İlk dijital beyin dokusu !

İlk dijital beyin dokusu !
Güncelleme:

İsviçre'li bilim insanları ilk dijital beyin dokusunu oluşturdu.

İsviçre’nin Lozan kentindeki Federal Teknoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada ilk dijital beyin dokusu oluşturuldu. ‘Mavi Beyin Projesi’ kapsamında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda fare beyninin bir parçası bilgisayar ortamında yeniden yapılandırıldı.

82 bilim insanının ortaklaşa çalıştığı araştırmada, 30 bin nöron ve 40 milyon sinaps oluşturularak beyin dokusu dijital olarak meydana getirildi. Bilim dergisi ‘Cell’de yayımlanan araştırma hakkında açıklama yapan profesör Idan Segev, “Bilgisayar simülasyonları, beynin davranışlarını daha net bir şekilde gözlemlememizi sağlayacak. Oluşturduğumuz dijital doku sayesinde önümüzdeki yıllarda beyin hastalıklarının önüne geçebiliriz” ifadelerini kullandı.

Adı IBM’den geliyor

‘Mavi Beyin Projesi’ kapsamında bilim insanları anlaşılması en güç bilimsel kavramlara çözüm getirmek için bilgisayar modellerinden yararlanıyor. Evrenin kökeni, atomların davranış şekilleri, dünyada iklimin geleceği ve insan beyninin işleyişi ile ilgili bir bilgisayar modeli üzerindeki çalışmalar bu kavramların başında geliyor.

Proje, teknoloji devi IBM’in takma adının ‘Mavi Beyin’ (Blue Brain) olması nedeniyle aynı isimle anılıyor. IBM söz konusu projeye verdiği maddi ve teknolojik destekle biliniyor.