TFF, harcama limitlerini açıkladı!

TFF, harcama limitlerini açıkladı!
Güncelleme:

Türkiye Futbol Federasyonu, yeni sezonda Süper Lig ekiplerinin harcama limitlerini resmi sitesinden duyurdu. Galatasaray 429 milyon TL’yi aşan limitiyle zirvede yer aldı. Sarı-kırmızılıların ardından yaklaşık 260 milyon lirayla Beşiktaş geldi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Kulüp Lisans Kurulu, 2020-2021 sezonunda Süper Lig ekiplerinin harcama limitlerini resmi sitesinden açıkladı.

Açıklanan listenin zirvesinde 429 milyonu lirayı aşan limitiyle Galatasaray yer aldı. Sarı-kırmızılıların harcama limiti yüzde 15’lik sapma payıyla 493 milyon lirayı bulabilecek.

Galatasaray’ı Beşiktaş takip etti. Ligi üçüncü sırada bitiren Kartal’ın harcama limiti 259 milyon 217 bin lira olarak duyuruldu. Kulübün yüzde 15’lik sapmayla harcama limiti 300 milyon liraya yaklaşacak.

Fenerbahçe harcama limitinde 154 milyon 411 bin lirayla üçüncü sırada yer alırken, ligi şampiyon bitiren iktidarın gözde takımı Başakşehir 148 milyon 395 bin lira ile dördüncü oldu. Bu takımları 136 milyon TL ile Gaziantep, 132 milyon 517 bin TL ile de Trabzonspor takip etti.

TFF’nin duyurduğu harcama limitleri listesi şu şekilde:

TFF, harcama limitlerini açıkladı! - Resim : 1

İHLAL DURUMUNDA VERİLECEK CEZALAR DA AÇIKLANDI

Takım harcama limitinin aşılması durumunda ise kulüplere verilecek cezalar şöyle:

-Yüzde 5’e kadar ihtar cezası,

-Yüzde 6 – yüzde 10 arası kadro sınırlaması cezası,

-Yüzde 11 – yüzde 15 arası transfer yasağı cezası verilir,

-Yüzde 16 – yüzde 20 arası 1 puan silme cezası, buna ek olarak transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

-Yüzde 21 – yüzde 25 aşılması durumunda 2 puan silme cezası verilir, buna ek olarak transfer yasağı, kadro sınırlaması ve para cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

-Yüzde 26 ve üstü aşılması durumunda 3 puan silme cezası verilir, buna ek olarak Transfer Yasağı, Kadro Sınırlaması ve Para Cezası yaptırımlarından biri veya birkaçı uygulanır.

HARCAMA LİMİTİ NEDİR, NEDEN UYGULANIR?

TFF, kulüplerin finansal yapılarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için, her kulübün bütçesine özgü harcama limitleri belirliyor. Belirlenen kimi esaslarla, kulüplerin profesyonel futbolcu ücret giderleri, a takım teknik kadro ücret giderleri, transfer harcamaları, menajer ücret giderlerinin belirlenen limitler dahilinde kalmasını sağlamaya yönelik bir tür kontrol mekanizması geliştiriliyor.

Takımların harcama limitleri belirlenirken, kulüplerin ana faaliyetlerinden doğan asıl gelirleri dikkate alınıyor. Faaliyet dışı elde edilen gelirler, bu hesaplamaya dahil edilmiyor. Göz önünde bulundurulan kulüp gelirleri şöyle: Gişe gelirleri, sponsorluk ve reklam gelirleri, yayın gelirleri, ticari faaliyet gelirleri. UEFA gelirleri, transfer gelirleri, duran varlık satış kârı, duran varlık değerleme farkları dikkate alınmayan gelir kalemleri arasında.

TRANSFER HARCAMALARI DOĞRUDAN DAHİL EDİLMİYOR

Bunlarla birlikte harcama limitleri kulüplerin transferde aldığı ve sattığı oyuncular arasındaki farka göre belirleniyor.

Transferde gelir-gider tablosunda toplamda daha çok harcama yapan kulüpler için limit düşük tutulurken, gelir-gider tablosunda artıda olan kulüplerin limitleri yüksek tutuluyor. Yani ödenen bonservisler, harcama limitine doğrudan dahil edilmiyor.