Avrupa Midtjylland'ı konuşuyor

Avrupa Midtjylland'ı konuşuyor

Midtjylland'ın Manchester United'ı 2-1 yenmesi, en çok konuşulan konular arasına girdi.

UEFA Avrupa Ligi'nde Manchester United'ı 2-1 yenerek dikkati çeken Danimarka temsilcisi Midtjylland, özellikle altyapısına verdiği önemin meyvelerini topluyor. enüz 17 yıllık bir kulüp olmasına rağmen ülkesinin en iyi altyapı ağlarından birisini elinde bulunduran Danimarka temsilcisi, Fenerbahçe'nin başarılı stoperi Simon Kjaer'i de akademisinde yetiştirmişti.

UEFA Avrupa Ligi'nde son 32 turu ilk  maçında Danimarka temsilcisi Midtjylland'ın konuk ettiği İngiltere'nin güçlü  ekiplerinden Manchester United'ı 2-1 yenmesi, futbol kamuoyunda en çok konuşulan  konular arasına girdi.
 
İngiliz temsilcisini mağlup ederek üst tura çıkmak adına önemli bir  avantaj yakalayan ve Avrupa futbolunda adından söz ettiren Midtjylland, mütevazı  kadrosuna rağmen özellikle son yıllarda gösterdiği üstün başarılarla göze  çarptı. Danimarka'nın 47 bin nüfuslu küçük kentlerinden Herning ile 21  bin nüfuslu kasabası Ikast'ı temsil eden Midtjylland, 2 Şubat 1999'da marangoz  Johnny Rune ile özel bir firmanın otomobil bayiliğini yapan Steen Hessel  tarafından kuruldu.  Danimarka futbolunun alt liglerinde bugüne kadar  önemli başarıları olmamasına rağmen aralarında uzun yıllar rekabet yaşanan  1935'te kurulan Ikast ve 1918 yılından beri sahalarda boy gösteren Herning  Fremad'ın bir araya getirilmesiyle 1999 yılında Midtjylland takımı oluşturuldu.
 
İlk yılında Danimarka Süper Ligi'ne  yükseldi 
 
Danimarka 2. Futbol Ligi'nde ilk yılında şampiyonluk  yaşayarak önemli bir başarıya imza atan Midtjylland, 2000'den itibaren Danimarka  Süper Ligi'nde mücadele etmeye başladı ve tecrübe kazandıkça zamanla önemli  başarılara imza attı.  İngiltere'nin 2. Lig ekiplerinden Brentford'un  sahibi Matthew Benham'ın 2014'te kulübün hisselerinin önemli bir kısmını satın  almasının ardından ekonomik yönden büyüyen Midtjylland, bunun karşılığını  Danimarka Süper Lig'inde geçen sezon şampiyonluk yaşayarak aldı.
 
Bileği evine bükülmüyor
 
İlk şampiyonluğunda evinde üst üste 15 maç kazanma başarısı gösteren  Midtjylland, 2000-2014 yılları arasında ise ligde 2 kez ikincilik, 4 kez  3'üncülük elde etti. Danimarka temsilcisi, 2002-03'te UEFA Kupası'nda 2. tura yükselme  başarısı gösterirken, Danimarka Kupası'nda ise 4 kez adını finale  yazdırdı.
 
İngilizlere yabancı değil
 
Midtjylland, daha önce de diğer Manchester kenti temsilcisi Manchester  City'yi Avrupa arenasında elinden son anda kaçırarak futbol otoritelerinin  önceden dikkatini çekmeyi başarmıştı.  Avrupa Ligi'nde 2008-09 sezonu  ikinci eleme turu ilk maçında Manchester City'ye konuk olan Midtjylland, rakibini  Danny Olsen'in golüyle 1-0 yenerek Avrupa arenasındaki ilk önemli sürprizini  gerçekleştirdi.  Manchester City bu skorla, Avrupa Ligi'nde tarihinde  evinde ilk kez yabancı bir ülkeden takıma yenilirken, rövanş maçında da çok  zorlanmıştı. Midtjyllandlı Danny Califf, maçın son dakikasında kendi kalesine gol  atınca karşılaşma uzatmalara gitmiş, bu bölümde de eşitlik bozulmayınca  Manchester City adını penaltılarla üst tura yazdırabilmişti. 
 
Düşük bütçeyle büyük işler çıkarıyor
 
Alman futbol veri tabanı Transfermakt'a göre, futbolcularının piyasa  değeri toplamda 21,45 milyon euroyu bulan kırmızı-siyahlı ekip, 2-1 mağlup ettiği  Manchester United'a oranla yaklaşık 20 kat daha düşük bütçesiyle öne çıkıyor.  İngiliz temsilcisinin sezon başında Fransa'nın Monaco takımından 50  milyon avro bonservis bedeli karşılığında kadrosuna kattığı Anthony Martial bile  iki takım arasındaki ekonomik yönden farklılığı gözler önüne  seriyor. 
 
Altyapı ağını genişletti, geleceğin yıldızlarını  çıkardı 
 

Midtjylland'ın yeni kurulan bir kulüp olmasına ve mütevazı  bir kadroyla sahaya çıkmasına rağmen gösterdiği üstün başarının temelinde,  altyapıya verdiği önem yatıyor.  Danimarka Süper Ligi'ne çıkmasının  ardından altyapısını kuvvetlendirmeye karar veren Midtjylland yönetimi, 2004'te  ülkede futbol akademisi açan ilk takım oldu.   Nijerya'nın Ebedei  takımıyla kardeş kulüp anlaşması imzalayarak altyapı ağını büyüten ve bu ülkede  pazar oluşturan Danimarka temsilcisi, bunun meyvesini ise Manchester United'la  oynadığı karşılaşmada aldı. Mücadelede Midtjylland'ı 2-1 öne geçiren gole imza  atan Nijeryalı 21 yaşındaki golcü Paul Onuachu, bu akademiden yetişen  futbolculardan biri.
 
Danimarka topraklarının büyük bir kısmının bulunduğu Jutland  Yarımadası'nda yer alan 100'den fazla amatör futbol kulübündeki genç yetenekleri  de araştırarak akademisine katan Midtjylland, Avrupa futbolunun önde gelen  takımlarına önemli bonservis bedelleri karşılığında bazı futbolcularını da  yolladı.
 
Fenerbahçeli Kjaer de Midtjylland altyapısında yetişti
 
Fenerbahçe'de gösterdiği başarılı performansla savunmanın sigortası  olarak görülen Danimarkalı milli futbolcu Simon Kjaer de bu akademinin  yetiştirdiği örnek futbolculardan birisi oldu.
 
Kjaer'i yükselen performansının ardından henüz 18 yaşındayken 4 milyon euro bonservis bedeli karşılığında 2008'de İtalyan temsilcisi Palermo'ya yollayan Midtjylland, bu yolla ekonomik yapısını güçlendirmeye devam  etti.  Akademinin diğer ürünü Danimarkalı savunma oyuncusu Sune  Kiilerich'i İtalya'nın Sampdoria takımına, Yeni Zelandalı milli futbolcu Winston Reid'i ise 2010'da İngiltere temsilcisi West Ham United'a 4,26 milyon euro bonservis bedeli karşılığında gönderen Midtjylland, Avrupa futbolunun genç  oyuncuları transfer etmek için uğrak duraklarından birisi haline geldi.
 
Maçlarını 12 bin kişilik MCH Arena'da oynuyor
 
Maçlarını 2004 yılından itibaren Herning kentindeki yaklaşık 12 bin  kişi kapasiteli MCH Arena'da oynayan Midtjylland, stadyumunun adına sponsor bulan  ilk Danimarka takımı olarak da öne çıktı.