Vodafone Park'ı Galatasaray istemiş !

Vodafone Park'ı Galatasaray istemiş !
Güncelleme:

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, Beşiktaş'ın stadyumu Vodafone Park'ı Galatasaray'ın istediğini ancak alamadığını iddia etti.

Dünyanın en güzel stadyumları arasında gösterilen Vodafone Park hakkında daha önce hiç bilinmeyen bir gerçek ortaya çıktı. Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Dolmabahçe’deki Vodafone Park Stadı ile ilgili bir yazı yazdı. Stadyumun bulunduğu arazinin, İsmet İnönü zamanında Galatasaray’a verilmesi için bir Fransız kuruluşunun büyük çaba sarf ettiğini ancak başarılı olamadığını öğrenildi.

İşte Murat Bardakçı’nın yazısındaki konu ile ilgili bölüm:

“İsmi önce “İnönü” olan, sonra “Mithatpaşa” yapılan, derken yine “İnönü”ye çevrilen, şimdinin “Vodafone Arena”sı yahut “Park”ı olan ama halkın dilinde “Dolmabahçe” diye kalan stadyumun geçmişi hakkında yeni bulduğum bir belge: İstanbul'da Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın gözetiminde faaliyet gösteren bir Fransız kuruluşu, stadın bulunduğu araziyi 1923'te Galatasaray'a verdirmek istemiş!

Belgelerden ilki, şimdi Beşiktaş Kulübü'ne ait olan Dolmabahçe'deki stadyumun arazisini Beşiktaş'tan önce Galatasaray'ın talep etmesi hakkında…

‘MUHTEŞEM STAD' HAYÂLİ

Ama, talebi klüp değil, 1913'te Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın gözetiminde kurulan “Comité France Orient”, yani “Fransız-Şark Komitesi”nin Türkiye delegesi André Lacroix yapıyor. Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin o sırada hâlen işgal altında bulunan İstanbul'daki diplomatik temsilcisi Adnan Bey'e, yani Halide Edib'in kocası Adnan Adıvar'a 6 Ocak 1923'te bir mektup gönderen Lacroix spor işleri ile de meşgul olduğunu, Fransız federasyonlarının ve hükümetinin desteği ile Türk kulüplerine yardıma çalıştığını anlatıyor. Lacroix daha sonra sözü “büyük bir klüp” diye bahsettiği Galatasaray'a getiriyor, o zamana kadar entellektüeller ve meşhur sporcular yetiştiren kulübün bir stada sahip olamadığı için artık “felç geçirdiğini” söylüyor ve Dolmabahçe'de, Gazhane'nin arkasında bulunan, eski veliahd Yusuf İzzeddin Efendi'nin vârislerine ait olan ve aile adına Sâbık Maliye Bakanlarından Tevfik Bey tarafından bahçıvanlara kiralanan arazinin üzerinde “muhteşem bir stadyum” inşa etmesi için Galatasaray'a kiralanması konusunda Adnan Bey'in yardımını istiyor.

ACABA NEDEN VERİLMEDI?

Arşivde, André Lacroix'nın mektubu ile aynı dosyada bulunan bir diğer belge, Adnan Bey'in bu talebi yerine getirebilmek maksadıyla üç gün sonra, 9 Ocak 1923'te eski Maliye Nazırı Tevfik Bey'e bir mektup gönderip Lacroix'nın isteğinden bahsettiğini gösteriyor ama daha sonra ne olduğu, Galatasaray için yapılan bu talebin niçin hayata geçirilmediği konusunda herhangi bir kayda henüz rastlamadım.

Fransızlar'ın isteği kabul edilip Dolmabahçe'deki arazi Galatasaray'a verilmiş olsa idi stadyumların sahipliği konusunda ne varsa herşey şimdi nasıl tersyüz olurdu, bir tahmin edin…

Futbol tarihimiz hakkında yazının başında sözünü ettiğim diğer belgeyi de bu sayfadaki kutuda okuyabilirsiniz…”