Hint fakiri doğdu, şimdi CEO !

Hint fakiri doğdu, şimdi CEO !

İnternet devi Google yeniden yapılanarak Alphabet adlı bir grubun parçası oldu.

461 milyar dolarlık internet devi Google’a bir haller oldu. Her gün milyarlarca insanın kullandığı Google artık Alphabet adlı bir şirketin iştiraki. Alphabet’in adresi ise abc.xyz! Google’ın yeni CEO’su da telefonu 12 yaşında gören ‘Hint mucizesi’ Sundar Pichai

ABD’li internet devi Google yeniden yapılandı, Alphabet (‘alfabe’ anlamına geliyor) adlı bir teknoloji grubunun parçası oldu. Bugüne kadar Google’ın ana işi olan internet arama motoru, artık çatı şirket Alphabet’e bağlı bir firma. Google’ın üzerinde çalıştığı sürücüsüz Otomobil, robot teknolojisi ve sağlık alanındaki girişimler de farklı firmalar olarak Alphabet çatısı altında yer alacak. Alfabedeki harfler birer şirket: Mesela G harfi Google... Calico, X, Life Sciences, Nest gibi diğer şirketler ilgili harfi alacak.
Alphabet’in internet adresi İngilizce alfabenin ilk 3 ve son 3 harfi kullanılarak www.abc.xyz olarak tescil edildi.
Google’ın kurucularından Larry Page, Alphabet’e CEO, Sergey Brin ise başkan oldu. Alphabet’e bağlı bir şirket haline gelen Google, Youtube, Android ve chrome operasyonları ise Hint kökenli CEO Sundar Pichai’ye emanet.
Google’daki yeni yapılanma kadar Pichai’nin yükseliş öyküsü de tüm dünyanın dikkatini çekti. Sundar’ın yaşamı Oscar ödüllü Hint filmi Slumdog Millionaire’den sahneleri andırıyor.

Telefonu, odası olmadı
Şu an 43 yaşında olan Pichai, sıfırdan başlayarak Google’ın CEO’luğuna yükseldi. Hindistan’ın güneydoğusundaki Tamil Nadu’da fakir bir ailenin çocuğu olarak doğan Pichai, televizyonsuz bir evde büyüdü. Kendine ait bir odası olmayan Pichai, erkek kardeşiyle beraber oturma odasında uyudu. 12 yaşına gelene kadar ailenin telefonu olmadı. Her yere tüm ailenin bindiği bir mobiletle gidildi. Okulda kriket takımına kaptanlık yapan Pichai teknoloji eğitimi aldı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesi’nden teknoloji dehalarına verilen bir burs kazandı. Ancak Amerika’ya uçak bileti babasının yıllık maaşından bile fazlaydı. Babası oğluna uçak bileti almak için krediye başvurdu ancak başvuru reddedildi. Ailesi bütün birikimini harcayıp oğlunu ABD’ye göndermeyi başardı. Pichai, Stanford’ın ardından Pennsylvania Üniversitesi’ndeki prestijli Wharton School’da yüksek lisans yaptı.

Artık çok zengin...
Sundar Pichai, Google’a 2004 yılında katıldı. Web tarayıcısı Chrome ve Android’den sorumlu oldu. Google’da Pichai, tatlı dilli ve sevilen biri olarak tanımlanıyor. Google’ın yıllık geliştiriciler konferansını yöneten Pichai, geliştiriciler arasında da çok seviliyor. Android işletim sistemi 1 milyar cihaz barajını onunla geçti. 2011 yılında Twitter’a gitmeye kalkınca kendisine 50 milyon dolarlık Google hissesi verilecek kadar önemli bir ismi haline geldi. Hatta bir dönem adıMicrosoft CEO’luğu için bile geçti.

DERİN HAMLE
-  Alphabet’e bağlı her bir bölümün kendi CEO’su olacak. Bu yöneticiler Larry Page’e rapor verecek. Şu anda piyasa değeri 461 milyar doları bulan firma farklı faaliyetleri nedeniyle yönetmesi zor bir hale gelmişti.
-  Larry Page, blogunda “Esasında bu yapılanmanın bize daha fazla yönetim derinliği katacağına inanıyorum. Birbiriyle çok bağlantılı olmayan her bölümü daha bağımsız yöneteceğiz” diye yazdı. Yılın dördüncü çeyreğinden itibaren de firma, Google için ve Alphabet’in diğer işleri için ayrı mali sonuçlar açıklayacağını söyledi.
-  Bu yapılanmayla yatırımcılara Google’ın ana işi olan arama ve Reklama daha fazla odaklanma şansı sunulacak. Yatırımcılar Google’ın çeşitli alanlardaki icatları konusunda harcamalarla ilgili kaygılıydı. Eski bir Google yöneticisi, bazı projelerin de başarısızlığa uğraması sonrasında firma için yeni projelerin maliyetini saklamanın çok zor hale geldiğini söyledi.
-  Analistler ise, bu yapılanmanın Google’a yan ürünler konusunda daha fazla deney yapma şansı tanıyacağını belirtiyor. Google, var olan hisselerinin Alphabet hissesine dönüşeceğini ve aynı kodun kullanılacağını açıkladı. Alphabet’in merkezi Delaware olarak kalacak. Google’ın bu duyurusundan sonra hisseleri yüzde 6.2 oranında yükseldi.

Müzik ve filme ağırlık verecek
Larry Page, blogunda Pichai’yle ilgili, “Sundar çoğu zaman benim söylemem gereken şeyleri hatta daha iyisini söylüyordu. Onunla beraber çalışmak her zaman harika” diye yazdı. Page ve Brin, zaman zaman Google’ın günlük işleyişinden ellerini çektiler. Pichai’nin yeni göreviyle bu durum resmi hale geldi. CEO’luk ona verildi. Sundar Pichai’nin sorumluluğu Google’ın ana ürünlerini kapsıyor. Şirket asıl parayı da buradan kazanıyor.
İnternet arama, reklam, haritalar ve YouTube bu alana giriyor. Bu bölümler, Google’a geçen yıl 66 milyar dolarlık gelir yaratmıştı. Bu gelirin yüzde 98’e yakını internet arama ve YouTube üzerindeki reklamlardan gelmişti. Google’ın bir sonraki gelir kaynağı hedefi Android telefonlardaki PlayStore vasıtasıyla uygulama, müzik ve film satışı olacak.