Güneş'in son 10 yılının videosunu paylaştı

Güncelleme:

NASA, Güneş'in son 10 içinde çekilen 425 milyon fotoğrafını bir araya getirerek 61 dakikalık bir video hazırladı. Videoda, Güneş'in geçirdiği değişiklikleri gösteriliyor. Karelerden ilki 2 Haziran 2010'da, son kare 1 Haziran 2020'de çekildi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş’in 425 milyon fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve son 10 yıl içinde geçirdiği değişiklikleri gösteren ‘hızlandırılmış’ bir videosunu yayınladı. Son 10 yıl içinde her saat başı çekilen fotoğrafların kullanıldığı videoda, 425 milyon kare birleştirildi.

 20 MİLYON GİGABAYTLIK VERİ KULLANILDI

NASA’ya bağlı Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nin (SDO-Solar Dynamics Observatory) Şubat 2010’dan bu yılın haziran ayına kadar çektiği fotoğrafların bir araya getirilmesiyle hazırlanan 61 dakikalık videoda, 20 milyon gigabaytlık veri kullanıldı.

61 dakikalık videoda, her bir saniyede tek bir günde çekilen fotoğrafları gösteren videonun ilk karesi 2 Haziran 2010’da, son karesi ise 1 Haziran 2020’de çekildi. Fotoğrafların, ‘Corona’ olarak bilinen güneşin atmosferini görüntülemek için 17.1 nanometre dalga boyunda çekildiği aktarıldı.

Alman müzisyen Lars Leonhard’ın Solar Observe isimli parçasının eşlik ettiği görüntülerde, karanlık çıkan birkaç karenin ‘odak sorunlarından kaynaklandığı’ belirtildi. Açıklamada, “Karanlık karelere, Dünya veya Ay’ın SDO araçları ile Güneş’in arasına girmesi neden oldu” ifadeleri kullanıldı. NASA ayrıca, 2016 yılına ait görüntülerdeki karanlık karelere, tamir edilmesi 1 hafta süren geçici bir Atmosferik Görüntüleme Düzeneği (AIA) aracı sorunundan kaynaklandığını açıkladı.

Seçiniz...