Skandal iddia için TMOK'tan yanıt geldi !

Skandal iddia için TMOK'tan yanıt geldi !
Güncelleme:

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı öncesi barajı geçmesine rağmen otizmli olması sebebiyle yarışa alınmadığı iddia edilen Can Demirci ve Melih Onur Şırlak için açıklama geldi.

22 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek olan 30. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı öncesinde ortaya atılan bir iddia sosyal medyada gündeme oturdu. Otizmli milli yüzücüler Can Demirci ve Melih Onur Şırlak’ın otizmli oldukları gerekçesiyle katılım için gerekli baraj derecesini geçmelerine rağmen yarışa alınmadıkları iddia edildi.

#canötekilestirmesinyarışakatılsın etiketiyle kampanya başlatılırken Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sosyal medya üzerinden 21 Temmuz 2018 Cumartesi günü yanlış bilgilendirme nedeniyle Kurumumuza yönelik yapılan paylaşımlar hakkında açıklama yapma gereği duymaktayız.

Uluslararası bir yarışma olan Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı 30 yıldır belirli kurallar çerçevesinde gerçekleşmekte, başvuru kuralları tüm iletişim kaynakları kullanılarak açıklanmaktadır.

@tmok_olimpiyat DİKKATİNE..YAPTIĞINIZ AÇIKLAMAYA CEVABEN BAŞVURU EVRAKININ ASLIDIR..

Bülent Şakrak (@bulentsakrak_)'in paylaştığı bir gönderi ()

Yarışımızdaki genel kategoriler haricinde bulunan bedensel engelliler ve özel sporcuların yarıştığı kategoriler için yapılan başvurular Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) ve Türkiye Özel Sporcular Federasyonu (TÖSF) gözetim ve sorumluluklarında olmak kaydıyla yürütülmekte ve yarışa katılacak kişilerin isimleri tarafımıza iletilmektedir. Yarışımızda her yıl olduğu gibi ilgili federasyonlarla bütün katılım süreçleri tamamlanmış ve TBESF tarafından Yarışımıza katılacak 18 kişilik liste 20 Nisan 2018 tarihinde tarafımıza iletilmiştir. Sosyal medyada bahsi geçen sporcular Can Demirci ve Melih Onur Şırlak'ın isimleri TBESF tarafından iletilen bu listede yer almamaktadır.

Türkiye'nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), yürüttüğü her projede yaş, cinsiyet, bedensel veya zihinsel engel gözetmeksizin herkese fırsat eşitliği sağlamaya çalışmaktadır.

Sosyal medyada otizmli bireylere dikkat çekmeye yönelik yapılan paylaşımları olumlu karşılamakla birlikte, doğru bilgi edinmeden ve tarafı olmadığımız bir konuda Kurumumuz ve Yarışımıza yönelik paylaşımda bulunulmaması gerektiğini bildiririz.

Saygılarımızla,

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi”

Açıklama üzerine TMOK, bedensel engelliler ve özel sporcuların başvurularında muhatabın TBESF ve TÖSF olduğunu ifade ederken otizmli bir kız çocukları da olan ünlü oyuncu çift Ceyda Düvenci ve Bülent Şakrak, sosyal medya hesapları üzerinden kampanyayı sürdürdüler. TMOK’un açıklamasına istinaden Düvenci, “Yapmayın sevgili @tmok_olimpiyat yetkilileri… Can aylardır bu yarışa hazırlanıyor. Dünyada ülkesini başarıyla temsil etmiş bir yüzücüden bahsediyoruz. Süreçte eksik hiçbir şey yok.. sadece size düşen onu yarışa almanız. Hiç zor bir karar değil. Aksine bu olumlu karar hepimize ışık olur. Ötekileştirmeden onları motive etmek çok önemli. Can'a yarışa katılamıyorsun diyemiyoruz. Kıyamet kopacak içinde bunu duyunca. Sizlere rica ile sesleniyorum. Lütfen yaptığınızı fark edin!!! Başvuru yapılmış size sunulmuş…” ifadelerini içeren bir paylaşımda bulundu ve 20 Temmuz 2018 tarihli bir dilekçe görseli paylaştı.

Düvenci, Avrupa şampiyonu ve Iron Man unvanlı Can Demirci’nin ailesinden aldığı bilgiye dayanarak Can’ın baraj yarışlarını geçtiğini, yarışa katılacağının TMOK tarafından Can ve ailesine söylendiğini ancak yarışa bir gün kala Can’ın organizasyona katılamayacağının açıklandığını iddia etti. TMOK Boğaziçi Organizasyon Komitesi Kayıtlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Celal Porsun, yaptığı  açıklamalarda bulunurken Demirci’nin ailesinin ve Düvenci’nin iddialarına cevap verdi.

Kendilerine herhangi bir başvuru belgesinin ulaşmadığını ifade eden Porsun, 20 Nisan’da kendilerine ulaşan 18 sporculuk bedensel engelli ve özel sporcu listesinde Can Demirci ve Melih Onur Şırlak’ın yer almadığını, kendilerine dilekçenin 20 Temmuz akşamı 21.30’da TMOK mesai saatleri dışındayken iletildiğini ve bahsedilen gibi Can Demirci’nin bir baraj yarışına katılıp geçmesi ve kendisine yarışa katılacağının söylenmesi gibi bir durumun yaşanmadığını, Can Demirci ile ilgili kendilerine yarış için hiçbir evrakın iletilmediğini iddia etti.

Porsun, süreçte TBESF ve TÖSF’ün hatalı olabileceğini özel sporcular ve bedensel engelli sporcuların başvurularında ve yarıştaki güvenliklerinin sağlanmasında sorumlunun TBESF ve TÖSF olduğunu belirtti. 2400-2500 sporcunun yarıştığı bir yarışta otizmli sporcuların yarış esnasında başına gelebilecek herhangi bir duruma TBESF ve TÖSF ile özel olarak hazırlandıklarının altını çizen Porsun, down sendromlu milli yüzücü Caner Ekin’e Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’nda yer verdiklerini hatırlatarak TBESF veya TÖSF’ün yönetmesi gereken ve 4 Ocak’tan 20 Nisan’a kadar süren başvuru sürecinde kendilerine bu sporcularla ilgili herhangi bir belgenin ulaşmadığını son olarak yeniden öne sürdü. Porsun, Demirci ve Şırlak’ın yarışlara katılamayacağını da söyledi.

Skor