Google'a her an kayyum atanabilir

Google'a her an kayyum atanabilir
Güncelleme:

Avrupa Birliği'nin 2.4 milyar euro ceza verdiği Google, tekel oluşturduğu yolundaki karar nedeniyle yıllarca AB denetiminde kalabilir.

Reuters’ın konuyla ilgili haber analizine göre, AB’den çıkan karar, Google’ın cep telefonları, internet satış reklamları ve seyahat gibi özellikli arama kategorileri uygulamalarına karşı daha ileri denetim önlemleri getirilmesinin yolunu açıyor. Ayrıca, Google’dan zarar gördüğünü iddia edenlerin açacakları davalarda gereken kanıt standartlarını da kolaylaştırıyor.

Reuters’a göre kararın asıl zor yönü, internet alışverişinde yapılan rekabete aykırı uygulamalar için getirilen para cezası değil, AB’nin bu sorunu çözme yükümlülüğünü Google’ın üzerine yıkmış olmasından kaynaklanıyor. 

Yani Google, bazı teknik adımları atarak üzerine düşeni yerine getirmiş sayılmayacak. Avrupa Komisyonu bu kararıyla, Google’ı, denetim kıskacından kurtulmadan önce, rakiplerinin kendi alanına iyice girmelerine razı olmaya zorluyor.

‘Denetimi çok güç’

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Google’ın bu tür ihlallere devam etmesini önlemek için, şirketin daha yıllar sürecek denetimlere maruz kalacağını söyledi. Fordham Hukuk Fakültesi’nden Profesör Mark Patterson ise, şu yorumu yaptı: 

“Çözüm bulma yükümlülüğünün şirketin üzerine yıkılmış olması, denetimcilerin modern teknolojiler ve bunların ne denli komplike olduğu konusuna çok sınırlı bilgilere sahip olduklarını gösteriyor. Bu karar, algoritma temelli internet şirketlerinin denetiminin ne kadar güç olduğunu gösteriyor.”

Reuters

Etiketler google AB ceza kayyum tekel