Türk Telekom'dan ülkenin %70’ine ucuz internet

Türk Telekom'dan ülkenin %70’ine ucuz internet
Güncelleme:

Türk Telekom, Türkiye’nin yüzde 70’ini kapsayan geniş bir alanda ucuz internet verecek.

Türk Telekom, Türkiye’nin yüzde 70’ini kapsayan geniş bir alanda ucuz internet verecek. 20 GB interneti 14,9 liraya sağlayacaklarını belirten Türk Telekom CEO’su Paul Doany, bu sayede oluşacak rekabet ortamından hem dar gelirli vatandaşların hem de küçük operatörlerin yararlanacağını ifade etti. Doany, altyapı paylaşımında yasal bir fiyat modeli gerektiğini de vurguladı.

Yeni Şafak gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre dezavantajlı grupların hayat koşullarını iyileştiren sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken Türk Telekom, Cenevre’de düzenlenen ‘Bilgi Toplumu Dünya Zirvesi’nde projenin detaylarını anlattı. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen Zirve’nin ilk gününde düzenlenen panelde Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, şirketin iş dünyasına ilham veren kapsayıcı iş modeli çalışmalarını anlattı.

500 BİN KİŞİYİ İNTERNETLE BULUŞTURACAK

Panelden önce bir araya geldiğimizi Paul Doany ile Türk Telekom’un çalışmalarını, diğer operatörler ve düzenleyici kurumlarla olan ilişkilerini ve interneti Türkiye’nin her tarafına yayma konusundaki projelerini de konuştuk. İnternetle Hayat Kolay projesini çok önemsediklerini vurgulayan Doany, “Daha önce hiç internet kullanmamış insanlara dokunuyoruz ve çok büyük bir sayıdan bahsediyoruz burada. Projeye şimdiye kadar dahil olan insan sayısı 30 bine yaklaşıyor. Hedefimiz 500 bin kişiye ulaşmak” dedi.

GERÇEK İNSANLARA DOKUNAN BİR PROJE

İnternet kullanımı kadar internet erişimi sağlamanın da önemli olduğunu belirten Paul Doany, şunları anlattı: “İnternete erişim sağlama kısmı bizim ucuz internet tarifesiyle yapabileceğimiz bir alan. Bugün önemli olan bağlantılı durumda olmak. İşte tam da bu yüzden İnternetle Hayat Kolay projemizden çok etkilendim. Çünkü bu proje, gerçek insanlara dokunuyor. Bu çalışmaların tümünü şirketin değerini yükseltmek ve ülkemiz için de bu çalışmaları yapıyoruz.” Doany, Türkiye’de göreve başladıktan sonra ilk olarak ucuz internet fikrine odaklanmayı uygun bulduğunu kaydetti. Küçük operatörleri koruyan bir fiyat düzenlemesi oluşturduklarına belirten Doany, “Şu anda Türkiye’de hane halkı genişbant penetrasyon oranı yüzde

47 civarlarında ve inanıyorum ki bu, en az yüzde 70 seviyelerinde olmalı” diye konuştu.

TURKCELL VE VODAFONE İÇİN DE ÇÖZÜM BULDUK

BTK’ya 100 binden az aboneye sahip küçük operatörler için fikir sunduğunu anlatan Paul Doany, şunları kaydetti: “Bunu başarabildiğimiz zaman bu en çok da küçük operatörün işine yarayacaktı. Onlar da bundan faydalandılar. Onların da kullanabileceği ucuz bir internetin yolunu bulmaya çalıştık. Bu teklifler sadece TTNET için değil pazardaki bütün oyuncular içindi. Turkcell, Vodafone, D-Smart ve Milenicom ile de bu süreçte çeşitli görüşmeler yaptık.”

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 70’İNE UCUZ İNTERNET

İnternet hizmetinde birçok şehirde indirimler sunacaklarının müjdesini veren Doany, şöyle devametti: Bugün data çok önemli. En az 20 GB’lik paketin her eve girmesi için uğraşmalıyız. Bu noktada BTK ile anlaştık. İnternet hizmeti konusunda bazı şehirlerde belirli oranda indirimler sunacağız. Ülke coğrafyasının yüzde 70’ini kapsayan bir şehir listemiz var. Hem bakanlıktan hem de BTK’dan bu konuda çok büyük destek alıyoruz. Bu kapsamda yüzde yirmi beşlik bir indirim bandı sunacağız. Belki de bazı yerlerde biraz daha fazla bir indirim oranı uygulayabiliriz.

20 GB İNTERNET 15 LİRA

Yaklaşık yedi hafta önce ucuz internet uygulamasını başlattıklarının bilgisin veren Doany, düzenleyici kurumunda bu hizmetlerini onayladığını anlattı. Doany, “20 GB internet paketi fiyatı 14.95 lira. Eğer bunu mobille mukayese edecekseniz mobilde 20 GB internet 100 lira üzerinde. Eğer ortalama bir mobil müşterisiyseniz ortalama fiyatınız 20 lira. Bir hanede ortalama 2,5 kişinin var olduğunu düşünürsek bu evin iletişim ihtiyaçları toplam 50 lira tutuyor aylık. Ama biz 14,95 liraya 20 GB satıyoruz. Burada hız limiti 4 megabit ve 4 megabitle de video izleyebilirsiniz” dedi.

Diğerleri de düşürmek zorunda

Ucuz internet modelinde diğer operatörlere de indirim sunduklarını belirten Paul Doany, oluşan rekabet ortamını örneklerle anlattı: “Bu model örneğin Vodafone ve kendi dağıtım kanalları için çok önemli. Turkcell bundan biraz daha az faydalanacak Vodafone’a göre, D-Smart ise çokça faydalanacak. Dolayısıyla operatörler hangi fiyatla satmak isterlerse o fiyatla satabilirler aslında. Çünkü rekabet var, biz de o fiyattan satıyoruz genellikle. Onlar da fiyatlarını düşürmek zorunda kalıyorlar. Millenicom aynı fiyatı aldı, fiyatı artırmadı ve bir günde iki yüz hat satmaya başladı.”

ALTYAPI iÇİN YASAL BİR FİYAT MODELİ LAZIM

Altyapı paylaşımı konusundaki sorularımızı da cevaplandıran Türk Telekom CEO’su Doany, “Altyapıyı hep birlikte paylaşalım dediğinizde, gerçekten yasal bir fiyatlandırma modeline ihtiyaç var. Türk Telekom’un bütün imkânları altyapı regülasyonlar çerçevesindeki fiyatta kullanılabilir durumda. Mesela, D-Smart şu anda yüzde yüz Türk Telekom altyapısını kullanıyor. Turkcell şu anda yüzde 30 - 40 civarında Türk Telekom altyapısını kullanıyor. Yüzde 60-70’i Superonline. Eğer onlar için kendi kablolarını döşemek daha ucuzsa onu yapacaklar. Özetle Türk Telekom olarak konuşmak yerine icraat yapıyoruz, yoksa görüşmeler sonsuza kadar devam eder” diye konuştu.

KAPIYI ÇALARAK NEDENİNİ SORUYORUZ

Ucuz internet satmanın bir diğer yolunun da elektrik şirketlerinden geçtiğini söyleyen Doany, elektrik şirketleriyle yaptıkları işbirliği sayesinde interneti olmayan müşterilerle yepyeni bir kanal kurduklarını belirtti. Doany, “Çünkü elektrik şirketinin çalışanları, insanların evlerine kadar gidip kapıyı çalıyor. Daha önce kendi hattını iptal eden ve yüz yüze görüşme ihtiyacı duyan müşterilerle tekrar irtibata geçtik" dedi.

BU YIL 3 MİLYARDAN FAZLA YATIRIM YAPARIZ

Bu sene 3 milyar TL’yi aşkın yatırım öngördüklerini de belirten Doany, ana hissedarlarının borcu konusunda şunları kaydetti: "Suudi Telekom yeni bir teklif üzerinde çalışmaya başladı. Ben şirkete atandığımda Otaş’ın elindeki şirketin %55’ine tekabül eden Türk Telekom hissesinin değeri 2,8 milyar dolardı. Bugünse bu değer 3,5 milyar dolar. Otaş’ın ödemesi gereken borç miktarı ise 4,3 milyar dolar. O yüzden, bu yılın sonuna kadar bu rakamlar hakkında endişelenmiyorum.''