Şampiyon Novak Djokovic !

Şampiyon Novak Djokovic !

Wimbledon Tenis Turnuvası tek erkekler finalinde Sırp Novak Djokovic, İsviçreli Roger Federer'i 3-1 yenerek turnuvada 3. kez şampiyon oldu.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Wimbledon Tenis Turnuvası'nda son şampiyon ve 1 numaralı seribaşı Novak Djokovic, tek erkekler finalinde 2 numaralı seribaşı Roger Federer'i 3-1 yenerek turnuvada üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı.

Grand slam turnuvalarında en son şampiyonluğunu üç yıl önce kazanan ancak bu yıl Wimbledon'da kariyerinin en iyi performanslarından birini sergileyerek 10. kez finale yükselen 33 yaşındaki Federer, Fransa Açık finalinde İsviçreli Stan Wawrinka'ya yenilen, Wimbledon'ın dördüncü turunda Kevin Anderson karşısında adeta ecel terleri döken Sırp Djokovic ile merkez kortta karşılaştı.

Son iki maçında servislerin oyuna girmesinde yüzde 70'in üzerine çıkan ancak Djokovic karşısında yüzde 64'te kalan Federer, beşinci oyunda rakibine puan vermeden servis kırarak 3-2 öne geçti. Turnuva boyunca 90 servis oyunundan 89'unu kazanan ve sadece üçüncü tur maçında Sam Groth'a servisini kırdıran Federer'in bir sonraki oyunda bileğini büken Djokovic, tekrar sete ortak oldu.

Kalan oyunlarda denge bozulmadı ve ilk setin kazananını tie-break belirledi. Ofansif oynayan ve bu bölümün hemen başında 3-0 öne geçen Djokovic, üç basit hata yapan rakibine sadece bir sayı verdi ve tie-break'i 7-1, 45 dakika süren seti de 7-6 aldı.

Andy Murray ile oynadığı yarı final maçında 42 kez fileye gelen ve 29'undan puanla dönen Federer, final maçında da iki set boyunca file önünde 22 kez puan kazansa da Sırp sporcuya göre iki kat fazla basit hata yaptı. İki sporcunun birbirine servis kırma şansı vermediği bu sette bir kez daha tie-break oynandı. Baş baş giden tie-break'i 12-10 alan Federer, seti 7-6 hanesine yazdırarak setlerde durumu 1-1 yaptı.

Bir kez servis kırdığı üçüncü seti 6-4 alarak yeniden setlerde üstünlüğü sağlayan Djokovic, ritmini bulduğu ve oyunu domine ettiği son seti 6-3, 2 saat 55 dakika süren maçı da 3-1 kazanarak turnuvada üçüncü kez şampiyon oldu. Sırp tenisçi, antrenörü Boris Becker ile de Wimbledon'daki şampiyonluk sayılarını eşitledi. Becker, 1985, 1986 ve 1989 yıllarında turnuvada şampiyonluğu elde etmişti.

Novak Djokovic'in bu yıl 6. şampiyonluğu

Sezonun ilk grand slam'i Avustralya Açık'ı kazanan, Fransa Açık finalinde İsviçreli Stan Wawrinka'ya yenilen Djokovic, Wimbledon'da bir başka İsviçreli sporcu Federer'i yenerek bu yıl grand slam'lerde 3'te 2 yaptı. Sırp tenisçi, Avustralya Açık ve Wimbledon'ın yanı sıra bu yıl Indian Wells, Miami, Monte Carlo ve Roma'da da şampiyonluğa uzandı. Federer ise Brisbane, Dubai, İstanbul ve Halle turnuvalarından şampiyonlukla ayrıldı. Bugüne kadar grand slam turnuvalarında 13 kez karşı karşıya gelen sporcular altışar kez korttan galibiyetle ayrılırken, Djokovic galibiyetlerde üstünlüğü ele geçirdi.

Şampiyona 1,8 milyon sterlin

Bu yıl 129'uncusu düzenlenen Wimbledon'da teklerde şampiyonluğa ulaşan Djokovic 1 milyon 880 bin sterlin para ödülü kazandı. Finalde kaybeden Federer ise 940 bin sterlin para ödülünün sahibi oldu. Turnuvanın ardından Sırp Djokovic dünya klasmanında ilk sıradaki yerini korurken, İsviçreli Federer de ikinci sırada yer alacak.

Novak Djokovic, 9 şampiyonluk kazanan en yaşlı sporcu

Wimbledon'da 3., toplamda ise 9. grand slam şampiyonluğuna ulaşan 28 yaşındaki Djokovic, bu başarıyı en geç yakalayan sporcu unvanını aldı. Rafael Nadal ve Bjorn Borg 24, Roger Federer ve Pete Sampras ise 25 yaşlarında kariyerlerinin dokuzuncu grand slam zaferlerini elde etmişlerdi.

Grand Slam'lerde 200. galibiyet

Novak Djokovic, bugünkü şampiyonluk sevincine grand slam'lerde toplam 200. galibiyetini alarak ulaştı. Sırp sporcu, bu başarıyı yakalayan yedinci tenisçi oldu. Bu alanda ilk sırada 291 galibiyetle Federer yer alırken, İsviçreli tenisçiyi 233 galibiyetle Jimmy Connors ve 224 galibiyetle Andre Agassi izliyor.

Novak Djokovic geleneği bozmadı

2010 yılından bu yana çim kort sezonunu başka turnuvalara katılmadan doğrudan Wimbledon'da açan ve 2011 ile 2014 yıllarında şampiyon olan Djokovic, bu yıl da Wimbledon'da istediğini elde etti. Turnuvanın tarihinde Stan Smith (1972), Andre Agassi (1992), Jan Kodes (1973), Roger Federer (2007 ve 2009), Bjorn Borg (1976 ve 1980) ve Boris Becker (1989) çim kortta düzenlenen turnuvalarda mücadele etmeden Wimbledon'da kupayı kaldırmıştı.