Türkiye’den bu kez iyi haber

Türkiye’den bu kez iyi haber
Güncelleme:

Türkiye'de kadın bilin insanı oranı yüzde 44. AB ortalaması yüzde ise 41.

"Dünya Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü" olan 11 Şubat'ta küresel ölçekte bilim alanında çalışan kadınların durumu ve kazanımları üzerinde duruldu.

2017 Eurostat verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 59'u erkek. Kadınların oranıysa sadece yüzde 41. Türkiye'de kadın bilin insanı oranı yüzde 44. AB ortalaması yüzde ise 41...

Euronews'ten Gizem Sade'nin aktardığına göre, erkekler daha çok yüksek ve orta yükseklikte teknoloji üretiminde temsil ediliyor, bu alanlarda çalışan erkeklerin kadınlara oranı yüzde 83. Diğer hizmet sektörlerindeyse oran daha dengeli, yüzde 55 erkeğe karşın yüzde 45 kadın.

Bunun yanında 5 Avrupa ülkesinde kadın bilim insanı ve mühendisin sayısı erkeklerden daha fazla. Litvanya yüzde 57 kadın bilim insanı ve mühendis oranıyla Avrupa'da lider. Litvanya'yı Letonya ve Bulgaristan yüzde 53'le, Portekiz yüzde 51 ve Danimarka yüzde 50'den fazla bilim alanında çalışan kadın oranıyla takip ediyor.

Kadın bilim insanı ve mühendis oranının en az olduğu Avrupa ülkeleriyse yüzde 25 ile Macaristan ve Lüksemburg, yüzde 29 ile Finlandiya ve yüzde 33 ile Almanya da oranın az olduğu ülkelerden.

Türkiye'de ise mühendis ve bilim insanlarının yüzde 44'ü kadın...

Etiketler kadın bilim insanı