NASA da doğruladı; dev meteor atmosfere çarptı!

NASA da doğruladı; dev meteor atmosfere çarptı!
Güncelleme:

NASA, devasa bir meteorun Aralık 2018’de Dünya atmosferine çarptığını duyurdu. Söz konusu olay, son 30 yılda görülen en büyük ikinci meteor çarpması olarak kayıtlara geçti.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Aralık 2018’de dev bir meteorun Dünya atmosferine çarptığını duyurdu. Söz konusu meteor çapmasının son 30 yıl içinde türünün en büyük ikinci göktaşı çarpması olduğunu ve altı yıl önce Rusya Çelyabinsk’teki meteor çarpmasından bu yana en büyüğü olduğu bildirildi.

NASA’dan yapılan açıklamada, meteorun Hiroşima’ya atılan atom bombasından salınan enerjinin 10 katı yüksek bir enerjiyle patladığı aktarıldı.

NASA’da Gezegen Savunma Görevlisi olarak çalışan Lindley Johnson, bu kadar büyük bir ateş topunun her 100 yılda sadece iki ya da üç kez beklendiğini söyledi.

Meteorun, 173 kilotonluk bir etki enerjisiyle, Dünya yüzeyinden 25,6 kilometre yükseklikte patladığı bildirildi.

Dünyanın yüzde 40’ının Çelyabinsk’teki meteor çarpmasını gözlemlediğini ve birçok video kaydı alındığını belirten yetkililer, bu defaki patlamanın Bering Denizi’nin üstünde gerçekleşmesi nedeniyle haberlerde aynı etkiyi görmediğini ya da ortaya çıkmadığını söyledi.

Meydana gelen patlamayı askerî uyduların yakaladığı ve NASA’nın bu konu hakkında ABD Hava Kuvvetleri tarafından bilgilendirildiği bildirildi.

NASA dünyaya zarar verebilecek bu tür meteorları daha önceden tespit edip Uzay’da vurmayı planlıyor. Bu kapsamda yürütülen projelerden birisi de DART projesidir.

Dünya’nın yörüngesinde bulunacak bir uzay aracına entegre edilen sistem olan DART (Double Asteroid Redirection Test) projesi kapsamında bir buzdolabı kadar büyüklüğe sahip olan uzay aracının ilk testleri 2022 yılında yapılacak. Bu testlerin olumlu sonuç vermesi durumunda DART kullanıma girecek.

NASA’nın Gezegen Savunma Görevlisi Lindley Johnson, “DART, NASA’nın kinetik çarpma tekniği olarak bilinen bir görevi üstleniyor. Proje, yaklaşan meteorun yörüngesini değiştirme mantığına dayanıyor. Bu, gelecekteki olası bir asteroid çarpışmasına karşı ilk ve en tutarlı misyonumuzdur.” şeklinde konuştu.

Bilim insanlarının ilk hedefi ise, 2022 yılında dünyanın 11 milyon km yakınından geçecek asteroid sistemi Didimos. Yunanca ikiz anlamına gelen asteroid sistemi DART’ın ilk hedefi olacak.
 

Etiketler dünya nasa meteor