Sürücü Hatalarını En Aza İndirerek Kazaları Önleyecek Sistem

Sürücü Hatalarını En Aza İndirerek Kazaları Önleyecek Sistem
Güncelleme:

Tokat Teknopark bünyesinde faaliyet göstermekte olan bir firma tarafından şerit takip, takip mesafesi asistanı ve moloz taşıyan kamyonlara (damperli) yönelik...

Tokat Teknopark bünyesinde faaliyet göstermekte olan bir firma tarafından şerit takip, takip mesafesi asistanı ve moloz taşıyan kamyonlara (damperli) yönelik güvenli sürüş sistemi geliştirildi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Bülent Turan, Öğretim Görevlisi Mehmet Serhat Can tarafından geliştirilen proje yaklaşık 1,5 yıldır araç üzerinde test edildi. Yaklaşık 6 aydır da yapılan çalışmalarda şerit, mesafe ve yakıt tasarruf sistemi sayesinde güvenli sürüş sağlanması hedefleniyor. Yrd. Doç. Dr. Bülent Turan, geliştirilen sistem, şoförün dalgınlığı veya uyuması sebebiyle, aracın kendi şeridi dışındaki başka bir şeride, şoför kontrolü dışında geçmesi durumunda, şoförü görsel, işitsel ve dokunsal (koltuk titreşimi) olarak uyardığını kaydetti. Aynı zamanda, şerit temelli sollama yasağı hatalarını tespit etmekte, şoför hataları kaydedilerek bu kayıtlar firma bilgi işlem merkezine gönderilmekte olduğunu ifade eden Turan, "Sisteme ayrıca kayıt özelliği ilave edilerek yol görüntüleri kayıt altına alınarak gerektiğinde incelenebilmektedir. Sistem hava durumunun müsait olmadığı durumlarda (yağmur yağması, buzlanma vb.) uyarı verecek fakat retarder frenine müdahale etmeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bir veya daha fazla lastikte basınç kaybı olması durumunda, gösterge panelinde alarm vererek sürücüyü uyararak lastik kaynaklı kaza oranlarının düşmesine yardımcı olur. Kamyon ve TIR'ların azami yük sınırlarının aşılması, damperli taşıtlarda damper kalkmış iken taşıtın seyir etmesi durumunda sürücüyü işitsel ve görsel olarak uyarmaktadır. Ayrıca taşıtın geri sürüş pozisyonunda sisteme adapte edilmiş kamera sistemi ile sürücüye geri görüş desteği sağlanmaktadır. Böylece taşıtların aşırı yükleme, damper kalkık halde seyir ve görüş yetersizliği gibi sebeplerden dolayı oluşan kazaları azami ölçüde azaltmaktadır" dedi.

Turan, Güvenli Sürüş Sistemleri'nin en önemli özelliklerinden birinin de sürücü kaynaklı hatalar ile araç durum ve arızaları hakkında verilere ulaşma ve bunları raporlama imkan sunduğunu sözlerine ekledi.