Free Web Turkey kuruldu

Free Web Turkey kuruldu
Güncelleme:

İnternette, kullanıcıları ifade ve internet özgürlükleri ve sansür hakkında bilinçlendirmeyi hedefleyen "Free Web Turkey platformu" kuruldu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) internet sansürüne karşı yürüttüğü Free Web Turkey projesi kapsamında Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği (TBİD) ve Alternatif Bilişim Derneği (Altbilişim), istanbul hackerspace ve SUB Yayın’ın da katılımıyla Free Web Turkey platformu kuruldu. Kurulan platform erişim engeli getirilen sitelerin içeriğinden bağımsız olarak sansüre karşı ortak ve güçlü bir tavır belirlenmesi ve internet yasaklarıyla ilgilenen gazeteciler ve avukatlar için farkındalık oluşturulması yönünde çalışmalarda bulunacak.

Free Web Turkey, ifade ve internet özgürlükleri ve sansür hakkında farkındalık konularında kullanıcıları, içerik üreticilerini ve hizmet sağlayıcılarını bilinçlendirme üzerine. Platform, son yıllarda Türkiye’de artan sansür uygulamalarının ve erişime engellenen internet sitelerinin sayısının artması ile ifade ve internet özgürlüklerine yönelik oluşan baskıyla mücadele etmeyi amaçlıyor.

FREE WEB TURKEY

MLSA, son yıllarda erişime engellenen internet sitesi sayısının artması ve haber sitelerine gelen sansürler dolayısıyla Hollanda Başkonsolosluğu’nun Matra programı çerçevesinde 2019 yılının sonunda Free Web Turkey projesini başlattı. Projenin amacı sansürle karşılaşan web siteleri ve gazetecilere sansürle baş etme yolları konusunda rehberlik etmek, yasal danışmanlık sağlamak ve engellenen web sitelerinin güncel listesi üzerinden veritabanı elde edip buna ilişkin kamuoyu oluşturmak.

17 Ocak tarihinde Toplumsal Bilgi İletişim Derneği (TBİD), Alternatif Bilişim Derneği, Korsan Parti Hareketi, MLSA ve Sub Yayın katılımıyla düzenlenen ilk toplantısında internete erişim engeli bulunan sitelerin ilgili kamu organları tarafından paylaşılmaması sorununun ele aldı. Bu buluşmada kaç sitenin engelli olduğunun ortaya çıkarılması ve bu bilginin tüm yurttaşlara açık bir şekilde paylaşılabilmesi için neler yapılabileceği konuşuldu.