Rıdvan Dilmen: Umut Nayir, Vedat Muriqi'nin bir tık altı

Rıdvan Dilmen: Umut Nayir, Vedat Muriqi'nin bir tık altı
Güncelleme:

Ünlü futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen, Beşiktaş'ın Galatasaray'ı 1-0 mağlup ettiği derbi mücadelesini değerlendirdi. Beşiktaş'ın olmazsa olmaz bir maç kazandığını söyleyen Rıdvan Dilmen, Galatasaray için de acı bir reçete ortaya çıkardı.

Rıdvan Dilmen, katıldığı televizyon programında Beşiktaş-Galatasaray derbisini değerlendirdi.

İşte Rıdvan Dilmen'in açıklamaları;

"Galatasaray'ın yenilmesi tabi ki önemlidir. Galatasaray'ın bu yıl kötü başlaması lige.. Bu da önemlidir. Ama Beşiktaş'ın hem kongre öncesi, hem kongre sonrası tartışılmaya devam edilen bir hoca için, bu maçın olmazsa olmaz bir maç olduğunu gördük. Oyuncular içinde böyle olduğunu gördük"

"BAŞAKŞEHİR OYUNUNDAN.."

"Dakikalar ilerledikçe, 90+5'e kadar, 23 ile 45 arası Galatasaray oynamak istediğini oynadı ama üretemedi. İkinci yarıda Beşiktaş, 10 resmi maçındaki sıkıntısını yaşamadı. Gazetelerde okuduğumda Başakşehir oyunundan vazgeçmeli deniyordu Abdullah Avcı için.. Ben de aksine onu oynamalı diyordum"

"1 TANE KÖTÜ OYUNCU"

"Bugün muazzam oynayan Elneny ve Atiba ile tam bir 4-2-3-1 takımı gibiydi Beşiktaş. Karius'tan, en uçta bulunan oyuncuya kadar, ilk yarı vasat oynayan Beşiktaş'tan 1 tane kötü oyuncu sayamazsınız ikinci yarıda. Galatasaray'ın ilk 22 dakikadaki görüntüsünü ikinci yarıda devam ettirdi Beşiktaş. Tamam Adem ile pozisyon buldu ama; oyunun sonlarında hep geçmişte olduğu gibi geriye gittiler"

"SİNYALİ VERECEKTİR"

"Tabi maçtan sonra Fatih Hoca'da muhtemelen söyler ya da söylemez bilemiyorum ama bu 8 hafta nasıl geçecek diye bir operasyon sinyalini verecektir. Hoca bir gün cezalıydı; cezalı olduğunda Levent hoca konuşuyordu ve hoca, hızlı geçişleri yapamadığını söylemişti. Hızlı geçişler, N'Diaye ve Ozan gibi oyuncularla olur. Hazır olmayan Lemina'yla, basit oynayan Nzonzi'yle, formsuz Belhanda'yla ya da Seri'yle olmaz. Geçiş dönemlerinizi Okan Buruk'un iyi dönemiyle yaparsınız. O dönemde oynayan orta saha oyuncularını düşünürsek, Hagi ve Emre Belözoğlu gibi çok iyi oyuncular vardı"

"COŞKU FARKI YAŞIYOR"

"Bugün Galatasaray'ın deplasman performansına baktığımız zaman, geçtiğimiz yıldan çok da farkı yok. Galatasaray, coşku farkı yaşıyor. Büyük kulüplerde, birkaç yıl üst üste şampiyon olduğunda konsantrasyon ve enerji düşüklüğü olur. Fatih Terim ile şampiyon olunduktan sonraki senelerde hep bir enerji düşüklüğü olmuştur. Bu Hamza hocada da oldu. Galatasaray sezon başından beri %10'luk bile bir kıpırdama göstermiyor.."

"BEŞİKTAŞ'IN SIRRI..."

"Beşiktaş'ın sırrı; bugün oyunu berabere götürüp, birkaç oyuncusuyla değil, bütün oyuncuları bütün potansiyellerini göstermek isteyince; daha çok koşup, daha çok sprint atınca öne geçti. Bir tarafta sokak kedisi Beşiktaş, bir tarafta ev kedisi Galatasaray.. Galatasaray, berabere bitsin der gibi oynadı. Beşiktaş'ın bu sezon en az gol pozisyon verdiği maç olabilir"

"MURİQİ'NİN BİR ALT TİPİ GİBİ"

"Bir Gökhan Gönül izledim.. Oyun sonunda çıkmak zorunda kaldı. Rakibin en büyük silahı diyebileceğimiz bir oyuncuya büyük üstünlük sağladı. İkinci yarıda, bir Atiba izledim.. O zamanda Elneny'e haksızlık yaparım dedim. Caner'e ikinci yarı haksızlık yaparım dedim. Fakat Umut diye bir oyuncusu var Beşiktaş'ın.. Ankaragücü'nde, alt ligde şampiyon olurken 14 gol atmış.. Hazırlık maçlarında Umut'un alternatif olabileceğini görmüştük. Vedat Muriqi'nin bir alt tipi gibi ama en az onun kadar özverili oynuyor. Luyindama ve Marcao ile didişip, ne topla çıkarttırdı, ne hava toplarını indirtti onlara.. Çok güzel koşular yaptı. Müthiş bir koşu yaparak, güzel bir gol attı"

"YENİ YÖNETİM İÇİN BAŞARIDIR"

"Abdullah Avcı bir risk aldı ve herkes, "Ljajic" derken, "Hayır ben bunu oynayacağım" dedi. Beşiktaş'ın bu pozisyonda, müthiş bir özveriyle, dolu dolu oynayarak ikinci yarıda yenmesi, yeni yönetim için ilk derbide bir başarıdır"

"İSTEDİĞİNİZ OYUNU YAPAMAZSINIZ"

"Bu kadroyla, bu tempoyla, bu fizik gücüyle istediğiniz oyunu yapamazsınız. Hoca ikili oynamayı sevmeyen biriydi önceden. Bugün Karius, aman aman toplar çıkarmadı ama yinede dikkatini korudu"

"KAZANAMADIĞI 6 MAÇTA..."

"İkinci yarıda tüm Beşiktaş oyuncuları artılarda. Hem arzu olarak, hem pozisyon olarak.. Galatasaray'a gelelim.. Galatasaray not olarak sahada kaldı. Eğer pas yüzdesi ve pas istatistiklerine bakarsak; Galatasaray bu maçların hepsini kazanmış dersiniz. Galatasaray, bu sezon kazanamadığı 6 maçta topla daha fazla oynamış. Galatasaray, ileriye doğru oynayan bir takımdan, yana doğru oynayan bir takıma evrildi. Bunun sebebi, bu kadroyla o geçiş oyununu hızlı yapma şansı olmaması"

"ARA VERMİŞ GİBİ.."

"Lemina'yı 3 maç üst üste yazabiliyor musun? Nzonzi'nin bu takımı taşıması için önce arkaya güvenmeli. Ayrıca öndeki oyuncuların topu tutabilmesi lazım. Babel'in özellikle çizgide kalması ve Andone'un oyunun devamında kaybolmasıyla, Mariano ve Nagatomo ileriye gelemediler. Feghouli inanılmaz kötü. Sıfırdı temposu. Ara vermiş gibiydi. Ama en önemlisi, coşku olduğu zaman; antrenmanını etkiler, oyununu etkiler, her şeyini etkiler. "

"GÜNLÜK DÜŞÜŞ DEĞİL"

"Bu yürek; sadece 90 dakikalık süreç için söylemiyorum.. Bir oyuncu, bir sezonu hedefler. Maç seçmeden ve kendisini hazır durumda hisseder. Geçen sene Galatasaray, formunu arttırarak devam etti. Rakiplerinin formu düşerken. Şimdi lig başladı. 2-3 hafta geçsin dedik.. Ama olmadı... Oyuncuların bu performansları günlük düşüş değil. Henüz hoca ve teknik ekip, bu duruma bir önlem alamadı"

"ÇIKARMASI GEREKEN DERSLER VAR"

"Abdullah Avcı'nın bu maçtan da çıkarması gereken dersler vardır. Biraz kıpırdarttığında takım gol atıyor. Ben Beşiktaş'ın, Braga maçının son bölümü hariç, hiç bu kadar arzulu görmemiştim"

"BAKIŞ AÇILARI BAMBAŞKA"

"İki takımın maça bakış açısı bambaşka.. Beşiktaş bu maç için Braga maçını feda etti. Galatasaray'ın aklı ise Real Madrid maçında kalmış.. Taraftarda son şansını kullanarak bu takıma destek olmak istedi. Abdullah Avcı'da şapkayı önüne koymalı ve belli bir dönem geçtikten sonra istediği formatı oluşturmalı"

"TABİ Kİ ÇOK MUTLUDUR"

"Teknik direktörlük çok zor bir şeydir. Futbolculuk çok daha kolaydır. Yorumculuk zaten kebap.. Mesela şimdi hoca için önümüzdeki Rize maçı başladı bile. Kendi içerisinde, Caner'e, "ne gereksiz kart gördün ya" diyordur. Tabi ki çok mutludur.. Bu çok ayrı bir maç. Fatih Terim; kızacak, edecek ama kendisini de eleştirecektir. Bazı oyuncular konusunda, "Bu sefer biletini kesmeyeyim" diyerek büyük bir yanılgıya düştü"

"COŞKU YOK VE ÜRETEMİYOR"

"Maçtan önce şu kadroyu koyduğumuz zaman ne diyoruz? "Bu maç İzmir Atatürk Stadı'nda olsaydı favori Galatasaray olurdu" diyoruz. Neden? Görüntü güzel, ama icraata baktığın zaman coşku yok ve üretemiyor. Bunda fizik gücünün olmaması da etkili. Galatasaray, bu konuda yürekten oynayacak oyuncuya lisans çıkarmadı. Lemina, Nzonzi, Belhanda'da artık kat etmeyen ve mental anlamda 2 senenin verdiği yorgunluğun olduğu oyuncular. Bu arzu ve istek olayını çözmesi lazımdı Fatih Hoca'nın. Bir sürü insan, Falcao üzerinden bu olaya konsantre oldu ama o da tutmadı. Bu sefer başarısızlık ortaya çıkıyor"

"CEBİNE KOYMALI"

"Beşiktaş gibi kulüpler yere düşmezler. Kaybedebilirler, ama düşmezler.. Fenerbahçe de kaybetti. 6. oldu geçen sezon. 3 Hafta sonra, Beşiktaş'ta farklı şeylerde konuşabiliriz. Abdullah Avcı, bugün oyunun olgunluğundan cebine bir şeyler koymalı. Beşiktaş'ta coşku problemi yok. Beşiktaş, yeri geldi maçın 5. dakikası 10 kişi kaldı tek kale oynadı. O takımın şuuru bozuktu. Şu an bu takım şuur olarak daha dengeli.."

"SÖYLEYEMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

"Yarın sabah Beşiktaşlı oyuncular, kahvaltıya kaplumbağa gibi kalkarlar, Galatasaraylılar diri kalkarlar. Bu maçın ardından böyle olur. Beşiktaşlı oyuncular öyle bir arzuyla oynadı ki bu akşam.. Ben Fatih hocanın çok fazla şey söylemek istediğini ama maçtan sonra söyleyemediğini düşünüyorum"

"SANTRA YAPILSA DA MAÇ BAŞLASA.."

"Umut tercihi kolay bir tercih değildir bir hoca için. Genelde hocalar, Güven'i tercih ediyordu. Umut ile Güven'in arasında şöyle bir fark var; Umut'un maça konsantrasyonuyla, yürekten oynaması Güven ile aynı değil. Umut'a bugün bakıyorsun; santra yapılsa da maç başlasa diye bekliyor. İki tane dev adam ile mücadele etti tüm maç. Buna rağmen koştu, vurdu, kırdı, parçaladı"

"HEP SON ANDA KAYBETTİ"

"Beşiktaş'ta yönetimsel olarak transfer hataları var. Teknik direktörün çok çabuk elini değdirme isteği var. En azından bu maç, Abdullah hocanın özgüvenini de arttıracaktır. Futbol böyle bir oyun. 4-1 kazanabileceği maçlar dahil hep son anda kaybetti Beşiktaş. Avrupa maçlarının hepsini son anda kaybetti"

"DEPLASMAN OYUNU OYNAYACAK.."

"Lig sonuçlarına bakacak olursak, Beşiktaş bu sezon kaç maç öne geçmişte kaybetmiş? Geriye düşüp çevirdiği maç yok. Hep son anda kaybetti. Öne geçtiği maçlarda olgun oynarsa Beşiktaş, etkili silahları var. Kaldı ki deplasman oyunlarını oynayabilecek, deplasman oyunu oynayabilecek oyuncuları daha yok. Sakat.."

"BAZEN YOKLUKLAR..."

"Bazen yokluklar önemli oyuncular kazandırır. 4-4-2 oynadığınız zaman, 2. forvettir Güven. Hatta, Andone'da öyledir. Adem'i de bu listeye ekleyebiliriz. Hatta tek forvet oynadığı için Kasımpaşa ve Malatya, onu genelde solda kullanıyorlardı. Bugün çift forvet oynatıldığı için etkiliydi Adem Büyük."

"İSTEDİĞİ KADAR PAS YAPSIN.."

"Fatih hoca, önce "sorumluluk benim" diyor. Sonra, "bazılarının son şansıydı" diyor. Bence bu sözler Nzonzi hariç ilerde oynayan herkes için geçerli. Galatasaray'da, Onyekuru tarzı bir oyuncu yok. Aslında Galatasaray'ın problemini istatistikler yansıtıyor. Bazen rakipten daha az koşup yine kazanabilirsiniz. Galatasaray, 6 maç kazanamamış bu sezon.. Bu takım, istediği kadar pas yapsın. Galatasaray'ın önlemi kolay alınır hale geldi. Gevşek bir Belhanda, gevşek bir Feghouli, rölanti bir Nzonzi, bir oynayan, bir oynamayan Seri-Lemina.. N'Diaye mi? Lemina mı? Normalde Lemina.. Ama bugün için N'Diaye"

"SEBEBİ YAKIŞIKLI OLMASI"

"Loris Karius'un abartıldığını düşünüyorum. Kötü olarak da, iyi olarak da öyle. Hatalı golleri yok mu? Evet var. Ama Karius ile ilgili o kadar büyük bir reaksiyon var ki, ben bunun sebebinin yakışıklı olması olduğunu düşünüyorum. Bugün tertemiz maç oynadı. Karius, konuşulduğu kadar kötü bir kaleci değil"