerli hakemler. Çok önemli kariyerleri var. Bu arkadaşlarımızın yanına genç arkadaşları da harmanlayarak bir kadro oluşturmaya çalışıyoruz."

"Deniz Çoban'ı o gün 3 kere aradım"

"Ben MHK başkanı olarak Deniz Çoban'ı o gün 3 kere aradım, telefonuma bakmadı. Kendi kararıdır. Sevdiğimiz bir kardeşimiz. Bu süre içinde de başarılı bulduğumuz bir isim. Başarılı bir çıkış yaşadı, sonra talihsizlikler yaşadı. O an Deniz kendi kararını vermiş, ben ona ulaşamadım. Sonra yardımcı hakem vasıtasıyla ulaştım. Sonra kendisi ailesiyle oturmuş ve kararını vermiş. Samimiyetine tabii ki inanıyorum."

"Halis Özkahya'yı Fenerbahçe maçına tekrar verebiliriz"

"Halis Özkahya UEFA'nın elit kategoride düşündüğü bir hakem, Collina'nın da öyle. Koşuda bir talihsizlik yaşadı, UEFA onu tekrar koşuya davet etti. Elite aday bir hakemin geçmişinde bir sıkıntı olsa da, bu müsabakaları yöneteceği düşüncesindeyiz. Ben Halis'in de, başka hakemlerin de, şu takımdan bunu attım, bu takımdan şunu attım diye geçmişi ile bir hesaplaşması olacağını sanmıyorum. Hakem kendisi ile hesaplaşır. Hakem sahaya iyi maç yönetmek için çıkıyor. Neden başarısız olsun. En çok isteyen hakem ve ekibi. Biz de başarılı olmalarını istiyoruz ve oraya en iyi hakemi atamaya çalışıyoruz. Halis Özkahya'yı Fenerbahçe maçına tekrar verebiliriz."

"Bir hakeme üst üste 2 maç vermiyoruz"

"Biz atamalarda dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Gözlemci raporları var. Her maçı izliyoruz ve formda hakem atamaya çalışıyoruz. Bir hakeme üst üste 2 maç vermiyoruz. Ayda 2 maç yönetsin istiyoruz. Yüz yüze konuşuyoruz hakemlerle. Seminerlerle de konuşuyoruz. Her hafta konuşuyorum. Her hakem müsabakadan sonra performansı ile ilgili beni arıyor. Beğendiğim ya da beğenmediğim noktaları söylüyorum. Hakemlikte gözlemci raporları önemlidir, ancak MHK'nın kanaati daha önemlidir. Gözlemci ile hakem arasında ahbap-çavuş ilişkisi yoktur. Maç bitiminde gözlemci ile hakem arasında 20 dakikalık bir görüşme var. Gözlemci ondan sonra raporunu hazırlıyor."

"Jaap Uilenberg her ay Türkiye'ye geliyor"

"Jaap Uilenberg her ay Türkiye'ye geliyor, 2-3 gün kalıyor. Hakemleri seyrediyor, ertesi gün toplantı yapıyor ve Türk hakemliğine gelişim sağlıyor. UEFA'nın istediği kuralları Türkiye'ye uygulamada önemli bir desteği olmuştur. Cüneyt Çakır ve diğer arkadaşların yükselmesi, tamamen bu eğitim ile alakalıdır. UEFA hakem kurulu üyeleri başka ülkelere danışmanlık yapıyor. Collina mesela Ukrayna ve Rusya'ya danışmanlık yapıyor. Ama Ukrayna'nın UEFA'da maç yöneten hakemi yok. Bu arkadaşlarımızın kendi başarılı performansları ile buralara geliyorlar. UEFA'nın istediği standartta eğitim verilerek, Uilenberg burada katkı sağlıyor."