John Bilton çalışıyor !

John Bilton çalışıyor !

Futbol Altyapı Gençlik Geliştirme Programı Eğitim Koordinatörü John Bilton sıkı çalışıyor.

Aykut Kocaman'ın göreve gelmesiyle Fenerbahçe A Takımı adeta gençlerin istilasına uğradı! Okan Alkan'ın Manisa maçındaki performansının ardından Sivas karşısında forma giyen Gökay İravul, Hasan Erbey, Recep Berk Elitez, Erdal Küçükkara ve İsmail Aslan gibi genç oyuncular da adlarından sıkça söz ettireceklerini ispatladılar. Bu sezon yaşanan gençlik patlamasının perde arkasında yatan isimlerden biri de Futbol Altyapı Gençlik Geliştirme Programı Eğitim Koordinatörü John Bilton... Fenerbahçe'de yaklaşık 6 aydır görev yapan İngiliz eğitmen, altyapıdaki oyuncuların A takıma geçişi sırasında farklı programlar uygulayarak eğitim ve adaptasyon sorununu aşmaya çalışıyor.

KOCAMAN'IN İŞİ ZOR!

Yeni isimlerin A takımdaki rekabeti de artıracağı ortada. Sezon başından bu yana resmi ve özel maçlarda yaklaşık 35 kişinin forma giydiği Fenerbahçe'de, en az 25 oyuncunun ilk 11'de oynayabilecek düzeyde olması, Aykut Kocaman ve yardımcılarının seçim konusunda zorlanacağının da işareti.

UEFA'DA EĞİTMENLİK YAPTI

Geçtiğimiz Mart ayında Fenerbahçe Altyapı Gençlik Geliştirme Programı Eğitim Koordinatörlüğü'ne getirilen John Bilton, Türkiye Futbol Federasyonu'nda da görev yaptı. Bilton, Pro Lisans kurslarında UEFA'nın antrenör eğitmeni olarak görevlendirdiği isimlerden biriydi.

ŞİFRE: İLERİ PAS

Fenerbahçe'ye, Türkiye'deki 'gençleri yetiştirme anlayışını' değiştirmek için geldiğini söyleyen Bilton'un Türk futbolu hakkındaki tespitleri şöyle:

Altyapıdan oyuncu yetiştirmek daha ekonomik. Ayrıca işin UEFA boyutu da var. UEFA organizasyonlarında yer alabilmeniz için kadroda altyapıdan oyuncuları da bulundurmalısınız.

Hem UEFA kriterlerine uymak için hem de Fenerbahçe gibi büyük bir markanın daha da büyümesi için altyapıdan oyuncu yetiştirmek artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Türk oyuncuların tekniği, kapasitesi ve zihinsel altyapıları gerçekten çok sağlam. Ancak bazı takımlardaki oyuncular sürekli hakemi aldatmaya çalıştıkları için hem kendileri gelişemiyor, hem de Türk futbolu ilerleyemiyor.

Süper Lig'in temposu son derece ağır. Bazı takımlardaki hocalar çok negatif taktikler uyguluyor. Başarılı takımların stratejileri ileri pas, ileri oyun.

Bizim de Fenerbahçe altyapısında yerleştirmeye çalıştığımız mantalite, ileri pas. Ancak ligde genelde yan ve geri pas daha fazla tercih ediliyor.

KİM BU GENÇLER?

Fenerbahçe'de dikkat çeken gençlerin geçmişleri:

OKAN: Mardin Futbol Okulu'ndan çıktı. Genç Milli Takımlar'da oynuyor.

GÖKAY: 2006'da Denizli'den geldi. 24 kez milli oldu. Sol açık ve forvet arkasında görev yapabiliyor.

HASAN: 2006'da Karşıyaka'dan geldi. 23 kez milli oldu. Stoper ama Sivas'ta sağ bekteydi.

R.BERK: 2005 yılında Damlaspor'dan geldi. 19 kez milli oldu. Santrforda ve sağ açıkta görev yapabiliyor.

İSMAİL: 2007 yılında Giresunspor'dan geldi. 31 kez milli oldu. Solak oyuncu, orta saha ve sol açıkta görev yapıyor.

OYUNCULARIN VELİLERİNE DE ÖDEV VERDİ!

John Bilton'ın, Fenerbahçe altyapısında görev yapan gençlerin ailelerine de yazılı öğütlerde bulunduğu öğrenildi. Bilton'un velilere verdiği ev ödevleri ise şöyle:

Çocuklarınızı maç sırasında veya antrenmanda eleştirmeyin.

Çocuğunuzun en büyük taraftarı ve hayranı siz olmalısınız.

Onu eve götürürken, yaptığı pozitif işleri anlatın.

Kendi ekipmanlarını kendisi hazırlasın, çantasında su bulunsun.

Oyuncunun stresini evde alın. Stresten uzak tutacak aktiviteler yapın.

Uyku alışkanlıklarını ele alın. Doğru beslendiğinden emin olun.

Sabah